Την περασμένη Δευτέρα, το σκηνικό επαναλήφθηκε. Μέσα σε ελάχιστη ώρα έριξε 2,5 φορές τη βροχή που καταγράφεται κάθε Σεπτέμβριο! Κοντολογίς, «άνοιξαν οι ουρανοί»! Και ευτυχώς η νεροποντή ξέσπασε τα ξημερώματα, με τους περισσότερους πολίτες να βρίσκονται στα σπίτια τους και την κίνηση να είναι ελάχιστη στους πλημμυρισμένους δρόμους.
Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να φαίνονται και οι ζημιές. Σε συνδυασμό με την άναρχη δόμηση, αλλά κυρίως με το ανάγλυφο της περιοχής, σημειώθηκαν αρκετές αρρυθμίες στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Δρόμοι -ειδικά στο κέντρο της πόλης- μετατράπηκαν σε ποτάμια ή ακόμη και χειμάρρους. Εν μέρει λογικό. Διότι ό,τι νερό έπεφτε από την Ανω Πόλη ή τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο, κατέληγε με ορμή στο κέντρο και την παραλία. Τα φρεάτια όμβριων υδάτων δεν ήταν σε θέση να απορροφήσουν -και λογικό- τόση ποσότητα νερού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, τα νερά που «κατέβαιναν» από τις ψηλότερες περιοχές έφερναν μαζί τους χώματα, σκουπίδια και άλλα υλικά, τα οποία φράκαραν τα φρεάτια, εντείνοντας το πρόβλημα. Ακόμη και ο ισόγειος (όμως κάτω από το επίπεδο του δρόμου) χώρος του Λευκού Πύργου γέμισε με νερά.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Λίγο μετά, άρχισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ειρωνείες περί «επιτελικού κράτους» που αφήνει τους δρόμους και τα καταστήματα να πλημμυρίζουν. Για «ανίκανους» που δεν φρόντισαν να καθαρίσουν τα φρεάτια. Για «άχρηστους» που δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους… κυβόλιθους από τα πεζοδρόμια που ξεκόλλησαν και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.
Ειλικρινά, αναρωτιέμαι αν υπάρχει πόλη -οπουδήποτε στον πλανήτη- τα δίκτυα της οποίας μπορούν να διαχειριστούν μέσα σε 90 λεπτά της ώρας την υπερδιπλάσια ποσότητα νερού ενός μήνα! Πουθενά! Είτε έχουν «επιτελικό κράτος» είτε όχι. Τα δίκτυα έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν μία συγκεκριμένη ποσότητα νερού και πλέον ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έχει ξεπεραστεί από την κλιματική κρίση και την ανάπτυξη των πόλεων.
Για τους επιστήμονες, τέτοιες νεροποντές καταγράφονται μία έως δύο φορές τη δεκαετία στη Θεσσαλονίκη. Και αν δούμε τη γενικότερη εικόνα, οι υποδομές της πόλης ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά. Πράγματι, τα νερά πλημμύρισαν τους δρόμους, αλλά μόλις κόπασε η καταιγίδα αποστραγγίστηκαν σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, επαναφέροντας την κανονικότητα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Οπως και να έχει, η πόλη έχει υποδομές. Και θα πρέπει να σκεφτούμε αν αξίζει το κράτος να επενδύσει χρήματα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, ώστε να νερά να στραγγίζουν πιο γρήγορα…