Η αλήθεια είναι ότι ο Ρίσι Σούνακ, αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος-ανέλαβε τη διακυβέρνηση, Οκτώβρη 2022, αλλά επέδειξε πολιτική συμπεριφορά που, ακόμη, και οι ανεκτικοί Συντηρητικοί δεν μπορούσαν να ανεχθούν. Αν και με σπουδές στην Οξφόρδη και στον Στάνφορντ, η υπερφίαλη συμπεριφορά και οι εμβαλωματικές λύσεις -για τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την εθελουσία αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον έκαναν αντιπαθή στη πλειοψηφία των Βρετανών.
Αν και ο ίδιος βρίσκεται στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στη Βρετανία, δεν διακρίνεται για τη διαφάνεια περί τα οικονομικά του. Υπολογίζεται ότι η περιουσία του ξεπερνά τις 730 εκατομμύρια λίρες, η δε σύζυγος είναι δισεκατομμυριούχος. Κι ενώ θα έπρεπε να συνεχίσει το πρόγραμμα των προκατόχων του για την ενίσχυση των μη προνομιούχων Βρετανών, στην περίοδο της πανδημίας διέκοψε κάθε οικονομική στήριξη προς τους δοκιμαζόμενους και άνεργους πολίτες, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες στη φτώχεια.
Οι μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας φέρνουν το κόμμα των Συντηρητικών πολύ πιο πίσω από εκείνο των Εργατικών. Η προσωπική του αποδοχή είναι στο ναδίρ. Οι συντηρητικές εφημερίδες σχολιάζουν ότι έχει «ταμπουρωθεί» στη Downing Street -κατά παράδοση η κατοικία του εκάστοτε Βρετανού πρωθυπουργού- περιβαλλόμενος από πέντε συμβούλους που τον οδήγησαν προς… την έξοδο.
Στα άρθρα του βρετανικού Τύπου συχνά αναφέρεται ότι η διαχείριση από τον ίδιο και τους συμβούλους του, των οικονομικών προβλημάτων γινόταν επικοινωνιακά και όχι με σχέδιο επίλυσής τους. Οφειλόταν εν πολλοίς, και στον τρόπο με τον οποίο αναδείχθηκε στην πολιτική, πρωθυπουργός στα 44 του χρόνια, αν και μη χριστιανός και με μη βρετανική καταγωγή, κατάφερε να γίνει ηγέτης των Συντηρητικών. «Αλλά όλα δεν είναι επικοινωνία, κύριε Σούνακ, και η ήττα σας είναι αναπόφευκτη» έγραψε η «Γκάρντιαν».
Η αλήθεια είναι ότι η αγενής και χωρίς προηγούμενο συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ που επέδειξε απέναντι στον Ελληνα πρωθυπουργό επιβάρυνε στη κακή δημόσια εικόνα του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεταβεί στο Λονδίνο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Δεν υπήρχαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος; Θα μπορούσαν να συζητήσουν ακόμη και ότι ελληνικές εφοπλιστικές εταιρίες συντηρούν το Σίτι, το οικονομικό κέντρο του Λονδίνου, που μετά από την αποχώρηση της Βρετανίας από τη Ε.Ε. φυλλορροεί.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Τελευταία στιγμή, ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ενοχλήθηκε επειδή ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη βρετανική τηλεόραση, έθεσε και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο Σούνακ δεν κράτησε τα διπλωματικά προσχήματα να συζητήσει, έστω και διαφωνώντας, για το θέμα των Γλυπτών, πώς μπορούσε να αντιμετωπίσει τον ορυμαγδό των σκανδάλων, κάτω από τον οποίο η κυβέρνησή του κατέρρευσε; Και να πεις ότι οι Εργατικοί που έρχονται έχουν σχέδιο ανάκαμψης…