«Δεν υπάρχουν χρήματα στον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης γι’ αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωσε πιο καθαρά η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον. Εντάξει, αλλά εδώ υπάρχει μία κρίσιμη λεπτομέρεια. Οι φράχτες αυτοί αφορούν στην ασφάλεια και στην προστασία της Ευρώπης, όχι κάποιου κράτους- μέλους ξεχωριστά. Αν οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν προσπαθούσαν να σφραγίσουν τα σύνορά τους, οι διακινητές θα είχαν το «ελευθέρας» να οδηγούν χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους, κάτω από θανάσιμα επικίνδυνες και άθλιες συνθήκες, στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Την ευκαιρία να δουν και να ακούσουν τι πραγματικά συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα είχαν πρόσφατα οι 27 πρέσβεις της Ε.Ε. και ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας κατά την επίσκεψή τους στον Εβρο. Εκεί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τους ενημέρωσε για την εργαλειοποίηση του θέματος από την Τουρκία και την τεράστια μεταναστευτική πίεση που υπάρχει. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο έγιναν 7.703 αποτροπές παράνομης εισόδου 256.060 μεταναστών στον Εβρο και 1.491 συλλήψεις διακινητών, κάτι που αποτυπώνει τη μεγαλύτερη παρουσία μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα την τελευταία επταετία. Σε κλοιό παράνομης μετανάστευσης βρίσκονται και η Κύπρος και η Βουλγαρία, ενώ αρκετές φορές η Ευρώπη έχει υπάρξει μάρτυρας «υβριδικών επιθέσεων», όπως στον Εβρο το ’20 ή στη Λιθουανία από τη Λευκορωσία πιο πρόσφατα.
Το ζητούμενο για τη δημοκρατική, ευνομούμενη Ευρώπη είναι η προστασία των απελπισμένων ανθρώπων που εργαλειοποιούνται από απολυταρχικά καθεστώτα και γίνονται θύματα εκμετάλλευσης από ασυνείδητους διακινητές. Το ζήτημα είναι ηθικό, πρακτικό, νομικό και στο τέλος της ημέρας πολιτικό. Ως προς τη νομική διάσταση, το Νομικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει γνωμοδοτήσει πως βάσει του ισχύοντος ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση υποδομών μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση κατασκευής φραχτών. Σε πολιτικό επίπεδο, το αίτημα υποστηρίζεται από δώδεκα χώρες, ανάμεσά τους η Δανία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Κύπρος. Στις 9 και 10 Φεβρουαρίου υπάρχει Σύνοδος Κορυφής στην Ε.Ε. και το θέμα θα τεθεί ξανά. Ιδωμεν.