Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να μετρά το κόστος των προγραμμάτων των κομμάτων και να ξεριζώνει τα νέα λεφτόδεντρα που θέλουν να φυτέψουν κάποιοι στη δημόσια συζήτηση. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, όπως και τα λεφτόδεντρα έχουν κοντές ρίζες.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε υπολογίσει σε αρκετές δεκάδες δισ. ευρώ το συνολικό κόστος των παροχών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την τετραετία και οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου δεν απέχουν πολύ από τις εκτιμήσεις αυτές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Λογιστήριο, το ετήσιο κόστος του προγράμματος Κασσελάκη φτάνει έως τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 42 δισ. στην τετραετία συν άλλα 4 δισεκατομμύρια από την κατάργηση της προκαταβολής φόρου.
Η χρεοκοπία θα ήταν δεδομένη, εάν ποτέ ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε να εφαρμόσει τα μέτρα της Κουμουνδούρου, αλλά κανείς δεν θέλει να επιστρέψει η χώρα στην εποχή των Μνημονίων. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ μένει καθηλωμένος στο 15%, παρά τις θηριώδεις υποσχέσεις που δίνει για κατάργηση φόρων.
Ο λογαριασμός, όμως, δεν βγαίνει. Εχουμε και λέμε: Το Δημόσιο θα χάνει κάθε χρόνο 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μόνιμη μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Αλλα 1,8 δισ. από τον μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα. Εξτρα απώλειες 1,6 δισ. από τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, 3,5 δισ. από τους νέους φορολογικούς συντελεστές για φυσικά πρόσωπα, 1 δισ. λόγω μείωσης ΕΝΦΙΑ και φόρου ενοικίων, 600 εκατομμύρια από την κατάργηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος για επαγγελματίες και περίπου 1 δισ. από μειώσεις εσόδων λόγω χαμηλότερων ασφαλιστικών εισφορών και κατάργησης προκαταβολής φόρου.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Ναι, αλλά θα μπορούσε κάποιος να αντιτάξει ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα έχει επιπλέον έσοδα από τα αντίμετρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, όπως έλεγε σε τηλεοπτική εκπομπή, με σοβαρό ύφος μάλιστα, νεαρή υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με Κασσελάκη οι μισθοί των 4.000 ευρώ θα είναι κανονικότητα, επομένως θα υπάρχουν και υψηλότερα φορολογικά έσοδα.
Και εδώ οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Από την επιβολή συμπληρωματικού φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας τα έσοδα υπολογίζονται μόλις σε 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για ενδεχόμενη ενίσχυση των δημοσίων εσόδων κατά 1,9 δισ. από την αύξηση των φόρων των μερισμάτων θεωρείται επισφαλής, καθώς εξαρτάται αποκλειστικά από τη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να μοιράσουν μέρισμα.
Δηλαδή, η τελική σούμα βγάζει χρεοκοπία. Τα μέτρα του Κασσελάκη μοιάζουν με «καθρεφτάκια» για τους «ιθαγενείς» και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών τάζοντας μέτρα τα οποία δεν μπορεί να υλοποιήσει.
Το έπραξε το 2015, όταν θα έσκιζε τα Μνημόνια με έναν νόμο και ένα άρθρο, το επιχείρησε πέρυσι, όταν ο Τσίπρας έταξε τα πάντα για να αποφύγει μάταια τη συντριβή, και το επαναλαμβάνει τώρα ο Κασσελάκης.
Μόνο που δεν μπορείς να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα όταν κάνεις το ίδιο πράγμα. Και τα λεφτόδεντρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθουν ούτε τους ψηφοφόρους του, εκτός εάν από το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη, το οποίο παραμένει κρυφό, προκύψει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι δισεκατομμυριούχος και θα μοιράσει χρήμα στον κόσμο, για να μη φανεί αφερέγγυος.
Αλλά είπαμε, ευτυχώς υπάρχει και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.