Η Μπουρκίνα Φάσο είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής. Δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και περιβάλλεται από έξι χώρες: το Μάλι στο βορρά, το Νίγηρα στα ανατολικά, το Μπενίν στα νοτιοανατολικά, το Τόγκο και τη Γκάνα στα νότια και την Ακτή Ελεφαντοστού στα νοτιοδυτικά. Είναι μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και ο νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρός της ανετράπη τον Ιανουάριο από τον στρατό.
Λοιπόν, η ταλαιπωρημένη, εξαθλιωμένη, πτωχή και χουντική Μπουρκίνα Φάσο, βρίσκεται μία θέση πάνω από τις… Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η… ΜΚΟ «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο… «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022»! Συγκεκριμένα, η χώρα της Δυτικής Αφρικής βρίσκεται στην 41η θέση και οι ΗΠΑ στην 42η. Ομως, τα παράλογα της λίστας δεν περιορίζονται μόνο στην Μπουρκίνα Φάσο. Το Τσαντ (Κεντρική Αφρική), που εδώ και ένα χρόνο κυβερνάται από τον στρατό, τα μέλη του οποίου δολοφόνησαν τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, φιγουράρει στην 104η θέση, δηλαδή τέσσερις θέσεις πάνω από την… Ελλάδα! Ναι, η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση, πιο κάτω από τη Βόρεια Μακεδονία (57η), Κιργιστάν (72η), Μογγολία (90ή), Τυνησία (94η), Μποτσουάνα (95η), Αλβανία (103η) αλλά και… «Βόρεια Κύπρο» (81η). Οι αυτοαποκαλούμενοι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», για τους οποίους ομολογώ ότι δεν γνώριζα καν την ύπαρξή τους, έχουν βάλει στη λίστα το κατεχόμενο από τους Τούρκους τμήμα της Κύπρου! Και μάλιστα, το «βάφτισαν» και «Βόρεια Κύπρος». Κυριολεκτικά ξέπλυμα και στήριξη στην κατοχική δύναμη της μεγαλονήσου.
Μόνο τα παραπάνω στοιχεία ήταν αρκετά για να σταθώ με αρκετή επιφύλαξη σε ό,τι αφορά στη σκοπιμότητα και στην ορθότητα της συγκεκριμένης λίστας. Εγινε (ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζεται) από μία ΜΚΟ που φέρεται να έχει έδρα το Παρίσι και η λίστα καταρτίστηκε από απαντήσεις 36 ερωτήσεων. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει ποιος κατάρτισε το ερωτηματολόγιο και κυρίως ποιος ή ποιοι απάντησαν. Και, επιπλέον, κατά πόσο αυτοί που απάντησαν ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα των Ελλήνων δημοσιογράφων και ενεργοί στη δουλειά τους.
Εκτός από τα παραπάνω, ζω στην Ελλάδα και ασκώ το επάγγελμα του δημοσιογράφου εδώ και 28 χρόνια. Γνωρίζω πολύ καλά και από «πρώτο χέρι» τα δεδομένα του Τύπου στη χώρα. Μία χώρα ευρωπαϊκή και με αδιάλειπτο δημοκρατικό πολίτευμα για σχεδόν μισό αιώνα. Ο χώρος των ΜΜΕ στη χώρα μπορεί να έχει «χίλια μύρια» προβλήματα, αλλά δεν θεωρώ ότι έχει περιοριστεί η ελευθερία του Τύπου. Υπάρχει πλουραλισμός σε εφημερίδες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες και ο πολίτης ελεύθερα μπορεί να επιλέξει το μέσο από το οποίο θέλει να ενημερώνεται. Με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν οι δημοκρατίες. Και ίσως, οι Ενώσεις Συντακτών θα έπρεπε να δείξουν περισσότερη αυτοσυγκράτηση και να μην υιοθετούν «ελαφρά τη καρδία» αμφιβόλου σοβαρότητας έρευνες, εκδίδοντας ανακοινώσεις…