ΣΤΟΡΙΚΑ στη χώρα μας όσες κυβερνήσεις κυβέρνησαν δεύτερη τετραετία ξεκίνησαν ως «παιδική χαρά αλαζονείας» και κατέληξαν να καταρρεύσουν με κρότο. Η μοναδική κυβέρνηση που κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ήταν του ΠΑΣΟΚ -περίοδος 1993-2004-, αλλά πήρε οριακά τις εκλογές του 2000 και από την επόμενη ημέρα απλά περίμενε να περάσει ο χρόνος και να παραδώσει την εξουσία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά αυτή την πολιτική παθογένεια. Γι’ αυτό και έχει βάλει στόχο από τη μια να μην υπάρξουν φαινόμενα αλαζονείας από τα κυβερνητικά στελέχη και από την άλλη να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν στην πρώτη τετραετία.
ΑΥΤΗ η προσπάθεια γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Ετσι, ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπουργοί να παρασυρθούν στη λογική «πετάμε το τενεκεδάκι να πάει παραπέρα», όταν θα κληθούν να εφαρμόσουν πολιτικές με τις οποίες θα γκρεμίζονται παθογένειες δεκαετιών.
ΤΟ στοίχημα της δεύτερης τετραετίας είναι κρίσιμο όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα και τους πολίτες. Η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας θέλει να γίνουν αλματώδη βήματα, να αρχίσει το χτίσιμο της νέας Ελλάδας του 2030.
ΜΠΟΡΕΙ τις πρώτες 100 ημέρες να μονοπώλησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την ειδησεογραφία οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, αλλά η κυβέρνηση δείχνει επιμονή στο να εφαρμόζει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα.
ΗΔΗ έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για την ψήφο των αποδήμων και τα δύο τρίτα του οικονομικού προγράμματος της τετραετίας. Μόλις προχθές, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε το νομοσχέδιο που δημιουργεί ένα νέο, ρηξικέλευθο και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής των ανώτατων στελεχών διοίκησης για 600 φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου. Μπαίνει οριστικά τέλος στους διορισμούς κομματικών στελεχών και αποτυχημένων πολιτευτών. Οσοι αναλαμβάνουν θέση διοίκησης θα περνούν πρώτα μια αυστηρή διαδικασία επιλογής, ενώ στη συνέχεια θα βρίσκονται υπό διαρκή αξιολόγηση.
ΑΥΤΟ προφανώς και δεν αρέσει σε αρκετά κομματικά στελέχη ή ακόμα και σε κάποιους υπουργούς. Αλλά δείχνει την επιμονή της κυβέρνησης να αλλάξει το «βαθύ κράτος».
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε έναν σοβαρό κρατικό μηχανισμό, δεν αρκεί μόνο η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, πρέπει οι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί να δουλέψουν με μοντέλο ιδιωτικού τομέα. Με συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων και οριοθετημένους στόχους.
ΕΙΝΑΙ το πρώτο μεγάλο βήμα που αποδεικνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει με ρυθμούς πρώτης τετραετίας, αν και διανύει τη δεύτερη. Και από αυτή την πολιτική απόφαση θα βγουν κερδισμένοι η χώρα και οι πολίτες.