Οι ίδιοι άνθρωποι επί εβδομάδες άφησαν να διογκωθεί το κύμα της παρανομίας των καταλήψεων. Επέτρεψαν σε κουκουλοφόρους και εξωπανεπιστημιακούς να επιβάλουν -ακόμα και διά της βίας- αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, υπέρ των καταλήψεων. Εδωσαν τη δυνατότητα σε μειοψηφίες να επιβάλουν αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά τις απόψεις τους, οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή των πολλών. Οι οποίοι είτε δεν πήγαν καν στις «περιφρουρούμενες» συνελεύσεις ή πήγαν, αλλά δεν τους επετράπη να ψηφίσουν κατά των καταλήψεων.
Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, που μετριούνται με τα δάχτυλα του ενός χεριού, οι πρυτάνεις έκαναν τον Πόντιο Πιλάτο. «Ενιπταν τας χείρας τους» κι έκαναν πως δεν βλέπουν το κύμα των μειοψηφιών που φούσκωνε κι έκλεινε τη μια σχολή μετά την άλλη. Αρνούμενοι να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων, αλλά και των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από το νόμο. Τηρώντας την ασφαλή στάση του «και με τον αστφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», τι περίμεναν άραγε; Να γίνει κάποιο θαύμα; Ή να γίνει κάποιο αιματοκύλισμα, το οποίο θα έστρεφε την κύρια ευθύνη αλλού;
Χθες προς τιμήν της η Σύνοδος των Πρυτάνεων είπε το προφανές: «Προτεραιότητα (…) αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων». Αίφνης όλο το «θέμα των καταλήψεων» ξεφουσκώνει, αλλά δεν τελειώνει. Καταργείται στην πράξη, αλλά δεν παύει να υφίσταται. Οι φοιτητές θα δώσουν τις εξετάσεις τους, αλλά πανεπιστημιακοί χώροι θα τελούν υπό κατάληψη, ενώ δεν αποκλείεται να αναζητηθούν πιο δραστικές «μέθοδοι πάλης».
Η κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που οι «ανεύθυνες πανεπιστημιακές αρχές» διά της αδράνειάς τους -με συνεπικουρία μεγάλου μέρους του καθηγητικού σώματος που αισθάνθηκε να απειλείται η βολή τους- επέτρεψαν την αύξηση των καταλήψεων, ούτε ήθελε ούτε έπρεπε να μετατρέψει τα ΑΕΙ σε πεδία μάχης. Και σωστά. Δεν είναι τυχαίο π.χ., ότι η πρόταση για την εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων δεν ήρθε από την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά από τον υπ. Παιδείας.
Ομως αυτή η περιπέτεια είναι μια ευκαιρία να αποσαφηνιστούν μια και καλή ορισμένα πράγματα. Οπως π.χ. η διαιώνιση μιας παρανομίας, που έρχεται εθιμικώ δικαίω από το μακρινό παρελθόν, πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί να είναι μέρος μιας κανονικότητας, η οποία πράγματι αποσκοπεί στην ενίσχυση και την αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, που είναι εθνικός πλούτος. Δεν μπορεί επίσης το σωστό αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ να ισχύει μόνο ως προς το σκέλος των δικαιωμάτων και όχι και των υποχρεώσεων. Οι πρυτανικές αρχές έχουν υποχρέωση να διεκδικούν μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση και πληρέστερη στελέχωση των σχολών τους. Εχουν την υποχρέωση όμως, να αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους, όταν παραβιάζεται η νομιμότητα. Και να προβαίνουν εγκαίρως σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να μην ιδιωτικοποιείται από βίαιες μειοψηφίες το δημόσιο αγαθό των σπουδών και της έρευνας.
Υπό μια άποψη οι καταλήψεις, για ένα νομοσχέδιο το περιεχόμενο του οποίου… δεν το έχει δει κανείς (!), μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες έως και λυτρωτικές. Από το να μπουν τα τουρνικέ, μέχρι να πάρουν όλοι στα σοβαρά την τριτοβάθμια εκπαίδευση…
ΑΙΧΜΗ
ΤΑ F-35 ΡΙΧΝΟΥΝ ΜΑΣΚΕΣ
Πριν από 5 χρόνια, όχι πριν από 5 δεκαετίες, στο Τέξας υπήρχαν 6 F-35 βαμμένα στα χρώματα της Τουρκίας. Ηταν τότε που η Τουρκία συμμετείχε στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 και η Ελλάδα αγκομαχούσε για να πάρει αναβαθμισμένα F-16 VIPER.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σήμερα η πραγματικότητα είναι αντίστροφη. Τα 6 F-35 έχουν ξεβαφτεί. Η Τουρκία δίνει γη και ύδωρ (μέχρι και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) για να πάρει 40 VIPER και να αναβαθμίσει άλλα 60 F-16 παλιάς τεχνολογίας έως το 2030. Η Ελλάδα πετάει ήδη με VIPER (εκτός από τα 18 Rafale) και έχει εξασφαλίσει 40 F-35, τα οποία θα τα παραλάβει πριν παραλάβει η Τουρκία τα VIPER.
Δεν χρειάζεται να είναι πτέραρχος κανείς, για να καταλάβει ότι πλάστιγγα γέρνει καταφανώς υπέρ της Ελλάδας. Βέβαια αυτό το κατάλαβαν Τούρκοι πτέραρχοι, οι οποίοι ωρύονται ότι «ένα F-35 έχει την ισχύ 20 F-16». Ωστόσο δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι συγκεκριμένοι ημέτεροι. Δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι απόστρατοι, οι οποίοι παραμένουν ταγμένοι στα συστήματα των δύο υπ. Εθνικής Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Δεν το καταλαβαίνουν κόμματα που πλειοδοτούν σε κούφιο και μαξιμαλιστικό «πατριωτισμό». Ένα εξ αυτών τόλμησε να μιλήσει για συμφωνία-«εθνική τραγωδία»! Ενώ ένα απόκομμα που δεν έφτασε ούτε το 1% στις εκλογές, έχει βαλθεί διά ημιμαθών «ειδικών» να αποδείξει ότι οι συμφωνίες που έγιναν είναι εθνικά διάτρητες και ανισοβαρείς υπέρ της… Τουρκίας. Και υπάρχουν και ΜΜΕ, όπως η «Εφημερίς της πατρίδος», που έγραψε για τα F-35 το μνημειώδες, «Δώρον άδωρον τα F-35» ή η άλλη η πατριωτική που έγραψε για το «Φιάσκο με τα F-16 που παίρνει ο Ερντογάν»…
Η πλήρης αντιστροφή που έγινε σε αυτά τα 5 χρόνια και εξασφαλίζει την ελληνική υπεροπλία στον αέρα, δεν έγινε από μόνη της. Εγινε γιατί η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα στάθηκε συνεπής στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και στην αναθεωρητική εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε αντίθεση με την Τουρκία που βρέθηκε στο πλευρό και της Ρωσίας και της Χαμάς, ερχόμενη σε ευθεία σύγκρουση και με το Διεθνές Δίκαιο και με το ΝΑΤΟ. Κάπως έτσι έσπασε το περίφημο 70-30 της αμερικανικής βοήθειας σε Τουρκία και Ελλάδα, που είχε ως αποτέλεσμα για δεκαετίες η χώρα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.
Οχι σύγκρουση με τους αγρότες
Η πρόθεση αλλά και η βούληση της κυβέρνησης είναι η με πάση θυσία εξεύρεση λύσης για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, χωρίς βία και εμπλοκή της Αστυνομίας. Με εντολή του Κ. Μητσοτάκη αναζητούνται έκτακτες λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όχι μόνο στη Θεσσαλία που χτυπήθηκαν από τον «Daniel». Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά -δεν είναι τυχαίο ότι αγροτικές κινητοποιήσεις γίνονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες- όπως και ότι οι πιέσεις των μεσαζόντων λειτουργούν σε βάρος του πρωτογενούς τομέα. Εκτός από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη (ρυθμίσεις για ηλεκτρικό ρεύμα, επιτάχυνση της απόδοσης των αποζημιώσεων, κ.λπ.) εξετάζεται και η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης. Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Πετραλιάς, έχει πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων, οι οποίοι θα διατεθούν στους αγρότες.
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Ο τζόγος φταίει που το μενού της κοινωνικής κουζίνας είχε πολλές φορές «φρουτάκια»;
ΑΠΟΡΙΕΣ -2
Γιατί προκαλεί τόσο έντονες αντιδράσεις η πρόθεση του Στ. Κασσελάκη να αλλάξει τη σύνθεση του «πρωινού καφέ» στην Κουμουνδούρου; Κατάλαβαν οι «παλιοί» ότι τους κάνει by pass;
ΑΠΟΡΙΕΣ -3
Αληθεύει ότι ο Στ. Παπασταύρου επιστρέφει από τη Βουλγαρία με δύο σημαντικές διακρατικές συμφωνίες;