Στη σχετική εγκύκλιο, την οποία υπογράφει η αρμόδια υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να καταχωρισθούν σε κλίμακα από 24% και άνω του 100% τα ποσοστά επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί στην υπηρεσία για το 2024. Από τα στοιχεία αυτά θα προκύψει με ακρίβεια ο βαθμός επίτευξης των στόχων, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει χαρτογράφηση και των υπηρεσιών που έχουν τα σημαντικότερα προβλήματα.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια καταγραφή η οποία περιέχει ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Πρακτικά, η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορεί να αξιοποιεί το υλικό από αυτήν την αξιολόγηση προκειμένου να διαμορφώσει τις πολιτικές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που καταγράφονται σε τμήματα και υπηρεσίες που σημειώνουν κυρίως χαμηλές επιδόσεις.
Ο βαθμός επίτευξης στοχοθεσίας ανοίγει τον δρόμο και για την αξιολόγηση του προσωπικού
Οπως επισημαίνεται από όσους γνωρίζουν τη διαδικασία, η αποτύπωση του βαθμού επίτευξης της στοχοθεσίας ανοίγει ουσιαστικά και τον δρόμο για να προχωρήσει η δεύτερη φάση, που αφορά και στην ουσιαστική αξιολόγηση του στελεχικού δυναμικού.
Οι υπόχρεοι
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χαραλαμπογιάννη, υπόχρεα για την καταχώριση στοιχείων είναι τα αρμόδια στελέχη όλων των υπουργείων, των Διευθύνσεων Διοικητικού Προσωπικού, των εποπτευόμενων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), των Γενικών και Ειδικών Γραμματειών υπουργείων, των Διευθύνσεων Διοικητικού Προσωπικού, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Διευθύνσεων Διοικητικού, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Διευθύνσεων Διοικητικού Προσωπικού, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Προεδρίας της Κυβέρνησης, της Μονάδας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Προεδρίας, του υπουργείου Εσωτερικών, των Διευθύνσεων Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμους και περιφέρειες της χώρας) κ.ά.
Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται στην εγκύκλιο (αριθμ. πρωτ.: ΔΣΣΚ/Φ.8/15/οικ. 2703), οι φορείς οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του ν. 4940/2022 (Α’ 112) καλούνται μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2025 να προβούν στη διαδικασία καταχώρισης μετρήσεων ως προς τον βαθμό επίτευξης των στόχων για το έτος 2024. Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα άρθρα του νόμου και τονίζεται ότι «ο αξιολογητής προϊστάμενος καλεί τον αξιολογούμενο προϊστάμενο σε συζήτηση με περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, τον βαθμό επίτευξης των στόχων. Η συνολική βαθμολογία που αφορά στην επίτευξη στόχων είναι ο μέσος όρος της βαθμολογίας των στόχων».
Η Εφαρμογή Στοχοθεσίας έχει εμπλουτιστεί με νέους τύπους δεικτών, για την καλύτερη και πληρέστερη αποτύπωση όσων έχουν υλοποιηθεί από τον κάθε φορέα. Να σημειωθεί ότι η καταχώριση των δεδομένων μπορεί να ελεγχθεί δειγματοληπτικά από το Τμήμα Ποιότητας και Προτύπων του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει την εποπτεία της διαδικασίας.
Η διαδικασία καταχώρισης μετρήσεων γίνεται στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή Στοχοθεσίας στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) και περιλαμβάνει:
- Εισαγωγή δεδομένων για τους στόχους που έχουν οριστικοποιηθεί.
- Καταχώριση μετρήσεων από τους προϊστάμενους των κατώτερων οργανικών μονάδων, μετά από σχετική συζήτηση με την ανώτερη ιεραρχικά μονάδα.
- Απονομή ρόλου Διαχειριστή Στοχοθεσίας Μονάδας, προκειμένου οι αρμόδιοι προϊστάμενοι να μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταχώρισης.
- Τεκμηρίωση δεδομένων για κάθε στόχο, σύμφωνα με τις οδηγίες της εφαρμογής.
- Διασφάλιση συμμόρφωσης με τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων (Κανονισμός Ε.Ε. 2016/679 και ν. 4624/2019).
Οι κλίμακες βαθμολόγησης
Ο βαθμός επίτευξης κάθε στόχου εξειδικεύεται ως ποσοστό ολοκλήρωσης αυτού σύμφωνα με τα ακόλουθα:
α) «Πολύ χαμηλή επίτευξη στόχου», Ποσοστό 0%-24%,
β) «Χαμηλή επίτευξη στόχου», Ποσοστό 25%-50%,
γ) «Μερική επίτευξη στόχου», Ποσοστό 51%-79%,
δ) «Επίτευξη στόχου», Ποσοστό 80%-100%,
ε) «Σημαντική υπέρβαση στόχου», Ποσοστό >100%.