Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκαν στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών η Ακολουθία της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία.
Παρουσία εκατοντάδων πιστών εψάλη το «Χριστός Ανέστη» και εν συνεχεία τελέστηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Εξάλλου, σε όλους τους ναούς της Αθήνας αναγνώστηκε το πασχάλιο μήνυμα του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας:
«Αδελφοί μου και παιδιά μου εν Κυρίω αγαπητά,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
και
Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός!
Ο αναστημένος Χριστός γίνεται το θεμέλιο της καινούργιας ζωής και πραγματικότητας, της καινής κτίσης. Ο σαρκωθείς Λόγος, ο κατατεθείς εν τάφω άπνους και νεκρός Κύριος, εξηγέρθη «ως ο υπνών». Δώρισε στην ανθρώπινη φύση την αθανασία και την επανέφερε «προς την προτέραν ευγένειαν». Στα Έσχατα όλοι θα αναστηθούν για να συναντήσουν τον Κύριο και «ούτω πάντοτε συν Κυρίω εσόμεθα».
Ωστόσο, ο κόσμος, ο μακράν του Θεού, «εν τω πονηρώ κείται».[7] Οι δυνάμεις του κακού φαίνεται να κυριαρχούν παντού. Πόλεμοι, βία, αδικία και άνομα συμφέροντα, μεταναστεύσεις ανθρώπων, προσφυγιά. Οι λαοί γίνονται αντικείμενο συναλλαγής. Ο πόνος ανείπωτος, βουβός μαζί και εκκωφαντικός. Οι προβλέψεις για τις κοινωνικές αλλαγές σε όλο τον κόσμο δυσοίωνες. Οι προσωπικές σχέσεις δοκιμάζονται. Η σημασία της οικογένειας υποβαθμίζεται. Το φυσικό κακό έρχεται κάποιες στιγμές να ολοκληρώσει την εικόνα της απόγνωσης. Οι εκκλησιαστικές μας κοινότητες κλυδωνίζονται και δοκιμάζονται κάποτε και αυτές από το κλίμα της αυξανόμενης αδιαφορίας. Η παύλεια διαπίστωση «έξωθεν μάχαι, έσωθεν φόβοι»[8] φαίνεται τόσο ταιριαστή στη δική μας πραγματικότητα.
Η Βασιλεία του Θεού είναι, όπως ψάλαμε κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, «δικαιοσύνη και άσκησις συν αγιασμώ».[9] Η οδός του Θεού είναι οδός θυσιαστικής αγάπης. Όσοι διαλέγουμε αυτό τον δρόμο καλούμαστε σε πορεία χωρίς συμβιβασμούς. Αληθινή αγάπη, όπως γράφει ένας μεγάλος λογοτέχνης,[10] σημαίνει να κάνουμε τον εαυτό μας υπεύθυνο για όλα τα ανθρώπινα όντα και για τον κόσμο ολόκληρο. Ζωή αναστάσιμη σημαίνει αγώνας. Αγώνας κατά του κακού που υπάρχει γύρω μας, με αίσθηση ευθύνης για τον ελάχιστο αδελφό μας. Αγώνας κατά του κακού που ριζώνει μέσα μας, κατά του εγωισμού, της ιδιοτέλειας και της αμαρτίας.
Αυτό το χριστιανικό ήθος κυοφορείται μέσα στη Λατρεία και στην ευγνωμοσύνη μας προς τον Αναστάντα Θεάνθρωπο. Αυτόν τον σταυρικό τρόπο ζωής τον οδηγεί η άπειρη Χάρη, που συνοδεύει τη θυσία του Χριστού, μια θυσία χάριν όλων. Η ζωή και η Ιστορία αποκτούν νόημα.
Παιδιά μου εν Κυρίω!
Ο Αναστημένος Χριστός προσφέρει προοπτική μεταμορφωτική της Ιστορίας του κόσμου. Η μαρτυρία της Αναστάσεως του Χριστού γίνεται το ιερό καθήκον μας και το μελώδημα της καρδιάς μας.
ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!»
Στην Ακολουθία της Αναστάσεως το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η διαδρομή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα
Αφίχθηκε στην Αθήνα με το κυβερνητικό αεροσκάφος το ‘Αγιο Φως, λίγες ώρες μετά την τελετή Αφής του στα Ιεροσόλυμα. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 19.30 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ύστερα από μια σύντομη τελετή μεταφέρθηκε στο μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, όπου πλήθος πιστών περιμένει με κεριά και φαναράκια στα χέρια για να πάρει το Αναστάσιμο ‘Αγιο Φως από τα χέρια του αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου.
Ακολούθως, το Ανέσπερο Φως μεταλαμπαδεύτηκε σε 18 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας, με προγραμματισμένες έκτακτες πτήσεις της AEGEAN , της Olympic Air και της SKY express.
Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος. Μαζί του ταξίδεψαν στην Ιερουσαλήμ ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ως εκπρόσωπος της Βουλής και επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ο μητροπολίτης Γρεβενών Δαυίδ και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου πατήρ Ιερώνυμος.
Επί της υποδοχής τους, στο αεροδρόμιο ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και αγήματα για να αποδώσουν τιμές.
Κατά τη σύντομη τελετή υποδοχής, o υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθηνε, εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση του τόσο για την εμπειρία της τελετής αφής και παραλαβής του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο, όσο και για το ότι βρέθηκε για πρώτη φορά “στα μέρη που μαρτύρησε πέθανε κι αναστήθηκε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός”. Είπε ότι “η Ορθοδοξία για εμάς τους Έλληνες δεν είναι μόνο θρησκεία, αλλά και μέρος της ταυτότητας μας”. Ο κ.Λοβέρδος είπε ότι το ‘Αγιο Φως συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου τη νίκη της αγάπης επί της κακίας και του μίσους. Να φωτίζει τις ψυχές μας και να μας οδηγεί δυνατά για μια καλύτερη Ελλάδα και μια καλύτερη κοινωνία. Γιατί αυτό είναι και το μήνυμα του Κυρίου ηθών Ιησού Χριστού”.
O έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος, χαρακτήρισε «τρόπαιον της του Χριστού νίκης» το ‘Αγιο Φως, «εκ του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου, εκ του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, εκ της αγίας πόλεως της Ιερουσαλήμ» και απηύθυνε τον εόρτιο πασχάλιο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη». Επίσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έχει την τιμή και την ευλογία να μεταφέρει τις πατρικές ευχές και τις πατριαρχικές ευλογίες του Πατριάρχη Θεοφίλου του Γ’ και όλων των μελών της αγιοταφικής αδελφότητος, «οι οποίοι δίδουν τη μαρτυρία τους σε μια παραμεθόριο του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης». Εν συνεχεία, παρακάλεσε να μην ξεχάσουμε το βράδυ που θα γιορτάσουμε τη Θεία Ανάσταση στις εκκλησίες μας και να λάβουμε το ‘Αγιο Φως, να ανάψουμε ένα κερί «για τη Μητέρα των Εκκλησιών, για τους χριστιανούς μας της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι δεινοπαθούν και οι οποίοι ελπίζουν στην πατρίδα μας και στη μεγαλόνησο Κύπρο, για να συνεχιστεί η διακονία της αγιοταφικής αδελφότητας στους Αγίους Τόπους και να μπορούμε να μεταβαίνουμε προσκυνηματικώς, και να αγιαζόμεθα και να ευλογούμεθα».
Τέλος, εξέφρασε ευχαριστίες στο πρόσωπο του μητροπολίτη Γρεβενών Δαυίδ και κατ’ επέκταση στην Εκκλησία της Ελλάδος, την οποία εκπροσώπησε, για τη συμπαράστασή της, στην ελληνική κυβέρνηση και στην ελληνική Πολιτεία που εκπροσωπήθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών, για όσα πράττουν για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τα πανάγια προσκυνήματα και το ποίμνιό του.
Επίσης, ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής για την υποδοχή που τους επιφύλαξε, αλλά για την αγάπη και τον σεβασμό του και ευχήθηκε «το ‘Αγιο Φως να φωτίζει τον δρόμο μας και να είναι φάρος για τη ζωή μας, ώστε πάντοτε να βρίσκουμε εύδιο λιμένα».