Στην Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, που θεωρείται η σπουδαιότερη για τον κλάδο, επιβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία της Ελλάδας, ενώ η κίνηση από τη Γερμανία, που πέρυσι είχε μείνει στάσιμη, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να καταγράψει διψήφια αύξηση.
Αυτά είναι τα καλά νέα για την οικονομία, ο τουρισμός παραμένει βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλλά και στην εισροή «συναλλάγματος», για να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που περιγράφει το σύνολο των δοσοληψιών με τρίτες χώρες.
Ομως, δεν αρκεί ο τουρισμός για να πετύχουμε τη σύγκλιση με την Ευρώπη. Το ΑΕΠ το 2023 έκλεισε με άνοδο 2%, ρυθμός τετραπλάσιος σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη, αλλά υπολειπόμενος σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για αύξηση 2,4%. Φέτος ο στόχος παραμένει περίπου ο ίδιος και κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξή του είναι η αύξηση των επενδύσεων κατά 15%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρέξουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που συνδέονται με συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά ορόσημα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Οι επιτυχίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων με την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα στο Χρηματιστήριο και τη διάθεση τραπεζικών μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δίνουν επενδυτικές ανάσες, όμως, αυτό που απαιτείται τώρα είναι μια ολοκληρωμένη «βιομηχανική» στρατηγική, ώστε να ενισχυθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Εκτός από τον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, η οικονομία χρειάζεται επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες, από τον αγροτικό τομέα μέχρι τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδίως στην περιφέρεια, θα τονωθούν οι εξαγωγές και η χώρα θα αποκτήσει άμυνες αυτάρκειας σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η αστάθεια και η αβεβαιότητα.
Χρειαζόμαστε περισσότερες βιομηχανίες, από τα παραδοσιακά προϊόντα έως τα λογισμικά Τεχνητής Νοημοσύνης, κι αυτό απαιτεί κίνητρα και απλές διαδικασίες αδειοδότησης χωρίς τη γραφειοκρατία που συνοδεύει κάθε επένδυση, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με τις χρήσεις γης.
Η ανάπτυξη δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από τον τουρισμό, που είναι ευαίσθητος τομέας, χρειάζονται επενδύσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγή της Ελλάδας και θα κρατήσουν στον τόπο τους νέους και τις νέες.
Δεν φταίει η Θεσσαλονίκη
Για άλλη μία φορά, η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας για αρνητικό λόγο. Η επίθεση μιας «αγέλης» νεαρών κατά δύο εικοσάχρονων τρανς στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους, σόκαρε την κοινή γνώμη. Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε 21 συλλήψεις, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν αλλοδαποί, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και ένα 24ωρο αργότερα, όταν ομάδα κουκουλοφόρων προπηλάκισε τον Κασσελάκη και επιτέθηκε κατά αστυνομικού. Δεν φταίει η πόλη για τα επεισόδια, συμμορίες του μίσους δρουν και στην Αθήνα. Η Θεσσαλονίκη έχει ένα χαρακτηριστικό: συγκεντρώνει τα Σαββατόβραδα στο κέντρο της νέους από όλες τις συνοικίες, σε αντίθεση με την πρωτεύουσα, όπου αυτό δεν συμβαίνει. Συμμορίες, δυστυχώς, δρουν παντού, η βία έχει διαχυθεί και η Θεσσαλονίκη δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Την προηγούμενη εβδομάδα μία εταιρία Πληροφορικής που είχε ιδρυθεί από ομάδα αποφοίτων του ΑΠΘ και έχει έδρα το Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης πέτυχε συμφωνία-μαμούθ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ με αμερικανικό γίγαντα. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά της πόλης, που όμως σκεπάστηκε από το μαύρο χρώμα του μίσους.