ΤΩΡΑ, με ποιον τρόπο θα χωριστεί η κοινωνία, δηλαδή αν θα είναι 30%-70%, 50%-50% ή 70%-30% είναι κάτι που θα φανεί σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, όταν θα τελειώσει και η εκδίκαση της υπόθεσης. Βέβαια, έτσι όπως πάει η υπόθεση μπορεί να φτάσουμε στις κάλπες την άνοιξη του 2027 και ακόμα να μην έχει τελειώσει το δικαστήριο. Η υπόθεση των Τεμπών θα παίξει κάποιον ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων.
ΜΕΣΑ στις επόμενες εβδομάδες, όμως, θα καθοριστεί η εξέλιξη μίας σημαντικής πτυχής της υπόθεσης. Το αν θα παραπεμφθεί ο Κώστας Αχ. Καραμανλής σε Προανακριτική Επιτροπή και από εκεί στον φυσικό δικαστή και το αν η παραπομπή θα γίνει για πλημμέλημα ή για κακούργημα.
ΓΙΑ την ώρα, όλα δείχνουν πως ο Καραμανλής θα οδηγηθεί στον φυσικό δικαστή, δηλαδή η Ν.Δ. θα ακολουθήσει το λεγόμενο «μοντέλο Τριαντόπουλου», ώστε να αποφασίσει η Δικαιοσύνη και όχι το Κοινοβούλιο για τη συνέχεια της δικαστικής έρευνας. Κάτι που είναι και σωστό και λογικό. Και κάτι που θα έπρεπε να γίνεται για όλες τις υποθέσεις. Μακάρι να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στην προσεχή Συνταγματική Αναθεώρηση, για να σταματήσει -επιτέλους- αυτό το πολιτικό θέατρο με τις Προανακριτικές Επιτροπές.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, το θέμα για την παραπομπή του Καραμανλή για πλημμέλημα ή κακούργημα. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το έχουν προαποφασίσει σχεδόν πριν καν διαβάσουν τη δικογραφία. Θα προτείνουν παραπομπή για κακούργημα. Εντάξει, δεν θα περίμενε και κανείς κάτι διαφορετικό. Η κομματική εργαλειοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο εδώ και καιρό. Τι θα έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου που μιλάει για «δολοφόνους», ο Κυριάκος Βελόπουλος που έχει φουντώσει όλες τις θεωρίες συνωμοσίας ή η Νέα Αριστερά που οπαδοί της πέταξαν τρικάκια μέσα στη Βουλή; Το ίδιο θα κάνουν και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι την πάτησαν επειδή πόνταραν στο… αντισύστημα. Εδώ, τώρα, ποντάρουν στην αμφισβήτηση των βίντεο, τα οποία πιστοποιήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.
Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα. Να προτείνει πλημμέλημα ή κακούργημα; Με την πρώτη επιλογή θα ξεσηκωθεί όλη η αντιπολίτευση. Με τη δεύτερη επιλογή, στην αντιπολίτευση θα ισχυρίζονται πως έχουν δίκιο στην ανάγνωση της δικογραφίας -άσχετα αν τη διάβασαν ή όχι.
ΟΠΩΣ γίνεται κατανοητό, πρόκειται για ένα ξεκάθαρο πολιτικό παιχνίδι και όχι για μία πραγματική αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας. Τη λύση μπορεί να τη δώσει ο ίδιος ο Κώστας Αχ. Καραμανλής. Ετσι κι αλλιώς έχει δηλώσει: «Είμαι στη διάθεση των Αρχών, ώστε να λάμψει η αλήθεια, είμαι βέβαιος για την αθωότητά μου».
ΘΑ μπορούσε, λοιπόν, να ζητήσει ο ίδιος την παραπομπή του για κακούργημα και να αποδείξει την αθωότητά του στη Δικαιοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο η αντιπολίτευση δεν θα μπορούσε να εργαλειοποιήσει περαιτέρω την υπόθεση. Θα έκλεινε όλα τα στόματα. Οπως θα είχε κλείσει όλα τα στόματα αν δεν είχε κατέβει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του 2023 και είχε δηλώσει από τότε πως βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Γιατί αυτό πληρώνει, κυρίως, η κυβέρνηση.