Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι τα βασικά στελέχη στην κυβέρνηση 2015-2019 άσχετο που η αποτελεσματικότητά τους δεν παίρνει πάνω από τη βάση- βρίσκονται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε εμπόλεμη κατάσταση. Και ο λόγος είναι απλός: Θέλει να καταργήσει αυτό που ως τώρα ονόμαζαν στον ΣΥΡΙΖΑ «συλλογική ηγεσία» και να μείνει αυτός μόνος κυρίαρχος.
Τι απέδειξε το Συνέδριο; Οτι τα τρία χρόνια που θήτευσε στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διδάχθηκε τίποτε. Δεν επεξεργάστηκε κανένα πρόγραμμα και φυσικά δεν γνωρίζει τι τεύξεται η επιούσα. Αλλά «έτσι, χωρίς πρόγραμμα», για να θυμηθώ τη Μαρία Ρεζάν, και με αναπαλαίωση εκείνου που ονομάστηκε «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», ο ΣΥΡΙΖΑ, με αρχηγό τον ανευθυνοϋπεύθυνο Τσίπρα, μόνο ξεσηκώνοντας τη λαίλαπα λαϊκισμού μπορεί να πορευτεί προς τις εκλογές.
Σκάκι για τρεις
Ωστόσο, η θητεία Τσίπρα είναι εξαιρετικά νωπή για να μπορεί να ξεχαστεί ότι ανέλαβε για να σώσει την Ελλάδα και επί επτά μήνες, μην μπορώντας να καταλάβει τους μηχανισμούς διοίκησης στις Βρυξέλλες, με πλήρη άγνοια των εταιρικών κανονισμών, κατεδάφισε και το όποιο έργο ανάκαμψης της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Εφτασε στον Ιούνιο 2015, που, άφωνος, δέχθηκε το χειρότερο Μνημόνιο για την Ελλάδα, βάζοντας ενέχυρο την περιουσία της για εκατό χρόνια. Και ας μη μιλάμε για επενδύσεις και θέσεις εργασίας, όταν στην τετραετία του δεν τελεσφόρησε ούτε μία, άλλα άφησε από ανικανότητα και ιδεοληψία προτάσεις και επενδυτικά σχέδια, επί πέντε χρόνια, ανέγγιχτα στα συρτάρια του Μαξίμου.
Αλλά όποιος διάβαζε ποιες προσωπικότητες, ποιες πολιτικές δυνάμεις έδωσαν το «παρών» στο Συνέδριο, θα αντιλαμβανόταν την πλήρη διεθνή πολιτική απαξίωση στην οποία διάγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εντάξει, και πόσες φορές οι αριστεροί σύνεδροι να χειροκροτήσουν τον Ζάεφ και άλλες πόσες τον σύντροφο Κοτζιά; Το μόνο δηλαδή επίτευγμα εξωτερικής πολιτικής του Τσίπρα ήταν ότι δώρισε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια; Τι άλλο έχει να παρουσιάσει ως κυβέρνηση που έκλεισε τις τράπεζες κι έριξε τους πολίτες στη μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια από Μεταπολιτεύσεως;
Ηταν φυσικό να χρησιμοποιήσει ο Τσίπρας τις ενεργειακές δυσκολίες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία σε όλη την Ευρώπη. Ετσι κάνουν οι λαϊκιστές, το ίδιο κάνει και η Λεπέν στη Γαλλία. Ας σκεφτούμε νηφάλια: Αυτή δεν είναι η μόνη κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής της. Εδειξε ότι δεν μπορεί να βρει λύσεις για να στηρίξει κοινωνία και επιχειρήσεις; Φαντάζεστε τι θα γινόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση…