Νερό, καφεΐνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμελητέες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών συνθέτουν τον καφέ. Τα τελευταία χρόνια οι διαιτολόγοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις πολυφαινόλες, φυσικά αντιοξειδωτικά, που θωρακίζουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, με αποτέλεσμα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις).
Συγκεκριμένα, η μέση περιεκτικότητα «αντιοξειδωτικών» πολυφαινολών σε 1 φλιτζανάκι (100 ml) ελληνικού καφέ υπολογίζεται σε 90-110 mg. Στην περίπτωση του στιγμιαίου καφέ, σε 1 φλιτζάνι (200 ml) η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) κυμαίνεται μεταξύ 280-560 mg πολυφαινολών, ανάλογα με την προέλευση και την ποικιλία του καφέ, τη μέθοδο καβουρντίσματος και άλεσης. Δεν εξαιρείται ο ντεκαφεϊνέ. Σε πρόσφατη δημοσίευση του γνωστού επιστημονικού περιοδικού «Journal of Agriculture and Food Chemistry» σχετικά με την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων, ο καφές κατατάχθηκε σε υψηλότερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα, όπως είναι για παράδειγμα το τσάι.
Καφές – Επιταχύνει τον μεταβολισμό
Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία, ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει τον μεταβολισμό σας κατά 10%! Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία επιταχύνει τον μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωση καφέ. Η καφεΐνη μεταβολίζεται με διαφορετική ταχύτητα στα δύο φύλα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις γυναίκες (κατά 25%) συγκριτικά με τους άνδρες. Η δράση της καφεΐνης στην οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί έναν σημαντικό λόγο που η ίδια χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος. Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα, να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), που διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας, έτσι, και τις βιολογικές καύσεις.
Το θαυματουργό νερό - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για γρήγορη απώλεια βάρους
Επιπλέον, η περιεκτικότητα του καφέ σε θερμίδες και λιπαρά είναι μηδενική! Αυτά τα οποία πρέπει να προσέχετε είναι: η προσθήκη ζάχαρης (1 κ.γλ.: 20 kcal περίπου), η κρέμα γάλακτος (1 κ.γλ.: 50 kcal και 5 g λιπαρά) και το γάλα (1 μερίδα: 30 kcal περίπου).
Συμπερασματικά, η μέτρια καθημερινή κατανάλωση του καφέ (2-3 φλιτζάνια) μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική φυσική άσκηση.
*Περισσότερα θέματα στο ένθετο Υγεία & Διατροφή που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής