ΤΟ επόμενο λογικό βήμα είναι η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, με την οποία θα προβλέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εδώ, το ζήτημα δεν είναι απλό, καθώς απαιτούνται διαδοχικά 151 και 180 ή 180 και 151 ψήφοι στην παρούσα και την επόμενη Βουλή.
ΜΕ τα σημερινά δεδομένα, αυτό μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να έχει τη συναίνεση είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε του ΠΑΣΟΚ για να περάσει αυτή τη μεταρρύθμιση.
ΑΠΟ τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καν νόημα να περιμένει κανείς ότι θα στηρίξει αυτή την προοδευτική αλλαγή. Οι ιδεοληψίες της Κουμουνδούρου είναι τόσο βαθιά χαραγμένες στο DNA του κόμματος, που δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει και πολιτεύεται με όρους της δεκαετίες του ’80, παρά την αλλαγή ηγεσίας. Η μικροκομματική τακτική του «όχι σε όλα» είναι δεδομένη από τα ελάσσονα έως τα μείζονα θέματα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΑΡΑ, μένει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, τι να περιμένει κανείς από τη Χαριλάου Τρικούπη; Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε να λέει ότι είναι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, ζήτησε συγκεκριμένες αλλαγές από την κυβέρνηση, οι οποίες και έγιναν, αλλά στη συνέχεια έκανε μια τεράστια κωλοτούμπα. Ετσι, τελικά, αποφάσισε να ψηφίσει «όχι».
ΑΦΟΥ έγινε ένας χαμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης βγήκε ξανά και είπε πως θα έπρεπε πρώτα να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση και μετά να ψηφιστεί ο νόμος. Στη συνέχεια, τα μπουρδούκλωσε ακόμα πιο πολύ προτείνοντας, με γενικολογίες, να υιοθετήσει η χώρα το «σκανδιναβικό μοντέλο».
ΚΑΙ εκεί που φαινόταν ότι τουλάχιστον υπάρχει μια ελπίδα για τη μελλοντική συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16, ήρθε ο κ. Μάντζος και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει οποιαδήποτε αλλαγή στην παρούσα Βουλή, κάνοντας μία ακόμα κωλοτούμπα και μεταθέτοντας το θέμα στην επόμενη τετραετία.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ κάνει διαρκώς κωλοτούμπες για το άρθρο 16 από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αρα, φαίνεται δύσκολο, τουλάχιστον με τη σημερινή ηγεσία, να συναινέσει στη συνταγματική αναθεώρηση ακόμα και στην επόμενη Βουλή. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη… συριζοποίηση του ΠΑΣΟΚ, πιστεύοντας ότι έχει να κερδίσει ψηφοφόρους.
ΑΡΑ, τι μένει στην κυβέρνηση; Να τρέξει όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Να λειτουργήσουν με υποδειγματικό τρόπο. Και έτσι, το σημερινό 55% της κοινωνίας υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και να θεωρείται πια η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ κάτι αυτονόητο και για την Ελλάδα, ώστε τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ να μην μπορεί να προφασίζεται αστείες δικαιολογίες και να «υποχρεωθεί» να ψηφίσει τη συνταγματική αναθεώρηση.