Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες μέχρι το μεσημέρι σημειώθηκαν αλεπάλληλες δονήσεις, εξ αυτών οι εννέα ήταν άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ. Η ισχυρότερη που καταγράφηκε (στις 10:29) ήταν 4,9 ρίχτερ και είχε επίκεντρο 27 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Είχε προηγηθεί (περίπου στις τρεις τα ξημερώματα) μια σεισμική δόνηση της τάξεως των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού.
Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, παρατηρείται μια μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά. Με βάση τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Επιτροπή, την περασμένη Τρίτη σημειώθηκαν πάνω από 100 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M≥4,0 και 4 με Μ≥4,5, ενώ ο μεγαλύτερος σημειώθηκε στις 09:17:20 τοπική ώρα και είχε μέγεθος 4,8.
«Σε σχέση με τις 9 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα για τη 10η Φεβρουαρίου δείχνουν μετανάστευση της σεισμικότητας προς τα βορειοανατολικά, ενδεχόμενα σε διαφορετικό τμήμα ρήγματος, με επίκεντρα ανατολικά από την Ανυδρο, ενώ οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν βόρεια από την Ανυδρο», εξηγεί η Επιτροπή του ΕΚΠΑ.
Συνολικά απο την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας έως και τις 10 Φεβρουαρίου έχουν ανιχνευθεί πάνω από 15.300 σεισμοί. «Αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι ότι αυτή η ακολουθία έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και σεισμούς με ενδιάμεσες εντάσεις», σημείωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος.
Οπως εξήγησε, «η εμπειρία είναι ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε πολύ, κρατάνε κατ’ ελάχιστον κάποιες βδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις κρατάνε και μήνες. Και αυτό είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, ο οποίος να σπάσει κάποια κομμάτια που δεν έχουν γίνει».
Σχετικά με το καλύτερο και χειρότερο σενάριο, είπε: «Αυτά τα οποία έχει δώσει και η επιτροπή για το καλύτερο σενάριο είναι να πάμε σε μια ακολουθία σαν αυτή εδώ που θα κρατήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα – και όσο απίστευτο και να φαίνεται, αυτό είναι το καλύτερο. Και το χειρότερο σενάριο θα είναι να πάμε σε μια ακολουθία η οποία θα έχει και μέσα έναν ισχυρό σεισμό, ο οποίος θα προκαλέσει και κάποιες βλάβες στη γύρω περιοχή, διότι μέχρι στιγμής αυτή η ακολουθία δεν έχει προκαλέσει βλάβες. Και αυτή τη στιγμή (επειδή η περιοχή που έχει διεγερθεί της τάξης των 25 χιλιομέτρων) υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι σενάρια 6,5 ρίχτερ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποκλειστούν».
Απο την πλευρά της, η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Νίκη Ευελπίδου, αναφερόμενη στο γεγονός ότι η περιοχή είναι ηφαιστειογενής, είπε οτι «τα ηφαίστεια, σε αντίθεση με τους σεισμούς, είναι προβλέψιμα, μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε. (…). Είμαστε σε μια περιοχή που τα ηφαίστεια και τα ρήγματα συνυπάρχουν. Το ένα μπορεί να τροφοδοτήσει με κάποιον τρόπο το άλλο, αλλά δεν θα με ανησυχούσε. Είναι προβλέψιμο, μπορούμε να το παρακολουθήσουμε και δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε αυτό το επίπεδο».
Λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, η Αμοργός κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και η Σαντορίνη. Το αισιόδοξο, ωστόσο, της υπόθεσης είναι ότι μετά από ελέγχους στις σχολικές μονάδες της Σαντορίνης δεν εντοπίστηκαν προβλήματα στατικής επάρκειας.