Ας αφήσουμε για λίγο (ή και για πολύ) τη συγκεκριμένη υπόθεση της Πάτρας και ας ασχοληθούμε με τους ερευνητές (αστυνομικούς, ιατροδικαστές, δικαστικούς λειτουργούς) που θα βρουν την άκρη του νήματος, έχοντας στο πλευρό τους έναν δυνατό σύμμαχο: την τεχνολογία.
Mασκ, όπως Μπερεζόφσκι;
Η δυνατότητα ανίχνευσης DNA ακόμα και από μια ελάχιστη ποσότητα βιολογικού υλικού ή ο εντοπισμός των ψηφιακών αποτυπωμάτων που αφήνουν πίσω τους στις μηχανές αναζήτησης οι δράστες, είναι δύο ενδεικτικά παραδείγματα. Οι σύγχρονες μορφές έρευνας που βασίζονται σε εξοπλισμό τελευταίας γενιάς είναι βέβαια πολύ περισσότερες και το εύρος των επιστημονικών ειδικοτήτων που συναπαρτίζουν μια «ομάδα CSI» είναι πραγματικά τεράστιο. Αστυνομικοί, εγκληματολόγοι, ψυχολόγοι, criminal profilers, βιολόγοι, πληροφορικάριοι, ιατροδικαστές, γραφίστες, γραφολόγοι. Οι τεχνικές αξιοποίησης ιχνών και ενδείξεων είναι αντιστοίχως πολυάριθμες. Από βιολογικές και φυσικοχημικές αναλύσεις μέχρι βιομετρικές, ειδικέ, αναλύσεις φωνής και ήχων αλλά και πλήρης αξιοποίηση δεδομένων από έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια κ.ά.
Βέβαια, η τεχνολογία είναι σαν τον διπρόσωπο Ιανό, αφού την ίδια στιγμή λειτουργεί ως μέσο και για την τέλεση ή τη συγκάλυψη ενός εγκλήματος. Για παράδειγμα, ένα οικοσύστημα διασυνδεδεμένων συσκευών που ανταλλάσσουν μεταξύ τους διαρκώς δεδομένα χάρη στο Internet of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τέλεση κυβερνοεπίθεσης και την ίδια στιγμή να αξιοποιηθεί για την εξιχνίασή της!
Ομως καμία έξυπνη συσκευή, κανένας ψηφιακός βοηθός και καμία φουτουριστική ανακάλυψη δεν μπορεί να φθάσει μια υπόθεση στο τέλος, αν δεν υπάρχει ο ανθρώπινος νους. «Δεν αρκεί να σηκώσεις όλες τις πέτρες για να βρεις τον ένοχο. Πρέπει να ξέρεις ποια πέτρα θα σηκώσεις και με ποια σειρά», λένε έμπειροι αξιωματικοί. Την πιο αναπάντεχη απάντηση πάντως δίνει η Αντζελα Γκάλοπ, ζωντανός θρύλος της δικανικής εγκληματολογίας στη Μ. Βρετανία, που βρίσκεται πίσω από την εξιχνίαση των πιο διαβόητων εγκλημάτων των τελευταίων ετών: «Το κλειδί σε κάθε υπόθεση είναι να έχεις φαντασία».