«Πριν λίγες ημέρες σε ανάρτησή μου για τον απολογισμό των δράσεων των Υπηρεσιών Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας ανέδειξα μέσα από στοιχεία το μεγάλο ζήτημα, της οδηγικής συμπεριφοράς και των τροχαίων ατυχημάτων. Ένα θέμα που μας αφορά όλους και αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, γιατί είναι τραγική η απώλεια ανθρωπίνων ζωών.
«Υπάρχει ήδη αυξημένη αστυνομική παρουσία τόσο σε κομβικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, όσο και μέσα στις πόλεις όπου καταγράφονται πολλά τροχαία δυστυχήματα.
Οι υπηρεσίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους ελέγχους για επικίνδυνες παραβάσεις που συνδέονται ευθέως με τροχαία ατυχήματα και απώλειες ζωών: υπερβολική ταχύτητα, επικίνδυνη οδήγηση ή οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, χρήση κινητού τηλεφώνου, μη χρήση ζώνης και κράνους.
Ενδεικτικά, σημειώνω τους 352.066 ελέγχους και τις 8.131 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ», υπογράμμισε στη συνέχεια.
«Σημαντική παράμετρος της δραστηριότητας της Τροχαίας δεν είναι η βεβαίωση της επικίνδυνης παράβασης, αλλά κυρίως η ακινητοποίηση του οχήματος και η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Ειδικότερα, τους τρεις μήνες του 2025 σε ολόκληρη την Επικράτεια οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο 5.189 οδηγοί, έναντι 1.797 το αντίστοιχο διάστημα του 2024, σχεδόν τριπλάσιος αριθμός.
Τέλος, απηύθυνε έκκληση για προσοχή, στέλνοντας το μήνυμα «ας μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες στους δρόμους», ολοκληρώνοντας πως «ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αυτοφώρων:
Οι Υπηρεσίες της Τροχαίας θα είναι σε ετοιμότητα και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές όλων μας. Η ασφαλής και υπεύθυνη οδήγηση είναι πάνω από όλα στάση ατομικής ευθύνης, δεν είναι σεβασμός μόνο σε εμάς τους ίδιους, αλλά και προς τους συνανθρώπους μας».