Η δημοσκόπηση του Νοεμβρίου του Emerson College έδινε καθαρή νίκη του Μπάιντεν με 45%-41%, σε περίπτωση που Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί αποφάσιζαν να ξαναρίξουν τους δύο γερόλυκους στο ριγκ για τη ρεβάνς του 2020. Δύο μήνες μετά τα ποσοστά έχουν σχεδόν αντιστραφεί. Είναι ο Τραμπ που προηγείται με 44%-41% και με ένα 10% να δηλώνει ότι θα ψήφιζε κάποιον άλλον για πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η αλλαγή κλίματος αποτελεί προσωπική ήττα του Μπάιντεν, που είδε τη θεσμική του εικόνα να καταρρακώνεται μετά την αποκάλυψη ότι ήταν εξίσου απρόσεκτος με τον καμποτίνο προκάτοχό του στη διαχείριση απόρρητων δημόσιων εγγράφων, τα οποία είχε καταχωνιάσει από εδώ κι από εκεί σε σπίτια και γραφεία. Αρκεί αυτό ως εξήγηση; Φυσικά όχι. Λένε ότι τις εκλογές τις κερδίζει η οικονομία και η αμερικανική οικονομία συνδέεται άμεσα με τα κονδύλια που φεύγουν αφειδώς στην εμπόλεμη Ουκρανία, κάνοντας τους Ρεπουμπλικανούς να δυσφορούν.
Μαζί τους δυσφορούν και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, που τυχαίνει να θυμούνται ότι ο Τραμπ τα είχε σχετικά καλά με τον Πούτιν και είχε ταράξει στους δασμούς μόνο την Κίνα. Κανείς δεν ξέρει τι πολιτική θα ακολουθήσει ο Τραμπ στο Ουκρανικό αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο – μάλλον ούτε κι ο ίδιος. Αλλά πρόκειται για ένα κομβικό ζήτημα που δεν θα επηρεάσει απλώς την τσέπη των Αμερικανών, αλλά και την παγκόσμια ειρήνη. Μήπως η στροφή στον Τραμπ είναι ένα ενστικτώδες μήνυμα των πολιτών στα κέντρα ισχύος ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν πρέπει να κλιμακωθεί άλλο; Δεν αποκλείεται καθόλου.