Με καταγωγή από τη Νέα Ορλεάνη, ο 36χρονος συγγραφέας και πανεπιστημιακός, Κλιντ Σμιθ, καταπιάνεται στο τελευταίο του βιβλίο με ένα αγκάθι που ποτέ δεν έπαψε να ταλανίζει την Αμερική, ακόμη και τον καιρό του Τραμπ. Η ιδεολογική «κάθαρση» που επιχειρεί στα μουσεία Smithsonian ο νέος πρόεδρος και η σπουδή του να ξαναγράψει αναθεωρημένη την Αμερικανική Ιστορία ανησυχούν ιδιαίτερα όσους διαβλέπουν μία ακόμη προσπάθεια των κυρίαρχων τάξεων να εξωραΐσουν -ή και να σβήσουν- τα ενοχλητικά κεφάλαια του παρελθόντος, προκειμένου να οικοδομήσουν ένα δυστοπικό μέλλον.
«Κατά κάποιον τρόπο η χώρα ρέπει προς τον φασισμό, με την έννοια ότι η εκτελεστική εξουσία υπαγορεύει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να διδάσκεται. Ετσι λειτουργεί ο αυταρχισμός και πρέπει να τον πολεμήσουμε», δήλωσε ο Σμιθ στην «El Pais». Ως Αφροαμερικανός στην καταγωγή («Ο παππούς του παππού μου ήταν σκλάβος», αναφέρει στην τελευταία πρόταση του βιβλίου του), ο Κλιντ Σμιθ δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία για ένα θέμα που αφορά περίπου το 14% του αμερικανικού πληθυσμού. Μολονότι το φυλετικό δεν είναι κυρίαρχο αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, λόγω της σαρωτικής ατζέντας του Τραμπ σε άλλα ζητήματα, οι αναφορές του αγγίζουν κι άλλες καταπιεσμένες κοινωνικά ομάδες (ταξικά, φυλετικά κ.λπ.), που δεν απέτυχαν να ανέβουν στην κοινωνική κλίμακα επειδή ήταν ανίκανοι, αλλά επειδή κάποιοι τους εμπόδισαν βίαια και συστηματικά.
Πάντως, συνδέοντας τον αμερικανικό δουλοκτητισμό με την ευρωπαϊκή αποικιοκρατία, ο Αμερικανός συγγραφέας δεν πιστεύει ότι η εκμετάλλευση των αφρικανικών χωρών από τους Ευρωπαίους σχετίζεται με τα σύγχρονα μεταναστευτικά ρεύματα. Αυτό συζητείται.