«Δεν είμαι ευχαριστημένος με τα ρωσικά πλήγματα στο ΚΙΕΒΟ. Δεν ήταν αναγκαία και έγιναν σε πολύ κακή χρονική στιγμή», έγραψε σήμερα ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην δική του πλατφόρμα, Truth Social
Χθες ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι παρεμποδίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ ενοχλημένος με τον ρυθμό που εκτυλίσσονται οι συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει βήματα προς τη λάθος κατεύθυνση.
«Η υπομονή του προέδρου εξαντλείται. Θέλει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τον κόσμο. Θέλει να δει ειρήνη. Θέλει να σταματήσουν οι σκοτωμοί, αλλά πρέπει και οι αντιμαχόμενες πλευρές να το θέλουν», είπε η Κάρολαϊν Λέβιτ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.
Eιχε προηγηθεί επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ στον ουκρανό ομόλογό του για «εμπρηστική» δήλωση σχετικά με την Κριμαία, κατηγορώντας τον Ζελένσκι πως δεν καταφέρνει παρά την παράταση των δολοφονιών στην εμπόλεμη ζώνη.
«Η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια», υπογραμμίζει ο Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, σχολιάζοντας τη θέση που διατύπωσε ο Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν πολέμησαν για αυτήν πριν από 11 χρόνια όταν η χερσόνησος παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα;», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι είμαστε «πολύ κοντά σε συμφωνία», αλλά «εμπρηστικές δηλώσεις όπως του Ζελένσκι καθιστούν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του πολέμου», προειδοποιώντας τον ουκρανό πρόεδρο πως παρατείνει την εμπόλεμη κατάσταση «μέχρι να χάσει ολόκληρη τη χώρα».
Το νέο τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Κίεβο για συμφωνία με τη Ρωσία
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς έστειλε σήμερα Τετάρτη (23/4) τελεσίγραφο προς την Ουκρανία, κυρίως, αλλά και δευτερευόντως προς τη Ρωσία, για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, υποδηλώνοντας έτσι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που είχε δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο άμεσα, έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του.
«Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στους Ρώσους και τους Ουκρανούς και είναι καιρός να την αποδεχθούν, ή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στο Ταζ Μαχάλ στην Αγκρα της Ινδίας όπου βρίσκεται. Η δήλωση Βανς αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς έγινε την ώρα που Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι συναντώνται στο Λονδίνο για έναν νέο γύρο συνομιλιών, στον οποίο ήταν να συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο αλλά τελικά ακύρωσε την παρουσία του. «Είναι τώρα καιρός, πιστεύω, να ληφθεί, αν δεν είναι το τελευταίο μέτρο, ένα από τα τελευταία, δηλαδή, σε ένα γενικό επίπεδο, αυτό που λέει ότι θα σταματήσουμε τους σκοτωμούς, (…) θα παγώσουμε τις εδαφικές γραμμές σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτές που είναι σήμερα», πρόσθεσε ο Τζέι Ντι Βανς. «Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι οφείλουν και οι δύο να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους που κατέχουν σήμερα», συμπλήρωσε.
Το τελεσίγραφο Βανς έχει στόχο να άρει το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η πρόταση των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, τη νότια χερσόνησο της Ουκρανίας που προσάρτησε παράνομα η Μόσχα, καθώς και την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της πρώτης γραμμής του πολέμου, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο, αν και έχει δηλώσει ανοικτός σε συνομιλίες με τη Ρωσία, έχει ξεκαθαρίσει ότι το Κίεβο δεν θα δεχθεί μια συμφωνία που αναγνωρίζει την κυριαρχία της Μόσχας στην Κριμαία. «Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά την κατοχή της Κριμαίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε. Αντίκειται στο Σύνταγμά μας».
Όπως μεταδίδει το Politico, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει αντ’ αυτού μεμονωμένες συνομιλίες σχετικά με τα σχέδια κατάπαυσης του πυρός, καθώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο και ο Στιβ Γουίτκοφ, αποχώρησαν από τις συνομιλίες επικαλούμενοι πρόβλημα με τον προγραμματισμό. Η ξαφνική αποχώρηση των Αμερικανών υπογραμμίζει τις εντάσεις μεταξύ της ομάδας Τραμπ και των Ευρωπαίων συμμάχων σχετικά με το Ουκρανικό. Ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ηγείται των συνομιλιών από την πλευρά των ΗΠΑ αντ’ αυτού, αλλά ο Γουίτκοφ υπήρξε κρίσιμος μεσολαβητής στις συνομιλίες με τη Ρωσία για τη σύγκρουση.
Στο μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία, έπειτα από τελεσίγραφο του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «διατεθειμένος για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
Ο Ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τον Σίριλ Ραμαφόζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πραιτώρια.
Ο Ουκρανός ηγέτης, ο οποίος διακόπτει πρόωρα την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική μετά από μια καταστροφική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, είχε «επιτυχημένες συνομιλίες» με τον κύριο Ραμαφόζα, σύμφωνα με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο.
Κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ραμαφόζα κάλεσε τόσο τον Ζελένσκι όσο και τον Βλαντίμιρ Πούτιν να «καθίσουν στο τραπέζι και να διαπραγματευτούν» για να τερματιστεί ο πόλεμος, προσθέτοντας πως «είναι θετικό σημάδι ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις».
Η ανανεωμένη επιθυμία του Ζελένσκι για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιτέθηκε φραστικά στον Ουκρανό ηγέτη, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για τη συνέχιση της σύγκρουσης.
Η συμφωνία προτείνει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και περιορισμό της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας και οικονομική στήριξη. Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ουκρανία «δεν έχει άλλα χαρτιά να παίξει» και προειδοποίησε ότι η ειρηνική συμφωνία είναι εφικτή μόνο αν ο Ζελένσκι αποδεχτεί τους όρους .
Η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, θεωρώντας ότι παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας. Ο Ζελένσκι επανέλαβε τη θέση του ότι η Ουκρανία δεν θα δεχτεί ειρηνικές συμφωνίες χωρίς αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ .
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την Ουκρανία να επιθυμεί κατάπαυση του πυρός, αλλά να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.