Πέρσι τον Μάιο, μία ελληνική εταιρία μετρήσεων (Ierax Analytix) έκανε μία έρευνα ερωτηματολογίων που σου έδειχνε ποιος χαρακτήρας από τη σειρά «Friends» (Φιλαράκια) είναι πιο κοντά σου.
Οπως προέκυψε, ο χαρακτήρας με τον οποίον ταυτίζονταν οι περισσότεροι (σε ποσοστό 43%) ήταν ο Τσάντλερ. Κάτι αρκετά περίεργο, αφού ο ήρωας που ενσάρκωνε ο Μάθιου Πέρι δεν είχε και μεγάλη σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, τουλάχιστον ως προς το προφίλ της οικογένειάς του. Ομως υπήρχε κάτι με το οποίο φαίνεται ότι ταυτίζονται οι περισσότεροι: το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Αν και είναι εντυπωσιακή η ταύτιση με τον «Τσάντλερ», σίγουρα δεν είναι αρκετή για να εξηγήσει την παγκόσμια θλίψη που προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Μάθιου Πέρι. Μια διαγενεακή θλίψη, αφού τα «Φιλαράκια» κατάφεραν να αποτελούν τη δημοφιλέστερη τηλεοπτική σειρά όχι μόνο για τους 20άρηδες και τους 30άρηδες του 1994, αλλά και των δεκαετιών που ακολούθησαν. Η σημερινή γενιά Ζ, οι λεγόμενοι «ψηφιακοί ιθαγενείς», γνώρισαν την παρέα των έξι μέσα από την πλατφόρμα του Netflix και έπαθαν ό,τι ακριβώς και οι πρόγονοί τους, δηλαδή οι νέοι της γενιάς Χ και οι Millenials: κόλλησαν.
Πολλά έχουν ειπωθεί για τα μυστικά επιτυχίας αυτής της σειράς. Το σενάριο, οι ηθοποιοί, η παρεΐστικη ατμόσφαιρα, οι αυτοσχεδιασμοί, η χημεία μεταξύ του καστ, τα έξυπνα αστεία. Προφανώς είναι όλα αυτά μαζί, αλλά είναι και κάτι ακόμα, που όσο τα χρόνια περνούν και η ζωή δυσκολεύει, αυτό παραμένει σταθερό: η φιλία, που λειτουργεί σαν αερόσακος απέναντι σε όλα τα κακά του κόσμου. Μια φιλία τρυφερή, αθώα, χαλαρωτική, που δεν έχασε ποτέ το δρόμο της. Σε αντίθεση με άλλες σειρές, που ξεκίνησαν κωμωδίες και κατέληξαν αστυνομικά θρίλερ ή ψυχολογικά δράματα, τα «Φιλαράκια» παρέμειναν μία ασφαλής ζώνη διέλευσης προς την ενηλικίωση.
Οπως εύστοχα έγραψε η συγγραφέας Λένα Διβάνη, «ψυχοθεραπευτές και εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο παραδέχονται πως ήταν η πιο αγχολυτική και αντικαταθλιπτική σειρά όλων των εποχών – ακόμα και σήμερα, γενιές ολόκληρες, όταν στριμώχνονται άσχημα και ύπνος δεν τους κολλάει, βλέπουν 2-3 επεισόδια για να πεταχτούν στο πολύχρωμο διαμερισματάκι της Νέας Υόρκης, όπου τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί το ξορκίζουν η αγάπη, η φιλία και το τρελό γέλιο». Οσο για τον Μάθιου Πέρι, παρά τους προσωπικούς του δαίμονες, δημιούργησε έναν από τους πιο έξυπνους και ευχάριστους χαρακτήρες της σειράς. «Στην επανασύνδεση», συνεχίζει η Διβάνη, «όλοι ήταν σε φόρμα, αλλά ο Μάθιου Πέρι φαινόταν καραβοτσακισμένος, μισοφευγάτος ήδη. Σαν να τον είχε λυγίσει η αποστολή να παίρνει τις δικές μας μαυρίλες και να μας βάζει ήρεμους στα κρεβάτια μας…».