Θα είναι λάθος να σκεφτείτε ότι τα κάνουν για να αντιδράσουν ή να ενημερώσουν τον κόσμο για τα πιστεύω τους. Μπορεί αυτά να ήταν αποτελεσματικά πριν από 30 χρόνια. Στην εποχή όμως των indymedia και των communication chambers οι συγκεκριμένοι τρόποι επικοινωνίας είναι τόσο σύγχρονοι όσο τα μηνύματα με καπνό. Ο λόγος που βλέπετε όλα αυτά είναι οι ουδέτεροι. Οι πολίτες.
Οι οποίοι από τη στιγμή που βγαίνουν μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουν πρέπει να γνωρίζουν σε ποιους η χώρα πραγματικά ανήκει. Ο τρόπος να αντιληφθεί τη σημασία που είχε για τους αντιεξουσιαστές «Το στέκι στο Βιολογικό» είναι αυτός. Η σημασία που έχει ένας χώρος στην είσοδο του κτιρίου που ο καινούργιος φοιτητής θα καταλαβαίνει σε ποιον πραγματικά ανήκει το πανεπιστήμιο.
Ενας χώρος που χρησιμοποιήθηκε για επιτροπές αλληλεγγύης σε αρνητές στράτευσης, εράνους για συντρόφους που συνελήφθησαν, παραδόσεις αντιμαθημάτων, μαθήματα αυτοάμυνας και στέκι αντιπληροφόρησης. Το στέκι του βιολογικού είχε παίξει ρόλο επιτελικού γραφείου στις μεγάλες φοιτητικές καταλήψεις του 2012.
Οπως η πλατεία Εξαρχείων και η Βίλα Αμαλίας, το στέκι του βιολογικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ήταν εμβληματικό για τον αντιεξουσιαστικό χώρο της Θεσσαλονίκης. Η διαφορά ανάμεσα στην απόδοση της πλατείας Εξαρχείων στους πολίτες της Αθήνας και του Στεκιού του Βιολογικού στους φοιτητές του ΑΠΘ για βιβλιοθήκη ήταν πιθανόν ο χρόνος, δηλαδή ο τελευταίος της κυβέρνησης που δεν σηκώνει πολλές αναταράξεις, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Δείχνοντας ότι τη σύγκρουση ο στρατηγός, δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την ετοιμότητα των δυνάμεων, δεν συνεκτίμησε τη δυναμικότητα του αρχηγού που θα τα οδηγήσει.
Το λιγότερο απτό στοιχείο στον αθλητισμό αλλά και την πολιτική είναι το momentum. Εάν η δυναμική πάψει να υπάρχει, έρχεται η αδράνεια. Η απόφαση του υπουργού, η αστυνομία να επιβλέπει παθητικά τα έργα στο Στέκι του Βιολογικού, ήταν το πέρασμα στην αδράνεια. Επειδή δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να το φυλάει συνεχώς, ο χώρος τελικά θα καταστραφεί. Η μόνη φορά, που μια μεταπολιτευτική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία, θα έχει πάει χαμένη και οι δρόμοι θα ανήκουν στους δυνάστες τους.
Ακρίβεια και ασφάλεια
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ να έχει αντιμετωπιστεί και την πανδημία να βρίσκεται σε ύφεση, τα δύο φλέγοντα θέματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η ακρίβεια και η ασφάλεια.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της ακρίβειας θα είναι θέμα κυρίως πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να δείξει ότι στις θυσίες μετέχουν όλοι και όχι ότι κάποιοι θα πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την ενεργειακή κρίση. Επίσης ότι τα επιδόματα είναι μία λύση σε έκτακτη ανάγκη και τα λεφτόδεντρα δεν φύονται ξανά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Το ότι θα αναλάβει τον κύριο ρόλο φαίνεται από τις δηλώσεις για τα οικονομικά μέτρα που γίνονται πρώτα από τον ίδιο.
ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΕΙ την εξωτερική πολιτική που ακολούθησε τα τρία χρόνια. Οι κυβερνήσεις της μεταπολιτευτικής Ελλάδας ήταν ότι οι κυβερνήσεις για να δείχνουν ανεξάρτητες έπρεπε να συγκρούονται με τους συμμάχους τους προβάλλοντας συνεχώς αντιρρήσεις και βάζοντας βέτο. Ο Μητσοτάκης, αδιαφορώντας για τις συνηθισμένες κατηγορίες για δουλικότητα, δεν δίστασε να συνεργαστεί και με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το ΝΑΤΟ. Αντίθετα με την οικονομία, η ασφάλεια δεν είναι το φόρτε του πρωθυπουργού. Η αλλαγή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Τάκη Θεοδωρικάκο δεν βοήθησε να ησυχάσει το κεφάλι του. Μάλλον το αντίθετο.
Το κέντρο της Αθήνας
ΤΟ ΚΛΟΥ της εβδομάδας ήταν η σύγκρουση του Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Κώστα Μπακογιάννη.
ΤΟ «ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε» θα μπορούσε να είναι μια καλή ατάκα σε σαπουνόπερα του Φώσκολου. Ηταν όμως η φράση που είπε ο δήμαρχος Αθηναίων στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και αφορούσε την παρανομία στο κέντρο της Αθήνας. Ο οποίος προσέθεσε, «οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωσή μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε».
ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ που ο «Τάκης» μπορούσε να προσθέσει, «δεν σε έχω ποτέ ξεχάσει» ή έστω «Το γραφείο μου είναι πάντα ανοιχτό για τον δήμαρχο Αθηναίων» και ο διάλογος να κλείσει. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η προβλεπόμενη. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε υπόνοιες, «απορίες προκαλεί η στάση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη», για πολιτικό ροκάνισμα της κυβέρνησης. Ο Μπακογιάννης, που προέβλεψε την κίνηση, αναφερόταν στην «καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών και ο πρωθυπουργός επίσης». Και σε ένα μαύρο χάρτη της Αθήνας που καταγράφει τα κομμάτια της πόλης, από αυτά πάει οικογένεια ακόμα και τη νύχτα, μέχρι αυτά που δεν θα τολμούσαν να πατήσουν το πόδι ο Τσακ Νόρις παρέα με τον Ράμπο.