Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της γειτονικής χώρας γίνεται λόγος για «απαράδεκτες και μονομερείς ενέργειες των Ελλήνων, οι οποίες παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίστηκε ότι παρακολουθούν προσεχτικά τις ελληνικές πρωτοβουλίες, οι οποίες, όπως σημειώνουν «δεν έχουν νομική βάση και αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Τέλος, όπως μεταδίδει το TRT Haber: «Ως τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοια μονομερή σχέδια της Ελλάδας σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μια δίκαιη και συμβατή με το διεθνές δίκαιο κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην περιοχή είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο του αμοιβαίου διαλόγου και της καλής θέλησης. Οι μονομερείς ενέργειες, ισχυρισμοί και δηλώσεις της Ελλάδας που αγνοούν τις υπάρχουσες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς είναι απαράδεκτες. Οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας».
Κοντογεώργης: Μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) και εν γένει η ελληνική εξωτερική πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της ραδιοφωνικής συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Όπως σημείωσε εξ αρχής, η χθεσινή ήταν «μια σημαντική ημέρα» για δύο λόγους: Αφενός για πρώτη φορά αποτυπώνονται οι ανθρώπινες δραστηριότητες στο θαλάσσιο χώρο (ιχθυοκαλλιέργειες, αλιεία, τουρισμός, λιμενικές μεταφορές κ.α.), αλλά «πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος», συμπλήρωσε. Αφετέρου είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται «η απώτατη δυνητική επήρεια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», που θα αποτελεί «μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου», επεσήμανε. Με άλλα λόγια, «μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου περιγράφονται οι ελληνικές θέσεις», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
Στο ερώτημα γιατί είναι τέσσερις οι ενότητες του ΘΧΣ, εξήγησε ότι ενσωματώνει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, γι’ αυτό και είναι διακριτές οι ενότητες. Την Τετάρτη μόλις, συμπλήρωσε εξάλλου, ολοκληρώθηκε το πρακτικό επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας που είχε να κάνει με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία.
Ερωτηθείς αν η Άγκυρα είχε ενημερωθεί για την ελληνική κίνηση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε ότι ήταν «γνωστά τα γεγονότα που επηρεάζουν τη δημοσίευση του χάρτη, δηλαδή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και οι προθεσμίες συμμόρφωσης με την Ευρωπαϊκή Οδηγία».
Τοποθετηθείς δε, για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, είπε ότι «τα πράγματα είναι σύνθετα», επίσης «γνωστές οι ιδιαιτερότητες των σχέσεων». Αλλά, προσέθεσε, «αν η Τουρκία θεωρεί ότι έχει μια άλλη προσέγγιση σε σχέση με τους χάρτες, ο δρόμος είναι γνωστός: αναγνώριση της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου».
Εν κατακλείδι, «ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι κάτι στο οποίο εμείς πιστεύουμε και επενδύουμε, νομίζω και πιστεύω ότι ισχύει και από την άλλη πλευρά». Εξάλλου, «δεν πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε λόγω της διαφοράς που έχουμε», ανέφερε ο Θ. Κοντογεώργης.
Στο σημείο αυτό διεμήνυσε μάλιστα, «επιδιώκουμε ήρεμα νερά στο Αιγαίο αλλά ταυτόχρονα, όπως έχουμε δείξει σε όλους τους τόνους και με τις ενέργειες που έχουν γίνει – χθες άλλωστε είχαμε ΚΥΣΕΑ και εγκρίθηκε ο 12ετής σχεδιασμός – εμείς θα διασφαλίσουμε ότι αυτά τα νερά θα είναι και ασφαλή ταυτόχρονα».
Ο ΘΧΣ είναι ανεξάρτητο θέμα από την πόντιση του καλωδίου, εξήγησε στη συνέχεια, άλλωστε η χωροθέτηση μιας περιοχής για μια έρευνα (με έκδοση Navtex κ.λ.π.) κρατά αρκετούς μήνες, επιχειρηματολόγησε, θυμίζοντας παράλληλα ότι «πριν λίγες ημέρες υπήρξε η οριοθέτηση των συντεταγμένων για τις έρευνες της Chevron, πριν λίγο καιρό για την Exxon».
Στο δια ταύτα της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, «η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα» και «με ένα τρόπο αθόρυβο η εξωτερική μας πολιτική, χωρίς να φωνάζει, παράγει αποτελέσματα». Ακόμη, «η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό, από το ΚΥΣΕΑ, επομένως είναι συλλογικές οι αποφάσεις».
«η κυβέρνηση με σταθερό τρόπο τα τελευταία αυτά έξι χρόνια έχει δυναμώσει τη φωνή της χώρας και αυτό φαίνεται στην πράξη», δυναμώνει, δηλαδή, «τη θέση της (χώρας) με προσεκτικά βήματα στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον», κατέληξε.
Χατζηβασιλείου για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Η Κυβέρνηση με δουλειά, σχέδιο και μεθοδικότητα προστατεύει το εθνικό συμφέρον
«Η Κυβέρνηση με δουλειά, σχέδιο και μεθοδικότητα προστατεύει το εθνικό συμφέρον στην πράξη και όχι θεωρητικά», είπε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, στον ΣΚΑΪ το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που έκανε η ελληνική Κυβέρνηση για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Συγκεκριμένα, όπως σχολίασε «η Ελλάδα ενισχύεται διπλωματικά, γεωπολιτικά και θέτει ταυτόχρονα το πλαίσιο προστασίας του θαλασσίου φυσικού της πλούτου» ενώ συμπλήρωσε πως πρόκειται για μία «κίνηση του μέλλοντος μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων». Στην συνέχεια τόνισε πως η χώρα μας και έρχεται να παρουσιάσει χάρτες -σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία- όπου αποτυπώνονται τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. «Οι εθνικές θέσεις πλέον αποκτούν ευρωπαϊκή διάσταση, άρα η χώρα δημιουργεί ένα θετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε τρίτου» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Στην συνέχεια ο Υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης. «Όλοι ήξεραν ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις -και στην Τουρκιά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση- και ότι τις έχουμε καταρτίσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες. Και όλοι γνώριζαν ότι υπάρχει μία ευρωπαϊκή απόφαση που μας υποχρεώνει μέχρι τα τέλη Απριλίου να παρουσιάσουμε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Επομένως, δεν εξεπλάγη κανείς στην Αθήνα από την τουρκική αντίδραση», είπε χαρακτηριστικά.
Μένοντας στο θέμα ξεκαθάρισε πως «οι τουρκικές θέσεις, οι οποίες είναι έωλες, είναι επίσης γνωστές και τις αντικρούουμε κάθε φορά, με κάθε ευκαιρία στα διεθνή fora». Ο κ. Χατζηβασιλείου τόνισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Είτε συζητούν οι δύο χώρες που έχουν παρακείμενες και αντικείμενες ακτές είτε καταφεύγουν στη διεθνή δικαιοδοσία. Το είπε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ας έρθει η Τουρκία να συζητήσουμε και αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, ας συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη».
Κλείνοντας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως ο χάρτης αυτός αποτυπώνει την ελληνική θέση περί πλήρους επήρειας και των νησιών μας αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Αρκετά με τη μεμψιμοιρία ορισμένων. Η δουλειά που έγινε δεν ήταν απλή, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη και έχουμε χιλιάδες νησιά, κάτι που απαιτεί προσοχή, μελέτη και σύνεση. Από την άλλη, το να κατηγορούν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δήθεν κάνει «παρακολουθηματική» εξωτερική πολιτική, όπως είπε το ΠΑΣΟΚ, είναι κρίμα. Ειδικά όταν το λένε εκείνοι, που ούτε μεταξύ τους δεν τόλμησαν ποτέ να συζητήσουν για 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, όπως υλοποίησε η Κυβέρνηση πριν από μερικά χρόνια», ξεκαθάρισε.
Μαξίμου: Διπλό ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία – Η ανακοίνωση του ΘΧΣ και η έγκριση του 12ετούς προγράμματος εξοπλιστικών
Πυλώνα ευημερίας είχε χαρακτηρίσει την Άμυνα ο πρωθυπουργός πρόσφατα, στη Bουλή, προτάσσοντας την προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και την αποτελεσματική θωράκιση της χώρας.
«Εάν δεν υπάρχει προστασία από εξωτερικές απειλές, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη», είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, λειτουργώντας και ως προάγγελος των χθεσινών εξελίξεων. Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια υψίστης σημασίας, για τα εθνικά μας συμφέροντα, κίνηση, ανακοινώνοντας τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, κατοχυρώνοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η αποτύπωση σε χάρτη των υφιστάμενων και δυνητικών θαλάσσιων ζωνών της χώρας, καθώς και ο δωδεκαετής Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων συζητήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό. Το πρόγραμμα-μαμούθ 25 δισ. ευρώ για τα εξοπλιστικά αφορά την ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών, τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα και τη διαρκή υποστήριξη οπλικών συστημάτων.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», εισηγήθηκε σημαντικά προγράμματα για τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, με αιχμή την απόκτηση και 4ης ψηφιακής φρεγάτας Belh@rra.
Εθνική στρατηγική
Το θέμα του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού συζητήθηκε εκτενώς στο ΚΥΣΕΑ, με τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, να ενημερώνουν για την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», στη συνεδρίαση εξετάστηκαν και τα σενάρια αντίδρασης της Άγκυρας, η οποία, σε πρώτη φάση, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών της, έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας που παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Η Ελλάδα πλέον, σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. και επίσημο χάρτη. αποτυπώνει τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που είναι τα 12 ναυτικά μίλια. Και με αυτόν τον τρόπο, όπως εκτιμούν γνώστες του Διεθνούς Δικαίου, καταργεί στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», βάσει του οποίου πορεύεται η Άγκυρα.
Όπως υπογραμμίζεται από την κυβέρνηση: «Η επέκταση των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι ένα δικαίωμα, για την άσκηση του οποίου η Ελλάδα επιφυλάσσεται όταν και όπως το κρίνει εθνικά συμφέρον με βάση τους κανόνες που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».
Κατάλληλη στιγμή
Το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση μετά από μπαράζ συσκέψεων και κρίθηκε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.
«Κλείνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες», λέει η κυβέρνηση, απαντώντας και στους εκ δεξιών της υπερπατριώτες, οι οποίοι έσπευσαν να μιλήσουν για υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας.
Αναφορικά με τον χάρτη που συνοδεύει το επίσημο κείμενο του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι εφαρμόζει την αρχή της «μέσης γραμμής» και δίνει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με γειτονικά κράτη. Και πλέον ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός γίνεται τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία του 2020, ενώ συμπίπτουν με τα όρια που απορρέουν από τον νόμο 4001/2011.
Παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας χαρακτήρισε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και μίλησε για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά οριοθετούμε λεπτομερείς χρήσεις των θαλάσσιων ζωνών μας, ενώ αποτυπώνουμε σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Άγκυρας, δείχνοντάς της ως μόνη λύση την υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή του θέματος στη Χάγη
«Δεν κλείνουμε την πόρτα στον διάλογο»
Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν επίσης ξεκάθαροι. Όπως έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού, «το ότι λύνουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Το ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε εκπτώσεις από τις θέσεις μας και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Η Ελλάδα επιθυμεί θετικό κλίμα στις σχέσεις με την Τουρκία και έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ της ελληνοτουρκικής συνεννόησης με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία».