ΔΥΣΤΥΧΩΣ, το κράτος κάνει ό,τι γουστάρει. Και δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Μπορεί να χρονοκαθυστερεί τα πάντα, σε όλα τα επίπεδα. Η Δικαιοσύνη να κάνει χρόνια να βγάλει μια δικαστική απόφαση. Οι υπηρεσίες να μην εφαρμόζουν νόμους, υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους. Οι εργατοπατέρες συνδικαλιστές να μπλοκάρουν, όπως μπορούν, την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Και, βέβαια, τα φαινόμενα διαφθοράς να αποτελούν πηγή πλουτισμού για επίορκους λειτουργούς του Δημοσίου.
ΝΑΙ, δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί. Προφανώς, η πλειοψηφία των υπαλλήλων και λειτουργών του κράτους ασκεί με νόμιμο και σωστό τρόπο τα καθήκοντά της. Για να το πούμε απλά, κάνει τη δουλειά και δεν τα… παίρνει.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, η μειοψηφία, που εμφανίζεται ισχυρή και στην ουσία «κυβερνά» το «βαθύ κράτος».
ΠΡΟΣΦΑΤΟ παράδειγμα όσα γίνονταν στη ΔΟΥ Χαλκίδας. Ενα κύκλωμα εφοριακών εκβίαζε επιχειρηματίες και έπαιρνε μίζες, για να «καθαρίζει» υποθέσεις.
ΤΑ ίδια συμβαίνουν σχεδόν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Φακελάκια σε νοσοκομεία. Φακελάκια σε πολεοδομίες. Φακελάκια σε δήμους. Φακελάκια για να «γίνει η δουλειά» ή για να γλιτώσουν κάποιοι πρόστιμα. Στην Παιδεία δεν υπάρχει φακελάκι. Εκεί γίνεται αλλιώς η «δουλειά». Εκεί έχει θεσμοθετηθεί το φακελάκι με την ανάδειξη του φροντιστηρίου ως βασικού πυλώνα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΤΙ θα γίνει; Θα συνεχίσουμε έτσι; Αυτή θα είναι η Ελλάδα και στη δεκαετία του 2030; Οχι, δεν μπορεί να είναι. Δεν πάει άλλο. Αυτό είναι και το μήνυμα της πλειοψηφίας των πολιτών. Γι’ αυτό και ψήφισαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Και το 2019 και το 2023. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. θα κερδίσει σαρωτικά και στις ευρωεκλογές.
Η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους. Αλλά ακόμα έχει πολλά να κάνει.
ΣΤΗΝ ουσία, για να γκρεμιστεί το «βαθύ κράτος», απαιτείται δουλειά σε δύο άξονες.
ΚΑΤ’ αρχάς, πρέπει να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του κράτους. Στην ουσία, να «κλείσουν» οι πόρτες των δημοσίων υπηρεσιών. Ετσι, ο πολίτης δεν θα έρχεται σε επαφή με κανέναν δημόσιο υπάλληλο και άρα δεν θα μπορεί ούτε να μπει «μέσο», λόγω γνωριμιών, ούτε να ζητηθεί φακελάκι. Σε αυτό το κομμάτι, η κυβέρνηση τα πάει εξαιρετικά. Το Gov.gr προχωράει ταχύτατα και μέσα στα επόμενα χρόνια, ευτυχώς, δεν θα απαιτείται να σταθούμε σε καμία ουρά για να εξυπηρετηθούμε. Ούτε να πληρώσουμε μίζα για να γίνει η «δουλειά».
Ο δεύτερος άξονας είναι η αυστηρή αξιολόγηση. Ναι, έχουν ψηφιστεί νόμοι. Κάτι έχει αρχίσει να γίνεται, αλλά ακόμα δεν εφαρμόζεται στην πραγματικότητα. Πρέπει όλοι, μα όλοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι να αξιολογούνται διαρκώς και με αυστηρότητα. Και, επιτέλους, κάποια στιγμή να ανοίξει η συζήτηση για την άρση της μονιμότητας των κρατικών υπαλλήλων. Δεν χρειάζεται να μειωθεί ο συνολικός αριθμός. Χρειάζεται, όμως, να φύγουν όσοι είτε δεν κάνουν τη δουλειά είτε εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και να αντικατασταθούν από ικανότερους.
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με τόλμη. Να μην υπολογίσει το υποτιθέμενο πολιτικό κόστος. Γιατί, απλά, δεν υπάρχει. Οι πολίτες απαιτούν να τελειώνουμε με το «βαθύ κράτος».