Ο ισχυρότερος από τους τρεις σεισμούς, μεγέθους 4,6 βαθμών, σημειώθηκε στις 10.20 π.μ., με επίκεντρο την περιοχή Σίμαβ της επαρχίας της Κιουτάχειας και σε εστιακό βάθος 12,17 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας.
Λίγες ώρες πριν από αυτόν τον σεισμό, στις 7.23 π.μ., είχε προηγηθεί δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στην ίδια περιοχή. Το εστιακό βάθος του σεισμού αυτού εντοπίστηκε στα 8,8 χιλιόμετρα. Λίγο λεπτά μετά τον σεισμό αυτό, στις 07:29, έγινε αισθητή μία άλλη δόνηση εντάσεως 3,9 βαθμών σε εστιακό βάθος 11,6 χιλιομέτρων.
Ο νομάρχης της Κιουτάχειας, Μουσά Ισίν, ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Ανακοίνωσε επίσης ότι τα σχολεία της γύρω περιοχής δεν θα λειτουργήσουν για μία ημέρα. Ο σεισμολόγος Αλί Ιλκέρ Μπουλούτ δήλωσε στο CNN Turk ότι δεν πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συνδέεται με τον σεισμό των 6,2 βαθμών της Κωνσταντινούπολης.
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Αμερικάνοι γεωλόγοι είχαν υπολογίσει το επίκεντρο έξι χρόνια πριν
Το επίκεντρο του προχθεσινού ισχυρού σεισμού των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε υπολογιστεί με ακρίβεια -πριν από έξι χρόνια!- από τους επιστήμονες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Την αποκάλυψη έκανε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης, την οποία μάλιστα συνόδευσε με σχετικό πίνακα. Μιλώντας στον «Ε.Τ.», εξήγησε ότι οι επιστήμονες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ είχαν διεξαγάγει μελέτες μετά τον σεισμό των 5,7 ρίχτερ στις 26 Σεπτεμβρίου 2019 και είχαν αποτυπώσει το σημείο που μπορούσε να δώσει νέο σεισμό, ο οποίος τελικά εκδηλώθηκε προχθές.
«Δύο εξαιρετικοί Αμερικανοί γεωλόγοι, οι Toda και Stein, είχαν πραγματοποιήσει εκτεταμένες μελέτες στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας μετά τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2019. Υπολόγισαν τη μεταφορά τάσεων (στρες) στο ρήγμα του Μαρμαρά και αποτύπωσαν τα αποτελέσματά τους σε χάρτη. Οι μπλε σκιές τάσης δείχνουν το τμήμα του ρήγματος που προέκυψε από τη θραύση του σεισμού το 2019, ενώ με το κόκκινο χρώμα απεικονίζεται το τμήμα του ρήγματος που το 2019 πλησίαζε σημαντικά στην αστοχία, δηλαδή στην εκδήλωση νέου σεισμού. Ο προχθεσινός σεισμός φαίνεται να έχει χτυπήσει μέσα ή στην άκρη του προωθημένου κομματιού, όπως ακριβώς είχαν διατυπώσει οι δύο επιστήμονες της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ», τόνισε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα δεδομένα είναι κρίσιμα για την κατανόηση της σεισμικής δυναμικής στην περιοχή και τη διαχείριση του κινδύνου. «Οι υπολογισμοί στρες συμβάλλουν στον εντοπισμό περιοχών που βρίσκονται πιο κοντά στην αστοχία, προσφέροντας πολύτιμη καθοδήγηση για τον σχεδιασμό μέτρων προστασίας και πρόληψης. Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να αναλύει τα δεδομένα, προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανότητες νέας σεισμικής δραστηριότητας στο ρήγμα του Μαρμαρά και να ενισχύσει την ετοιμότητα απέναντι σε μελλοντικές φυσικές καταστροφές», υπογράμμισε.

Οπως πρόσθεσε, ο σεισμός των 6,2 ρίχτερ «έδωσε» ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων. Ωστόσο, το υπόλοιπο τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας είναι το πιο επικίνδυνο. «Αρχίζει από το επίκεντρο του προχθεσινού σεισμού, κινείται προς την Κωνσταντινούπολη στα ανατολικά και τελειώνει στα Πριγκηπονήσια. Συσσωρεύει συνεχώς δυνάμεις και δεν έχει επανενεργοποιηθεί για πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον -δηλαδή σε ένα χρονικό διάστημα μηνών έως λίγων ετών- θα δώσει έναν πολύ μεγάλο σεισμό. Η πιθανότητα αγγίζει το 50%», τόνισε.
Πλέον, η επιστημονική κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τα δεδομένα του ρήγματος του Μαρμαρά και να αξιολογήσει την ισχυρή πιθανότητα περαιτέρω σεισμικής δραστηριότητας. «Τα ευρήματα των Toda και Stein παραμένουν εξαιρετικά σημαντικά για την κατανόηση της σεισμολογικής δυναμικής της περιοχής, ενώ οι μελέτες αυτές υποστηρίζουν τις προσπάθειες προειδοποίησης και προετοιμασίας απέναντι σε φυσικές καταστροφές. Οι τρέχουσες έρευνες ενδέχεται να ρίξουν φως στις προεκτάσεις της μεταφοράς τάσεων και στις πιθανές επιπτώσεις της στα γύρω τμήματα του ρήγματος», κατέληξε.
Κ. ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Επιμένει για σεισμό 8 ρίχτερ στην Ελλάδα
Με τηλεοπτική συνέντευξή του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Κώστας Συνολάκης, επανήλθε στην εκτίμησή του για μεγάλο και καταστροφικό σεισμό στην Ελλάδα. «Οι εκτιμήσεις για τον μεγαλύτερο σεισμό που μπορεί να γίνει στο ελληνικό τόξο είναι 8 ρίχτερ. Το πότε θα γίνει, μακάρι να το ξέραμε. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πότε», είπε.
Αναφερόμενος στον προχθεσινό σεισμό της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι «οι μεγάλοι σεισμοί του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας προχωρούν προς τα δυτικά. Ερχονται, δηλαδή, προς τον ελληνικό χώρο. Αυτό αφορά τους μεγάλους σεισμούς, αυτούς δηλαδή που έχουν μέγεθος πάνω από 7 ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός -με το μέγεθός του- δεν νομίζω πως θα ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές οι οποίες είναι στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να ανησυχούμε άμεσα», ανέφερε. «Περιμένουμε σίγουρα κάτι μεγαλύτερο. Εδώ και 20 χρόνια περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη σεισμό 7,5 ρίχτερ και ακόμα μεγαλύτερο», πρόσθεσε.
Ειδήσεις Σήμερα
- Μέσα από το Gov.gr η αλλαγή παρόχου σε σταθερή, κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση – Η διαδικασία
- Μαγιόρκα: «Ταφόπλακα» στον τουρισμό – Απαγορεύει την ερωτική συνεύρεση στους δημόσιους χώρους -Τέλος στο ακάλυπτο στήθος και τα ακάλυπτα… πόδια
- Με τι καιρό θα κάνουμε Πρωτομαγιά – Οι πρώτες εκτιμήσεις