ΑΥΤΟ αναμενόμενα δημιουργεί πολλές και διαφορετικές απόψεις στους σεισμολόγους. Ενώ, παράλληλα, υποβόσκει μια διπλή κόντρα μεταξύ των επιστημόνων, που είτε ποντάρουν στην προσωπική τους δικαίωση είτε στη συνέχιση κάποιων ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούν.
ΕΤΣΙ άλλοι μιλούν για μια σμηνοσειρά σεισμών, άλλοι εκτιμούν πως θα υπάρξει έξαρση με κάποιο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να αποκλειστεί η ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Αλλοι βλέπουν κλιμάκωση και άλλοι αποκλιμάκωση. Μιλάνε διαρκώς σε ραδιόφωνα, τηλεοπτικά κανάλια, κάνουν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Φτάνουν κάποια στιγμή να λέει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του.
ΟΛΗ αυτή η πολυγλωσσία δεν βοηθάει τους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από το σεισμικό φαινόμενο, αντιθέτως επιτείνει την ανησυχία τους.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί. Οι Ελληνες σεισμολόγοι είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ετσι κι αλλιώς, όλοι κατανοούμε πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη σεισμών, άρα οφείλουν να ενημερώνουν την κοινωνία με σύνεση.
ΤΟ φαινόμενο των σεισμολόγων, βέβαια, δεν είναι πρωτόγνωρο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μετεωρολόγους. Το θέμα το έχουμε θίξει ξανά. Τώρα έχει γίνει μόδα να κάνουν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με τις καιρικές προβλέψεις, οι οποίες ως επί το πλείστον… τρομοκρατούν. Ερχονται χιόνια, θύελλες, καύσωνες. Κάποια στιγμή ένας εξ αυτών είχε γράψει πως «θερμοπαρακαλεί τους πολίτες για τη ζωή τους» εν όψει μιας επερχόμενης πλημμύρας, που τελικά αποδείχθηκε… ψιλόβροχο.
ΑΣ χαλαρώσουν λίγο. Δεν γίνεται να υπάρχουν «ακραία καιρικά φαινόμενα» 365 ημέρες τον χρόνο. Το πρόβλημα που δημιουργούν είναι σοβαρό, γιατί όταν θα χρειαστεί να χτυπήσουν πραγματικά καμπανάκι για κάποιο ισχυρό φαινόμενο, τότε κανείς δεν θα τους ακούσει.
ΟΠΟΤΕ, πού καταλήγουμε; Σεισμολόγοι, μετεωρολόγοι και λοιποί δημοσιολόγοι οφείλουν να προσέχουν τι λένε και πώς το λένε. Δεν γίνεται να θυσιάζουν την πραγματικότητα, για να κερδίσουν εντυπώσεις ή χιλιάδες ακόλουθους στα κοινωνικά δίκτυα. Σε μια εποχή που η υπερπληροφόρηση είναι καταιγιστική και η παραπληροφόρηση αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τις κοινωνίες, οι επιστήμονες μπορούν να δείξουν τον δρόμο στο πώς μπορούν να χρησιμοποιούν με σωστό τρόπο τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις τους και την εμπειρία τους.