Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσημη απαγόρευση του σκακιού στο Αφγανιστάν από το ταλιμπανικό υπουργείο Φυσικής Αγωγής, Αρετής και Καταπολέμησης του Κακού (!) με αιτιολογία ότι είναι απαγορευμένο (χαράμ) τυχερό παιχνίδι, που αντιβαίνει τους ισλαμικούς κανόνες (Σαρία). Πριν από τους Αφγανούς σκακιστές, οι οποίοι διαβιούν σαν τους κρυπτοχριστιανούς μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, μία σκοτεινή έρημο είχαν διαβεί οι Ιρανοί συναθλητές τους την πρώτη περίοδο της Ισλαμικής Επανάστασης. Το σκάκι είχε απαγορευτεί στο Ιράν από το 1979 ως το 1988, ώσπου ο Αγιατολάχ Χομεϊνί κατάλαβε την ανοησία του πράγματος και ακύρωσε τον φετφά.
Την ίδια περίοδο προβλήματα αντιμετώπιζαν και σιίτες σκακιστές στο Ιράκ, με αποτέλεσμα ο τότε παγκόσμιος πρωταθλητής, Γκάρι Κασπάροβ, να δηλώσει στο New in Chess ότι, αν χρειαζόταν, «θα έπαιρνε τα όπλα για να υπερασπιστεί το σκάκι». Καθολική απαγόρευση του παιχνιδιού επέβαλε το 2016 στη Σαουδική Αραβία κι ένας ισχυρός ιμάμης, με το σκεπτικό ότι «τρώει χρόνο στους πιστούς από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα».
Ευτυχώς, ο φετφάς του πήγε στον κάλαθο, αφού το 2024 η εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας συμμετείχε κανονικά στη Σκακιστική Ολυμπιάδα της Βουδαπέστης (φυσικά μόνο των ανδρών, μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας)! Μέχρι χθες το σκάκι στο Αφγανιστάν παιζόταν κυρίως στα καφενεία, καθώς οι Ταλιμπάν αποθάρρυναν τα τουρνουά και είχαν αφήσει ακέφαλη τη σκακιστική ομοσπονδία, ο πρόεδρος της οποίας κατέφυγε στη Γερμανία. Το θλιβερό είναι ότι το ανοιχτό πρωτάθλημα γρήγορου σκακιού, που είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσει στην Καμπούλ στις 16 Μαΐου (με ορισμένους ήδη τους διαιτητές και πιστοποίηση της παγκόσμιας ομοσπονδίας FIDE) αναβλήθηκε επ΄ αόριστον.