Οι διαδηλώσεις των αγροτών που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη, αν και έχουν διακριτά αιτήματα ανά χώρα, εκκινούν από το ίδιο πλαίσιο.
Ο πρωτογενής τομέας στην Ευρωπαϊκή Ενωση υποχωρεί και οι αγρότες βλέπουν ότι διαρκώς δυσκολεύουν οι όροι χρηματοδότησής τους, άρα και επιβίωσής τους. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών σχεδιάζουν επί χάρτου τις νέες αγροτικές πολιτικές όταν την ίδια ώρα προϊόντα τρίτων χωρών κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, σε τιμές που δεν μπορεί να ανταγωνισθεί ο μέσος Eυρωπαίος αγρότης.
Η Ε.Ε. έχασε το τρένο των τηλεπικοινωνιών, ας αναρωτηθούν όλοι γιατί δεν υπάρχει ούτε μία ισχυρή εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, όμως δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και τον αγροτικό τομέα, που σχετίζεται άμεσα με τη διατροφική επάρκεια, κατά συνέπεια και με τις συνθήκες ζωής των πολιτών.
Οι αγρότες στην Ευρώπη διαμαρτύρονται για τους αυστηρούς όρους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που υποστηρίζονται από κεφάλαια ύψους 307 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2023-2027. Στον «κουμπαρά» της ΚΑΠ, τα 264 διs. προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να λάβουν οι παραγωγοί το σύνολο των πληρωμών στη νέα ΚΑΠ είναι να εφαρμόζουν τις αυξημένες απαιτήσεις για το περιβάλλον, το κλίμα, την Yγεία, την καλή διαβίωση των ζώων και τις συνθήκες εργασίας. Αυτός ο κανόνας ισχύει για σχεδόν το 90% της χρησιμοποιούμενης αγροτικής έκτασης στην Ε.Ε, καθώς θεωρείται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση των πρακτικών βιώσιμης γεωργίας.
Για να μπορέσουν να έχουν οι αγρότες πρόσβαση στους πόρους πρέπει να συμμορφωθούν στους νέους όρους, που σημαίνει ότι θα αναλάβουν το κόστος προσαρμογής σε καιρούς δύσκολους, με αθρόες εισαγωγές προϊόντων από χώρες της Ανατολής ή της Λατινικής Αμερικής.
Ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αναγνώρισε ότι η νέα ΚΑΠ έχει δύσκολα κριτήρια εφαρμογής, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με την πράσινη ανάπτυξη, που πρέπει να επανεξετασθούν. Το βέβαιο είναι ότι η Ευρώπη συνολικά πρέπει να ξαναδεί με άλλη ματιά την αγροτική της πολιτική ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα και να κρατηθούν οι νέοι παραγωγοί στις καλλιέργειές τους.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Το πρόβλημα έχει πολιτικές αλλά και πρακτικές διαστάσεις. Εάν οι αγρότες στην Ευρώπη δεν βρουν βιώσιμες λύσεις στα προβλήματά τους θα στραφούν στους λαϊκιστές των άκρων, που υπόσχονται τα πάντα στους πάντες. Σε πρακτικό επίπεδο εάν δεν ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας, οι καταναλωτές, που εδώ και χρόνια δεν κρατούν στα χέρια τους κινητά τηλέφωνα ευρωπαϊκών εταιριών, θα βλέπουν στα σούπερ μάρκετ μόνο προϊόντα τρίτων χωρών και αυτό σημαίνει εξάρτηση και μάλιστα στον ευαίσθητο κλάδο των τροφίμων.
Ακολουθήστε το χρήμα
Η φυλάκιση ενός πρώην στελέχους των «Πυρήνων της Φωτιάς» για παράνομη οπλοκατοχή φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της διασύνδεσης των ποινικών κρατούμενων με τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο πελάτης του φοβόταν ότι θα είναι ένα από τα επόμενα θύματα της Greek Mafia, στον άγριο πόλεμο της νύχτας που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια.
Οι «ζυμώσεις» ποινικών με τρομοκράτες που γίνονταν επί χρόνια μέσα στις φυλακές έχουν δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ εγκλήματος με συμβόλαια θανάτου, «εξυπηρετήσεις» και πολλά θύματα. Τα μέλη της Greek Mafia εμπλέκονται σε διακίνηση λαθραίου πετρελαίου, ενώ πουλούν προστασία σε νυχτερινά κέντρα. Οι «νεοτρομοκράτες» θέλουν να διασπείρουν το μικρόβιο του φόβου στη χώρα και χρειάζονται χρήματα για τις βομβιστικές τους ενέργειες, τα οποία βρίσκουν σε συνεργασία με τους ποινικούς μέσα από ληστείες τραπεζών.
Ολα ξεκινούν από το χρήμα. Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της, να εξαρθρώσει πλήρως το οργανωμένο έγκλημα, να βρει την άκρη του νήματος ακολουθώντας τις διαδρομές του χρήματος και είναι βέβαιο ότι στην πορεία αυτή θα συναντηθεί και με τα μέλη των νέων οργανώσεων που τοποθετούν βόμβες και επιδιώκουν την αναβίωση της τρομοκρατίας.