Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Μεγάλη Πέμπτη είναι αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο, δηλαδή το δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26, 17-30α), του Μάρκου (14, 12-26) και του Λουκά (22, 7-23), στον Ιερό Νιπτήρα (το πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Χριστό) και την προδοσία του Ιούδα.
Πραγματοποιείται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών ή Δώδεκα Ευαγγελίων στην οποία αναγιγνώσκονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια (του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη) σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή.
Παράλληλα γίνεται και η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο τον χώρο του ναού, ενώ ψάλλεται το «Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου».
Κατά τη διάρκεια αυτής της ακολουθίας, διαβάζονται δώδεκα αποσπάσματα από τα Ευαγγέλια, τα οποία αφηγούνται λεπτομερώς τα γεγονότα των Παθών του Ιησού Χριστού, από τον Μυστικό Δείπνο και την προσευχή στην Γεθσημανή, μέχρι τη σύλληψη, τις δίκες ενώπιον των ιουδαϊκών αρχών και του Πόντιου Πιλάτου, την καταδίκη, τα βασανιστήρια και την πορεία προς τον Γολγοθά.
Ένα ιδιαίτερο σημείο της Ακολουθίας είναι μετά την ανάγνωση του πέμπτου Ευαγγελίου, όπου, σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και συχνά υπό το φως λίγων κεριών, ο Εσταυρωμένος λιτανεύεται από το Ιερό και τοποθετείται στο μέσο του ναού, ενώ ψάλλεται το τροπάριο «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου». Ο Εσταυρωμένος παραμένει εκεί για προσκύνηση μέχρι τον Εσπερινό της Μεγάλης Παρασκευής. Η Ακολουθία των Παθών αποτελεί μια βαθιά συγκινητική και πνευματικά φορτισμένη στιγμή για τους πιστούς, καθώς τους επιτρέπει να βιώσουν και να αναλογιστούν τα κοσμοσωτήρια γεγονότα των Παθών του Κυρίου.