Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες απηύθυναν ισχυρή σύσταση για τρίτη δόση στα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ποια είναι αυτά; Καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, αλλά και νοσογόνος παχυσαρκία.
Το γεγονός ότι η παχυσαρκία ανήκει στα υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι μια δυσάρεστη, πλην όμως αναγκαία υπενθύμιση. Και αν οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για τις άλλες ασθένειες πέρα από το να ακολουθούν κατά γράμμα τις ιατρικές οδηγίες, για την παχυσαρκία μπορούν. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουν και να προλάβουν την εξέλιξή της.
Προφανώς δεν μιλάμε για παιδιά και εφήβους με μερικά κιλά παραπάνω, ούτε για αισθητικής φύσεως ζητήματα. Η πρόσφατη έρευνα της ΔιαΝΕΟσις για την παιδική παχυσαρκία είναι πραγματικά συγκλονιστική: Η χώρα μας είναι πρώτη στην Ε.Ε. στην παιδική παχυσαρκία, και στις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα παχύσαρκα παιδιά αντιμετωπίζουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τους πριν ενηλικιωθούν (όπως αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα), αλλά και αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν παθολογικές καταστάσεις που συνήθως εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση). Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι και το στοιχείο ότι το 70%-80% των παχύσαρκων εφήβων παραμένουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες.
Στην πολυσέλιδη έρευνα εξετάζονται ενδελεχώς όλες οι παράμετροι. Από τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας, μέχρι τις προκαταλήψεις που οδηγούν σε κοινωνικό στιγματισμό ακόμα και τις κοινωνικές ανισότητες που αποκαλύπτει (περισσότερα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά σε επαρχιακές και αγροτικές περιοχές από ό,τι στις πόλεις). Όμως, η παχυσαρκία δεν είναι επιλογή των παιδιών.
Είναι συνήθως λανθασμένες αποφάσεις ή παραλείψεις των ενηλίκων, που προκύπτουν από ένα συνδυασμό λόγων, όπως είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άθλησης, αλλά και η υποεκτίμηση του βάρους των παιδιών.
Είναι εντυπωσιακό ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το 88% των γονέων με παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι υπέρβαρα και το 55,8% των γονέων με παιδιά που είναι παχύσαρκα θεωρούν ότι το παιδί τους έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Ας πάμε όμως στο διά ταύτα: Οι ερευνητές προτείνουν ένα άμεσο σχέδιο δράσης με δύο άξονες: Πρώτον, με προγράμματα παρέμβασης στα σχολεία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, και, δεύτερον, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαδικασίας εύκολου και έγκαιρου εντοπισμού των οικογενειών υψηλού κινδύνου για την παχυσαρκία και τα συνοδά της νοσήματα, με κέντρο της παρέμβασης τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα. Ας τους ακούσουμε.