Στις αρετές των πολιτικών αρχηγών περιλαμβάνονται δύο έννοιες που αποδίδονται στα λατινικά. Το gravitas et decorum. Το βάρος και ο έλεγχος στη συμπεριφορά που ακόμα και σε μια εποχή που έχει απαξιώσει τέτοιες έννοιες καθησυχάζει ότι ένας ηγέτης ξέρει τουλάχιστον να σταθεί και να συμπεριφερθεί στις δημόσιες εμφανίσεις.
Δύο στοιχεία στα οποία ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην έσκιζε, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης αποδεικνύεται… Μπούμκα ανεβάζοντας με κάθε εμφάνιση τον δείκτη του αλαλούμ. Παράδειγμα, η εμφάνιση σε αυτή την ταλαίπωρη εκδήλωση για μελλοντικές συνεργασίες στην κεντροαριστερά.
Με το θέατρο ΑΛΦΑ να έχει γεμίσει και τον κόσμο να στριμώχνεται στο φουαγιέ, ο Στέφανος Κασσελάκης, που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε απαξιώσει την εκδήλωση, εμφανίστηκε απρόσκλητος, οι δικοί του άνοιξαν έναν διάδρομο για να μπορέσει να μπει στο θέατρο και χαιρετώντας με σηκωμένο το χέρι δεξιά και αριστερά, πήγε στην πρώτη σειρά. Στην οποία, όπως λεγόταν, αναγκάστηκε κάποιος να σηκωθεί για να μπορέσουν να τον βολέψουν κάπου.
Εδώ δεν μιλάμε για είσοδο αρχηγού σε πολιτική εκδήλωση αλλά για είσοδο του Χαλκ Χόγκαν σε αγώνα κατς. Το θετικό από το όλο show ήταν ότι οι εκπρόσωποι των κεντροαριστερών κομμάτων έλυσαν, αν είχαν, μία αμφιβολία. Αυτός που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη δεν είναι ο Στέφανος Κασσελάκης. Εδώ, όμως, μπαίνει το ερώτημα το κατά πόσον τα κόμματα του αριστερού χώρου να σταματάνε να ψάχνουν για αριστερό ηγέτη και να ψάχνουν για έναν αριστερό «Μητσοτάκη». Αλλωστε κάπως έτσι προέκυψε και ο Κασσελάκης σαν ο άνθρωπος που έχει καλύτερα πτυχία και μιλάει καλύτερα αγγλικά από τον Μητσοτάκη.
Από το «ένας άλλος Δομάζος» μέχρι το «μια νέα Βουγιουκλάκη», η κόπια είναι ομολογία αποτυχίας. Η κεντροαριστερά, ακόμα και από τους τίτλους των εκδηλώσεών της, δείχνει ότι ξέμεινε από ιδέες.
Συμβολικές κινήσεις…
Δεν χρειάζεται να γράψω ότι κάθε δημόσια επιχείρηση από τη στιγμή που θα μπει σε λειτουργία παύει να ανήκει στο Δημόσιο και πραγματικοί ιδιοκτήτες γίνονται οι κατ’ όνομα υπάλληλοί της. Το αξίωμα προφανώς ισχύει στα πανεπιστήμια που οι διοικητικοί υπάλληλοί τους μπορούν να ματαιώνουν εξετάσεις επειδή διαφωνούν με το νομοσχέδιο περί παιδείας που ψηφίζει η κυβέρνηση.
Μένει ώσπου να φύγει…
Δεν χρειάζεται να το κάνουν κρυφά και μπορούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη μπροστά στις κάμερες. Οπως το έκανε ο διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστήμιου Αθηνών που δήλωσε ότι η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων μπλόκαρε τις υπηρεσίες στο κέντρο λειτουργίας και διαχείρισης δικτύου του πανεπιστημίου. Δηλαδή την αναβολή των εξετάσεων σε οκτώ μαθήματα, τεσσάρων σχολών. Προσθέτοντας ότι το ρίξιμο του σέρβερ ήταν «συμβολική κίνηση». Δημιουργώντας όμως και ένα ερώτημα. Αν η κίνηση δεν ήταν «συμβολική», τι θα έκαναν; Θα έπαιρναν βαριοπούλες και θα κατέστρεφαν τον σέρβερ;
Ο συνδικαλιστής υπάλληλος, που μίλησε για το μπλοκάρισμα των εξετάσεων, είπε ότι είναι συμβασιούχος 19 χρόνια. Σημαίνει ότι η σύμβασή του θα πρέπει να ανανεωθεί. Επίσης σημαίνει ότι νιώθει τόσο ασφαλής στο μαγαζί του, που μπλοκάρει τον σέρβερ χωρίς να φοβάται ότι δεν θα του ανανεώσουν τη σύμβαση.
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Αυτό το Σαββατοκύριακο τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκας θα έχουν ξανά κόσμο. Κάποιες φορές η διαφορά δεν θα είναι αισθητή. Την Κυριακή που πέρασε, όταν ο Αχιλλέας Μπέος διαμαρτυρήθηκε ότι υπήρχαν περισσότεροι οπαδοί από όσους επιτρεπόταν. Κάποιος είπε ότι μπορεί να έχει και δίκιο και με την απαγόρευση η Κηφισιά να μαζεύει περισσότερο κόσμο.
Στην ουσία το κλείσιμο των γηπέδων στην πράξη είχε σαν αποτέλεσμα την αποφόρτιση της ατμόσφαιρας μετά τη δολοφονία του αστυνομικού και έναν αθλητικό νόμο. Στην πράξη το μέτρο για τις κάμερες μετατέθηκε για τις 7 Μαρτίου. Για την είσοδο με το ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις 9 Απριλίου. Και αν ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι αμφότερα αν δεν γίνουν, μπορούν να τον κρεμάσουν στα μανταλάκια, ελάχιστα ενδιαφέρει. Το θέμα θα είναι αν τα μέτρα ολοκληρωθούν. Με μεγαλύτερο πρόβλημα τους υπαλλήλους των εταιριών εισιτηρίων που δεν έχουν εκπαιδευτεί στην εφαρμογή του μέτρου στις θύρες εισόδου.
Απομένει λοιπόν να φανεί, όταν τα μέτρα ισχύσουν, πόσο αυστηρά θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ειδικά από την αναβαθμισμένη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας. Την πρώτη φορά που η ΔΕΑΒ θα επιβάλει βαριά ποινή σε μεγάλη ομάδα, αν το υφυπουργείο Αθλητισμού θα το αντέξει ή, όπως το 2019, που κινδύνευσε να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ, κάποιος από το Μαξίμου θα τρέχει να το μαζέψει.