Η απάντηση που λάβαμε είναι πως το υλικό αυτό φορτώθηκε από τις κάμερες στους υπολογιστές της εταιρίας αμέσως μετά το δυστύχημα, όταν τις πρώτες ώρες μετά τη σύγκρουση οι Αρχές αναζητούσαν πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο επιβατικό τρένο. Τότε, τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Μαρτίου 2023, ζητήθηκε από την εταιρία να εντοπίσει όλα τα πλάνα από τις κάμερες που να δείχνουν την πορεία του επιβατικού τρένου.
Επειδή, ωστόσο, ο υπάλληλος δεν είχε στη διάθεσή του τις ακριβείς συντεταγμένες που είχε λάβει χώρα το δυστύχημα, αναζήτησε και κατέβασε το υλικό από μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, φτάνοντας και σε μεταγενέστερα σημεία από αυτά της πορείας που πρόλαβε να φτάσει το επιβατικό τρένο. Ετσι «έπιασε» και το σημείο όπου φαίνεται η εμπορική αμαξοστοιχία, ουσιαστικά κατά σύμπτωση.
Μάλιστα, από την εταιρία υποστηρίζουν ότι κανείς δεν γνώριζε ότι υπάρχει το υλικό αυτό καταγεγραμμένο στους υπολογιστές. «Σκεφτείτε όπως όταν τραβάει πλάνα ένα τηλεοπτικό συνεργείο: Μπορεί να υπάρχει υλικό πέντε ωρών, από αυτό όμως καταλήγουν στο ρεπορτάζ που τελικά προβάλλεται μόνο τα δύο λεπτά. Ολο το υπόλοιπο παραμένει στο αρχείο και κανείς δεν ασχολείται με το τι έχει μείνει περισσευoύμενο, αν δεν χρειαστεί να ασχοληθεί ξανά με το υλικό αυτό», ήταν η απάντηση που λάβαμε χαρακτηριστικά.
«Αυτό που μας ζητήθηκε τότε είναι τα πλάνα όπου φαίνεται η επιβατική αμαξοστοιχία, τα οποία και παραδώσαμε αμέσως. Το υπόλοιπο δεν το είχε δει κανείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της εταιρίας.
Ως προς το χρονικό σημείο που παραδόθηκε αυτό το υλικό, η εταιρία επιμένει ότι αυτό ποτέ δεν της ζητήθηκε από τον ανακριτή. Παρόλο που δημοσιεύματα αναφέρονται σε αιτήματα του ανακριτή που δεν έχουν απαντηθεί, η εταιρία είναι κάθετη ότι τα μόνα αιτήματα που έλαβε σχετικά με το εμπορικό τρένο αφορούν στα βίντεο του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, τα οποία και παρέδωσε.
Σημειώνουν, μάλιστα, ότι τον Νοέμβριο του 2024 έστειλε η ίδια η εταιρία, αυτοβούλως, έγγραφο στον ανακριτή, όπου τον ενημερώνει πως έχει στην κατοχή της ψηφιακούς δίσκους για άλλο σημείο του σταθμού της Θεσσαλονίκης. Το υλικό αυτό όντως κατόπιν ζητήθηκε από τον ανακριτή, με την εταιρία να αναφέρει πως από τα έγγραφα αποδεικνύεται ότι διαρκώς προσπαθεί να συμβάλει στην αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από τη μοιραία σύγκρουση. «Οποιος το αμφισβητεί αυτό, να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία που να καταρρίπτουν όσα λέμε και όχι διακινώντας προφορικά θεωρίες συνωμοσίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση χθες, στην οποία αναφέρει ότι «ΠΑΝΤΟΤΕ υπήρχαν κάμερες στα προαναφερόμενα σημεία», διαψεύδοντας τις αναφορές περί του αντιθέτου.
Τέμπη: Πώς βρέθηκαν τα τρία βίντεο
Οι εξηγήσεις που κλήθηκε να δώσει η εταιρία βιντεοεπιτήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου φαίνεται να ήταν η αφορμή που αναζήτησε και τελικά βρήκε τα τρία νέα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που είχε «κατεβάσει» ένας χειριστής επιχειρησιακού κέντρου. Παρόμοιες εξηγήσεις είχε κληθεί να δώσει και η διοίκηση του ΟΣΕ, ως ύποπτη για απόκρυψη στοιχείων, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας.
Αφορμή για την κλήση της εταιρίας σεκιούριτι και της διοίκησης του ΟΣΕ, στα τέλη Νοεμβρίου 2024, ως «υπόπτων», στάθηκε το γεγονός ότι ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐμης, διαπίστωσε ότι είχαν λανθασμένα διαβιβάσει σε αυτόν τα βίντεο από τον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης και όχι από τον εμπορευματικό, καθώς η έρευνα αφορούσε το σκέλος φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Σημειώνεται ότι η εταιρία σεκιούριτι υποστήριζε σε ανακοίνωσή της ότι «…κατέβαζε και χορηγούσε εντός 15 ημερών μόνο τα βίντεο που ζητούσαν οι αρμόδιες αρχές και τα οποία εκείνο το χρονικό διάστημα (από τις 28/2/2023 και μέχρι και 15 μέρες μετά) αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την επιβατική αμαξοστοιχία. Δεν ζητήθηκε τίποτα που να αφορά την εμπορική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο 15νθήμερο».
Οι ελεγχόμενοι, δηλαδή η εταιρία σεκιούριτι και η διοίκηση του ΟΣΕ, έδωσαν σχετικές έγγραφες εξηγήσεις στα μέσα Ιανουαρίου 2025 και αναμένεται να διαπιστωθεί εάν θα απαλλαχθούν με βούλευμα ή θα ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους.
Χθες, η εταιρία σεκιούριτι, με νέα ανακοίνωσή της, απάντησε σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι κάμερες στις σήραγγες τοποθετήθηκαν σε χρόνο μεταγενέστερο του δυστυχήματος των Τεμπών. Η εταιρία διευκρινίζει ότι ήδη από το 2017, οπότε υπέγραψε σύμβαση με τον ΟΣΕ, τοποθέτησε τις κάμερες στις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα, απ’ όπου και τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας λίγο πριν από τη σύγκρουσή.
Στο μεταξύ, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών έχουν στην κατοχή τους τον κεντρικό server, έναν υπολογιστή, 11 σκληρούς δίσκους και 3 καταγραφικά συστήματα, και κατεβάζουν όλο το υλικό για να το εξετάσουν.
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, προκάλεσαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βάλλουν ευθέως κατά του ειδικού εφέτη ανακριτή που διερευνά τις ποινικές ευθύνες γύρω από την τραγωδία των Τεμπών.
Η κ. Αδειλίνη, με κατεπείγουσα παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ως προς τη χρήστρη των κοινωνικών δικτύων Τ.Κ. που ανήρτησε τη φωτογραφία του ανακριτή με χαρακτηρισμούς όπως «επίορκος» και «δουλικό», καλώντας τους χρήστες του facebook να τον «τραμπουκίσουν διαδικτυακά».
Μάλιστα, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός της χώρας, σε αυστηρό τόνο, κάνει λόγο για «αυτόκλητους υποκριτές προστάτες των θεσμών, που δεν ορρωδούν προ ουδενός προκειμένου να υπηρετήσουν ταπεινά παντός είδους συμφέροντα» και «πλήττουν στην πραγματικότητα, είτε με δημόσιες δηλώσεις είτε με πράξεις και αναρτήσεις τους, την καρδιά της Δημοκρατίας». Ανακοίνωση για την υπόθεση των Τεμπών εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι «η Δικαιοσύνη θα ανταποκριθεί στο δίκαιο κοινωνικό αίτημα για αποκάλυψη της αλήθειας».