Σύμφωνα με το exit poll του κρατικού καναλιού ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν 29%. Η ακροδεξιά AfD 19,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες 16%. Για να μπουν στην ομοσπονδιακή βουλή τα κόμματα θα πρέπει να υπερβούν το όριο του 5% ή να διασφαλίσουν τους περισσότερους σταυρούς σε τουλάχιστον τρεις εκλογικές περιφέρειες.
Τα ποσοστά που δίνει το exit poll του ARD στα κόμματα είναι:
CDU/CSU (Φρίντριχ Μερτς): 29%
Afd (Αλίς Βάιντελ): 19,5%
SPD (Όλαφ Σολτς): 16%
Πράσινοι (Ρόμπερτ Χάμπεκ): 13,5%
Αριστερό κόμμα (Die Linke): 8,5%
Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ: 4,7%
FDP (Φιλελεύθεροι-Κρίστιαν Λίντνερ): 4,9%
Νίκη των δύο κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στις γερμανικές εκλογές με ποσοστό 28,5% -κάτω από το 30% που ήλπιζαν – και ενισχυμένο το… ακροδεξιό AfD, που διπλασιάζει στο 20% τα ποσοστά του από τις προηγούμενες γερμανικές εκλογές καταγράφει το exit poll του δευτέρου δικτύου ZDF της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης.
CDU/CSU (Φρίντριχ Μερτς): 28,5%
Afd (Αλίς Βάιντελ): 20%
SPD (Όλαφ Σολτς): 16,5%
Πράσινοι (Ρόμπερτ Χάμπεκ): 12%
Αριστερό κόμμα (Die Linke): 9%
Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ: 5%
FDP (Φιλελεύθεροι-Κρίστιαν Λίντνερ): 5%
Το exit poll του ZDF
Το exit poll του δευτέρου δικτύου ZDF της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης.
CDU/CSU (Φρίντριχ Μερτς): 28,5%
Afd (Αλίς Βάιντελ): 20%
SPD (Όλαφ Σολτς): 16,5%
Πράσινοι (Ρόμπερτ Χάμπεκ): 12%
Αριστερό κόμμα (Die Linke): 9%
Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ: 5%
FDP (Φιλελεύθεροι-Κρίστιαν Λίντνερ): 5%
Σύμφωνα με η νέα πρόγωνση, το CDU/CSU υπό τον Φρίντριχ Μερτς συγκεντρώνει 28,9%, το ακροδεξιό AfD της ΆΛις Βάιντελ 19,7% και το SPD του Όλαφ Σολτς 16,1%. Σημειώνεται ότι κανείς δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με το AfD σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Υπενθυμίζεται ότι οι πρόωρες εκλογές στη χώρα προκλήθηκαν από την κατάρρευση ενός τριμερούς συνασπισμού υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.
Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 19,7% έχει διπλασιάσει τα ποσοστά της και έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Είναι η κερδισμένη των εκλογών τόσο σε αριθμούς, όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων. Έχει επιβάλει την ατζέντα της και προσελκύει όλα τα βλέμματα φίλων και αντιπάλων στην Ευρώπη.
Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 16,1% είναι μια σημαντική ήττα. Η αισιοδοξία που προσπαθούσε να μεταδώσει μέχρι την τελευταία στιγμή ο Όλαφ Σολτς έμοιαζε εξωπραγματική και αποδείχτηκε ότι ήταν πράγματι τέτοια. Το δικό του πολιτικό μέλλον μοιάζει να έχει επισφραγιστεί, ενώ το ενδεχόμενο συμμετοχής ως μικρότερος εταίρος σε μια συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι η καλύτερη αφετηρία για μια διαδικασία ανανέωσης.
Οι Πράσινοι με το 13,2% πληρώνουν το κόστος συμμετοχής τους στην προηγούμενη κυβέρνηση. Κατάφεραν να συγκρατήσουν δυνάμεις, έχασαν λίγο, αλλά θα χρειαστεί τώρα να μπουν σε διαπραγμάτευση με τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να τους απαξιώνουν ως άσχετους με την οικονομία.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται όπως φαίνεται στο χείλος του γκρεμού και θα φανεί αν καταφέρουν να μην πέσουν. Κινούνται στο όριο του 5%. Δεν θα είναι πάντως οι πιο περιζήτητοι κυβερνητικοί εταίροι σε ένα σχήμα που θα χρειαστεί και πάλι τρεις εταίρους
Για την Αριστερά Die Linke το ποσοστό 8,6% πρέπει να θεωρείται ικανοποιητικό αν θυμηθεί κανείς ότι στα τέλη του 2024 όλοι τους είχαν ξεγραμμένους. Υπήρξαν δημοσκοπήσεις που το «έβλεπαν», και δεν ήταν τελικά «ενθουσιασμός της στιγμής».
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ 4,7% μάλλον παρασύρθηκε από το καλό της αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, το οποίο δεν μπόρεσε να ξαναπιάσει σε καμιά δημοσκόπηση. Χωρίς τα εφόδια μιας κοινοβουλευτικής παρουσίας θα είναι δύσκολο για τη Συμμαχία της (BSW) να επιβιώσει πολιτικά για μια τετραετία.
H συμμετοχή εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο 84%, το υψηλότερο ποσοστό σε γερμανικές εκλογές από την επανένωση των δύο Γερμανιών. Με βάση τα ποσοστά των exit polls ο Φρίντριχ Μερτς θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, μολονότι δεν αποκλείεται να ξεσπάσει εσωκομματική γκρίνια καθώς η CDU/CSU φαίνεται να πέφτει κάτω από το 30%.
Ο Μερτς έκανε λόγο για «ιστορική εκλογική νύχτα». «Κερδίσαμε αυτές τις ομοσπονδιακές εκλογές», είπε χειροκροτούμενος. «Το CDU και το CSU συνεργάστηκαν καλά», πρόσθεσε ευχαριστώντας τον Ζέντερ για την καλή συνεργασία. Ήταν μια «μεγάλη και σκληρή εκλογική εκστρατεία». Ο ίδιος τόνισε ότι γνωρίζει πως το έργο του από εδώ και πέρα «δεν θα είναι εύκολο». Απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα, είπε: «Αλλά τώρα θα μιλήσουμε μεταξύ μας. Ο στόχος τώρα είναι να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση ικανή να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό». «Πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε γρήγορα».
Για τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς τα ποσοστά συνιστούν πανωλεθρία, καθώς αποτελούν την χειρότερη επίδοσή τους σε ομοσπονδιακές εκλογές στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ. «Δεν πρέπει ποτέ να αποδεχόμαστε το μεγάλο αποτέλεσμα της ακροδεξιάς», είπε ο Σολτς καθώς παραδέχτηκε την ήττα του. Ο Σολτς έκανε λόγο για ένα «πικρό αποτέλεσμα», καθώς αποδέχθηκε την ήττα του. Ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος για τη συμμετοχή τους στην προεκλογική εκστρατεία. Συνεχάρη ιδιαίτερα το CDU/CSU και τον Μερτς, λέγοντας ότι είναι καθήκον τους να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση. Ο απερχόμενος Γερμανός Καγκελάριος στράφηκε κατά του ακροδεξιού AfD, λέγοντας ότι το SPD έχει μακρά ιστορία στον αγώνα για τη δημοκρατία και αναφέροντας ότι η ακροδεξιά είναι κάτι που «δεν πρέπει ποτέ να δεχτούμε».
Γερμανικές εκλογές: Γρίφος οι μετεγκλογικές συνεργασίες
Τα ποσοστά του πρώτου exit poll δείχνουν πεντακομματική νέα γερμανική Βουλή που ευνοεί τα σχέδια του Μερτς για μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΟ των CDU/CSU Τόρστεν Φράι, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας θα είναι μια «τεράστια πρόκληση» Όπως τόνισε στο ZDF: «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το υπόλοιπο βράδυ. Στόχος, ωστόσο, είναι να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση. Εάν η πρόβλεψη, ωστόσο, γίνει πραγματικότητα, θα ήταν μια τεράστια πρόκληση να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση σε αυτή τη βάση».
Γερμανικές εκλογές: Τι είχε προηγηθεί
«Μην περιμένετε θαύματα της τελευταίας στιγμής. Η καγκελαρία σας τελειώνει την Κυριακή (σ.σ.: σήμερα)», είπε όσο πιο ευγενικά μπορούσε ο Φρίντριχ Μερτς στον Ολαφ Σολτς, στο φινάλε του τελευταίου τους τηλεοπτικού ντιμπέιτ την Πέμπτη. Ενας από τους λόγους που η αντιπαράθεσή τους κύλησε σε πολιτισμένο κλίμα είναι ότι από αύριο-μεθαύριο μπορεί να αρχίσουν διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενός ακόμη Μεγάλου Συνασπισμού (Grosse Koalition) στη Γερμανία, δεδομένου ότι έχουν αποκηρύξει ρητά τα δύο άκρα.
Τόσο στην τετ α τετ τηλεμαχία όσο και σε άλλες του τοποθετήσεις, ο 69χρονος υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ακροδεξιό AfD της Αλίς Βάιντελ, προσπαθώντας να πετάξει από πάνω του τη ρετσινιά της πρόσφατης κοινοβουλευτικής τους σύμπραξης στο Μεταναστευτικό. «Δεν φταίω εγώ», λέει, «αν εκείνοι υιοθέτησαν το ψήφισμά μας» (το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έγινε νόμος του κράτους, λόγω ανταρσίας μίας μικρής μερίδας «μερκελικών» βουλευτών της CDU).
Από την άλλη πλευρά, ο απερχόμενος καγκελάριος Σολτς ξεκαθάρισε πως ακόμη κι αν έβγαιναν τα κουκιά, δεν υπάρχει έδαφος συνεργασίας του SPD με τα κόμματα της Αριστεράς (Die Linke) ή της Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). «Και οι δύο θέλουν να εγκαταλείψουμε την Ουκρανία, κάτι που αρνούμαι να συζητήσω», τόνισε.
Κατόπιν αυτών δεν απομένουν και πολλές επιλογές. Από ιδεολογικοπολιτική άποψη ο Μερτς δεν κρύβει ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με το νεοφιλελεύθερο FDP του πρώην υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. Του ανθρώπου δηλαδή που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια της προηγούμενης κυβέρνησης SPD-Πρασίνων τον Σεπτέμβριο, διαφωνώντας με τις κοινωνικές παροχές και τη δημοσιονομική χαλάρωση στον Προϋπολογισμό του 2025. Ομως, από το 11,4% του 2021 στο FDP απέμεινε ένα γλίσχρο 4% και είναι αμφίβολο αν θα μπει καν στη Βουλή.
Γι’ αυτό ο Μερτς έχει στρέψει την προσοχή του στα δύο βασικά συστημικά κόμματα της κυβερνητικής εναλλαγής. «Θα ήθελα έναν μόνο κυβερνητικό εταίρο αντί για δύο, τον οποίο μάλιστα θα προτιμούσα να έχω τη δυνατότητα να επιλέξω», δήλωσε στο ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας. Την προηγούμενη Κυριακή έκανε ένα βήμα παραπέρα μιλώντας ανοιχτά για συμμετοχή «είτε των Σοσιαλδημοκρατών είτε των Πρασίνων» στο κυβερνητικό σχήμα. Με τους οικολόγους του πρώην υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δύσκολα θα συνυπάρξει, λόγω της επιμονής του στη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και στον σκεπτικισμό του απέναντι στην «πράσινη ατζέντα». Ολα, λοιπόν, οδηγούν στον βασικό του αντίπαλο, το SPD, το οποίο, όμως, θέλει σε ρόλο απλού βοηθού και όχι συγκυβερνήτη.
Ειδήσεις Σήμερα
- Λαμία – Παναθηναϊκός 3-1: Μέγα κάζο για τους «πράσινους» – Ηττα με κάτω τα χέρια από τους τελευταίους – Απίστευτη γκάφα Μαντσίνι
- Καιρός – Κολυδάς: Υποχωρεί το κρύο, έρχονται βροχές
- Σαντορίνη: Αποστολή του ΕΚΠΑ για τα κατολισθητικά φαινόμενα – Ποιες περιοχές τίθενται στο μικροσκόπιο
- Συντάξεις: Τι μπορεί να ξεκλειδώσει τα αναδρομικά από επικουρικές και δώρα για όλους τους συνταξιούχους
- Ισπανία: Εφιάλτης για τουλάχιστον 1.000 γυναίκες που έπεσαν στα χέρια μαστροπών [βίντεο]