Δηλαδή ένα ολόκληρο Ταμείο Ανάκαμψης! Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΑΑΔΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, λόγω φοροδιαφυγής, ο μέσος μισθωτός πληρώνει μεγαλύτερο φόρο από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Τέλος, η συνεισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών στον Προϋπολογισμό της Ελλάδας είναι μόλις 2,1%, όταν στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη είναι υπερδιπλάσιος, 5,2%.
Πρόκειται μόνο για τρία από τα πάρα πολλά στοιχεία που υπάρχουν και αποδεικνύουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε, έστω εμπειρικά: η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα οργιάζει και μοιάζει με ένα ασταμάτητο αντικοινωνικό πάρτι σε βάρος των υπολοίπων. Κι ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τους δικηγόρους που πρωτοστατούν στις αντιδράσεις. Ή τους γιατρούς, τους υδραυλικούς, τους ηλεκτρολόγους ή τα συνοικιακά μαγαζάκια, που ή δεν έχουν POS ή έχουν POS Βουλγαρίας μη συνδεδεμένο με τις φορολογικές Αρχές. Αν υπάρχει κάποιος/α που έχει κανονική απόδειξη από κηπουρό, νυχού ή καθηγητή που κάνει ιδιαίτερα, θα πρέπει να τον κάνουμε άγαλμα, ως μαχητή της φοροδιαφυγής. Εδώ υπάρχει η συνενοχή των πολλών στη φοροδιαφυγή των λιγότερων. Η οποία είναι και εις βάρος τους.
Ολες οι οριζόντιες ρυθμίσεις, όπως αυτή που προωθεί η κυβέρνηση, πάσχουν εκ γενετής, καθώς εμπεριέχουν ισοπεδωτισμό και πιθανότατα αδικία για κάποιους. Τελεία και παύλα. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η κυβέρνηση, που το ξέρει, προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν πιο μαχητό το όριο των 10.920 ευρώ το έτος, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, αν υπάρχουν νοσηλεία, λόγοι ανωτέρας βίας, στρατιωτική θητεία κ.λπ. Ενώ μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες με αναπηρία 80% ή έχουν κύρια κατοικία σε χωριά έως 500 κατοίκους ή διαμένουν σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Και προφανώς στην πορεία θα προκύψουν κι άλλες ασφαλιστικές δικλίδες για όσους αδικούνται απ’ αυτή την οριζόντια ρύθμιση.
Οι οιμωγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τσάκισε συνειδητά και ταξικά τη μεσαία τάξη και έκοψε το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι φαιδρές και κραυγαλέα υποκριτικές. Οι αντιδράσεις επαγγελματικών φορέων και κλαδικών συνδικαλιστών είναι απολύτως ερμηνεύσιμες, αλλά έρχονται από μια άλλη εποχή. Η κοινωνία τι θέλει τελικά; Η φοροδιαφυγή -που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο- δεν «πατάσσεται», όπως επί δεκαετίες έλεγαν δεκάδες κυβερνήσεις. Και σίγουρα δεν εξαφανίζεται με μαγικό ραβδί. Αντιθέτως, αντιμετωπίζεται και περιορίζεται. Θέλει να περιοριστεί η φοροδιαφυγή; Θέλει την κατάκτηση ενός νέου, σχετικά πιο δίκαιου επιπέδου αντιμετώπισής της, το οποίο στο επόμενο στάδιο θα είναι η αφετηρία και όχι το τερματικό σημείο; Θέλει περισσότερη δικαιοσύνη και λιγότερους παρασιτικούς που ζουν σε βάρος της; Αν το θέλει, οφείλει να βάλει πλάτη και να πάψει να είναι συνένοχη διά της παραιτήσεως ή διά της ανοχής της. Τα περί «ρουφιανιάς» που είπε το «όνειδος της πολιτικής ζωής της χώρας», Π. Πολάκης, κινούνται στη σφαίρα του πολιτικά γελοίου. Και, βεβαίως, ο πολίτης που θέλει να γίνει σύμμαχος σε αυτόν τον ανορθόδοξο πόλεμο με τα πολλά θύματα πρέπει να ανταμειφθεί για την υπευθυνότητά του και για το σεβασμό της αξιοπρέπειάς του.
Αλλά αυτή η προσπάθεια δεν προσφέρεται ούτε για κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, ούτε για στείρα λαϊκιστική αντιπολίτευση. Και πάνω απ’ όλα χρειάζεται επίγνωση ότι αυτή η μάχη δεν είναι μικρής διάρκειας. Την επίγνωση που περιγράφει με σαφήνεια η κινεζική παροιμία: «Αν θέλεις να μετακινήσεις ένα βουνό, πρέπει να ξεκινήσεις απομακρύνοντας τις πέτρες».
ΑΙΧΜΗ
ΣΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΦΤΑΝΕΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Οι μέρες για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 και 12 Νοεμβρίου μετρούν αντίστροφα. Και οι πιέσεις αυξάνονται απ’ όλες τις πλευρές. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι διαγραφές των Στ. Τζουμάκα, Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη και Δ. Βίτσα. Οσο πλησιάζει η συνεδρίαση, πλησιάζει και η ώρα της κρίσης-διάσπασης, που δεν έχει επιστροφή. Αν ο Στ. Κασσελάκης επιμείνει στις διαγραφές, οδηγείται στην πρώτη μεγάλη αυτοακύρωσή του ως αρχηγού. Στην Κ.Ε. δεν υπάρχει η πλειοψηφία που χρειάζεται, ώστε να εγκριθούν οι διαγραφές. Εκτός από την «Ομπρέλα» και τους «6+6» των Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου, που δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις διαγραφές, υπάρχουν και αρκετοί «προεδρικοί» οι οποίοι, βλέποντας και τις πολύ άσχημες δημοσκοπήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν δεύτερες σκέψεις.
Η σύγκρουση έχει μεταφερθεί και στους κόλπους των «προεδρικών». Ο σκληρός πυρήνας των συνεργατών του Στ. Κασσελάκη που τον παρέσυρε στην αυταρχική απόφαση του «έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος» (Π. Πολάκης, Γ. Τσίπρας, Θ. Τζάκρη, Δ. Αυγέρη και Ευ. Αποστολάκης) είναι οι μόνοι που επιμένουν στην εξώθηση των πραγμάτων στα άκρα και των «αντιφρονούντων» εκτός κόμματος. Με αποτέλεσμα να αντιδρούν ακόμα και στελέχη που στήριξαν την εκλογή του Στ. Κασσελάκη. Μέχρι και ο Ν. Παππάς φέρεται να παίρνει αποστάσεις από τους «σκληρούς του Στέφανου».
Σκάκι για τρεις
Οι επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον δύο: ή θα ακούσει τους «σκληρούς» ή θα τους απομακρύνει από τις θέσεις ευθύνης που ο ίδιος τους έδωσε. Στην πρώτη περίπτωση, θα αποφασίσει να προκαλέσει τη διάσπαση πιστεύοντας ότι θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δεύτερη περίπτωση, θα βγάλει από το ηγετικό κάδρο τις πολεμοχαρείς φυσιογνωμίες των «σκληρών» και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για τις διαγραφές για μετά από ένα μήνα, που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε.
Και στις δύο περιπτώσεις -για διαφορετικούς λόγους- η διάσπαση δεν καταργείται ως σοβαρό ενδεχόμενο, αλλά ενισχύεται.
Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος
Η πολιτική βούληση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ υπάρχει ώστε να δημιουργηθεί ένας θαλάσσιος διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας για την Παλαιστίνη. Υπάρχουν όμως, όπως λένε διπλωματικές πηγές, και μεγάλες δυσκολίες. Κυρίως ασφάλειας, αλλά και υποδομών. Καθώς το λιμάνι στο οποίο προβλέπεται να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Και υπάρχει και η Χαμάς, η οποία δεν θα δίσταζε να πάρει τη βοήθεια για τις δικές της δυνάμεις, όπως άλλωστε έχει κάνει πολλές φορές, αφήνοντας στο έλεος τους Παλαιστινίους…
Η διαδοχή του Π. Μαρινάκη
Σήμερα επιστρέφει στο Μ. Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, που έλειψε για λίγες μέρες, καθώς έγινε μπαμπάς. Η επιστροφή του φέρνει πιο κοντά και τις τελικές αποφάσεις για την αντικατάστασή του στον δεύτερο σημαντικό ρόλο που έχει ως γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Η αλλαγή θα γίνει εντός Νοεμβρίου, ώστε ο νέος ή η νέα γραμματέας να έχει χρόνο για να οργανώσει το κόμμα εν όψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου. Το σενάριο της γυναίκας γραμματέως παραμένει ζωντανό με τις κυρίες Ζ. Ράπτη, Μ. Συρεγγέλα και Ζ. Μακρή να είναι οι επικρατέστερες, εφόσον επιλεγεί γυναίκα. Οι τελευταίες πληροφορίες όμως, φέρουν να ενισχύεται το σενάριο να επιλεγεί ένας από τους νέους βουλευτές. Σε αυτήν την εκδοχή φαβορί είναι ο Τ. Χατζηβασιλείου.
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Αγιοι δεν είναι, αλλά τη φοβέρα τους την ήθελαν. Πώς έγινε μετά τα πρόστιμα του 1.000.000 η P&G και η UNILEVER να μείωσαν αμέσως τις τιμές στο ράφι;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Ο κ. Δούκας θα μειώσει τη θερμοκρασία στην Αθήνα κατά 5 βαθμούς, βγάζοντας περισσότερα Ι.Χ. στους δρόμους, αφού δεν θέλει μετρό στα Εξάρχεια;