Ενα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού ενημερωνόταν από αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας πηγές, συνήθως από τα σόσιαλ μίντια ή το Διαδίκτυο, ή επέλεγε να αμφισβητεί τα πορίσματα και τις συστάσεις των επίσημων υγειονομικών Αρχών της χώρας.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υπάρξει εκτεταμένη παραπληροφόρηση που οδήγησε μια μικρότερη, αλλά όχι μικρή, μερίδα πολιτών να παραμένουν έως και σήμερα ανεμβολίαστοι. Αραγε, αν είχε προχωρήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση; Το πιθανότερο είναι πως ναι.
Πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου έδειξε πως οι επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι φαρμακοποιοί, παραμένουν η πλέον αξιόπιστη πηγή πληροφοριών (62%), ακολουθούμενοι από τις εθνικές υγειονομικές Αρχές (49%).
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Αρα, αν ο πολίτης που ένιωθε αμφιβολίες, δισταγμό ή φόβο απευθυνόταν την κρίσιμη στιγμή στον γιατρό που ήξερε και εμπιστευόταν, θα λάμβανε τη σωστή συμβουλή χωρίς να αισθάνεται πως «οφείλει» να την αμφισβητήσει. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, αν και επιχειρήθηκε στο παρελθόν να λειτουργήσει, δεν μακροημέρευσε.
Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2014 έως σήμερα μόλις 1,4 εκατομμύρια πολίτες έκαναν την επιλογή εγγραφής σε οικογενειακό γιατρό. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι στην Ελλάδα, επειδή ποτέ δεν λειτούργησε σωστά και αξιόπιστα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι περισσότεροι συνηθίσαμε να έχουμε ως πρώτη επιλογή τα νοσοκομεία. Ακόμα και για απλές γρίπες ή μικροχτυπήματα παιδιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εύκολα σε κάποιο Κέντρο Υγείας, τοπική μονάδα ή σε κάποιο ιατρείο, δημιουργούνται αχρείαστες ουρές σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων που πολλές φορές επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία των ασθενών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ (Μ.-Ν. Γεωργαντά, «Ελεύθερος Τύπος», 31.3.22), το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για τον προσωπικό γιατρό εμπεριέχει μερικά πολύ σημαντικά κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να εγγραφούν. Ανάμεσα σε αυτά είναι όσοι εγγράφονται να έχουν μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, αλλά και προτεραιότητα στη διενέργεια εξετάσεων σε δημόσιες δομές Υγείας εφόσον διαθέτουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.
Πολύ σημαντικό επίσης ότι η επιλογή γιατρού θα είναι ελεύθερη. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει αυτή τη φορά να πετύχει. Είναι εθνική ανάγκη να πετύχει, για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να εξορθολογιστεί το σύστημα Υγείας με μοναδικό στόχο και σκοπό την καλύτερη περίθαλψη των πολιτών.