«Εάν το Turkaegean είχε περάσει επί των ημερών μου θα γύριζα στην Ελλάδα με τα πόδια», είπε, προχθές, στο κεντρικό δελτίο του Open ο κ. Τσίπρας, αλλά φαίνεται ότι είναι τυχερός. Γλιτώνει τον ποδαρόδρομο όχι μόνο επειδή δεν είναι πρωθυπουργός, αλλά γιατί το Turkaegean διαφημιζόταν από το 2018, ενώ την ίδια χρονιά οι Τούρκοι είχαν περάσει από την ίδια ευρωπαϊκή υπηρεσία το εμπορικό σήμα «Aegean» έως το 2028 χωρίς την παραμικρή αντίδραση.
Με την ίδια «ψύχραιμη ματιά» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζοντας μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, χαρακτήρισε «διπλωματικό Βατερλό» για τις ελληνικές θέσεις τη Σύνοδο της Μαδρίτης.
«Υποστήκαμε δεινή διπλωματική ήττα. Ο πρωθυπουργός ασκεί μία επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα», είπε ο κ. Τσίπρας, ασκώντας τυφλή αντιπολίτευση και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Η αλήθεια είναι διαφορετική. Ούτε θριάμβευσε ο Ερντογάν ούτε ηττήθηκε ο Μητσοτάκης στη Μαδρίτη. Οποιος εξετάσει με ψυχραιμία τα όσα συνέβησαν στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μπορεί να διαπιστώσει ότι η χώρα μας δεν υπέστη κάποιου είδους «Βατερλό», αντιθέτως ο Τούρκος πρόεδρος σιώπησε μπροστά στους υπόλοιπους ηγέτες για τα Ελληνοτουρκικά. Μετά τη συνάντηση που είχε ο Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος προέταξε τη σταθερότητα στο Αιγαίο ως προϋπόθεση για την εμπέδωση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Τουρκία.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αγορά των υπερσύγχρονων F-35, για τα οποία, ας μην ξεχνάμε, η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός πριν αποβληθεί από το πρόγραμμα κατασκευής, ενώ οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.
Οι αφορισμοί του Τσίπρα αποτυπώνουν την αγωνία του για τις επόμενες εκλογές. Προσπαθεί να φθείρει την εικόνα του Μητσοτάκη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ασκεί αντιπολίτευση ακόμη και για πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως η κρίση με την Τουρκία, δεν παραπέμπει σε μία τεκμηριωμένη κριτική αλλά σε προσωπική εμπάθεια. Και οι πολίτες αναγνωρίζουν από μακριά πότε ένας πολιτικός έχει δίκιο και πότε η χώρα μας βγαίνει ηττημένη ή ισχυρή από μία διπλωματική μάχη.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει συνάψει διπλωματικές συμμαχίες με τις περισσότερες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ο Νίκος Δένδιας έχει «οργώσει» τα Βαλκάνια ενισχύοντας τις ελληνικές θέσεις, ενώ με την αμυντική συνεργασία μας με τη Γαλλία και την προμήθεια σύγχρονων αεροσκαφών και φρεγατών έχει ισχυροποιηθεί η αμυντική μας δύναμη.
Το τι θα πράξει η Τουρκία στο προσεχές διάστημα δεν το γνωρίζει κανείς, όταν μάλιστα ο Ερντογάν θα παίξει τα ρέστα του στις επόμενες εκλογές. Η Αγκυρα, ωστόσο, μάλλον θα διαπίστωσε ότι η ένταση στο Αιγαίο δεν την εξυπηρετεί τώρα που αποκτά επαφή με την Ουάσιγκτον, επομένως μπορεί να υπάρξει και αποκλιμάκωση το προσεχές διάστημα.
Το βέβαιο είναι ότι αντιπολίτευση με φθηνά επιχειρήματα δεν γίνεται. Αντί για διπλωματικές πανωλεθρίες, ο κ. Τσίπρας καλό είναι να αρχίσει να ανησυχεί μήπως πέσει θύμα «βατερλό» άλλου τύπου. Εκλογικού.