Υπάρχει έλεγχος; Ενοικιάζονται από ακατάλληλα υπόγεια ως ολόκληρες πολυκατοικίες που ξεφύτρωσαν στη χούντα δίπλα στα νεοκλασικά. Το μίσθωμα χαμηλό και το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών μάλλον δυσφημεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Υπάρχουν κανόνες; Υπάρχει κλίμακα αξιολόγησης των καταλυμάτων; Δεν νομίζω. Μου έστειλαν ανάρτηση Αγγλίδας στα κοινωνικά δίκτυα που έμεινε σε μικρό υπόγειο διαμέρισμα κοντά στο Παλιό Πανεπιστήμιο. Περιέγραφε το χώρο όχι μόνον ως αχούρι -στις φωτογραφίες φαινόταν εξαιρετικό-, αλλά και την παρέλαση αραχνών και κατσαρίδων.
Η Πλάκα δέχεται χιλιάδες τουρίστες. Το μήνα Ιούλιο αλλά κυρίως τον Αύγουστο θα περνούν από τα στενά δρομάκια της περισσότεροι από δέκα χιλιάδες καθημερινά. Μόνον στην Ακρόπολη ανέβηκαν προχθές περί τις 15.000, ενώ τον Αύγουστο 2019 υπήρξε μέρα που την επισκέφτηκαν και 17.000 τουρίστες. Φέτος θα φτάσουν, αν δεν ξεπεράσουν, και τις 20.000. Ωστόσο, η Πλάκα χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση. Κάποιοι αρμόδιοι τεχνικοί να δουν αν υπάρχει πιο «μπαλωμένος» δρόμος από την οδό Θαλού, ακριβώς απέναντι από την Πύλη Αδριανού, να διαπιστώσουν πόσα μάρμαρα είναι σπασμένα στην οδό Αδριανού, να δουν την ανυπαρξία πεζοδρομίων στην οδό Νίκης, να αντιληφθούν ότι είναι επικίνδυνο για τον πεζό να περπατά στην οδό Περιάνδρου, καθώς τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν του αφήνουν χώρο. Αλλά και να δει πόσο υποφέρουν οι τοίχοι αδιακρίτως από άθλιες μουτζούρες που νομίζουν ότι είναι γκράφιτι…
Το δίμηνο της φωτιάς
Η Πλάκα είναι η καρδιά του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. Είναι η συνοικία που συνιστάται σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς για περίπατο, ώστε οι επισκέπτες, στη σκιά της Ακρόπολης, να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική των νεοκλασικών από τις αρχές του 19ου αιώνα, να επισκεφθούν καλοσυντηρημένα βυζαντινά εκκλησάκια. Συνιστούν την Πλάκα οι ταξιδιωτικοί οδηγοί για το καλό ελληνικό φαγητό στις ταβέρνες της, αλλά και για τις συντηρητικές τιμές σε σύγκριση με πολλά νησιά.
Δεν ξέρω πόσοι ξένοι επισκέπτονται τα ενδιαφέροντα μουσεία -πάνω από δέκα- τα οποία βρίσκονται στη Συνοικία των Θεών, πλην του Μουσείου της Ακροπόλεως. Για παράδειγμα, την εξαιρετική συλλογή του Μουσείου Κανελλοπούλου, το μεγάλο ενδιαφέρον της συλλογής Χατζημιχάλη, το Εβραϊκό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Απαρτίζουν έναν σπουδαίο περίπατο μέσα στα στενά, που όμως θα χρειαζόταν πριν επισημανθεί να ελεγχθεί αν είναι προσβάσιμος από το παράνομο παρκάρισμα.
Μεταξύ μας, αμφιβάλλω πόσοι κάτοικοι της Αθήνας γνωρίζουν τον ανεκτίμητο θησαυρό της Πλάκας. Αλλά κάποιος αρμόδιος για την Αθήνα πρέπει να σκεφθεί ότι και οι θησαυροί χρειάζονται φροντίδα…