Αποδείχθηκε το αντίθετο. Η Συμφωνία μπορεί να μην ήταν ο κύριος λόγος που ήρθε στην εξουσία το εθνικιστικό κόμμα VMRO, καθώς στην προεκλογική ατζέντα της γειτονικής χώρας κυριαρχούσαν θέματα διαφθοράς στελεχών των Σοσιαλδημοκρατών, όμως δεν έθεσε στο περιθώριο τον αλυτρωτισμό και τις εκτός τόπου και χρόνου διεκδικήσεις.
Η νέα πρόεδρος της χώρας παρέλειψε το «Βόρεια» και ορκίσθηκε στο όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Ολοι γνωρίζουν ότι με αυτές τις φραστικές κορόνες δεν μπορεί να ανατρέψει τη Συμφωνία, όμως δείχνει την πραγματική πρόθεσή της, που είναι να απαξιώσει στην πράξη τα υπογραφέντα και να καθιερώσει de facto την ονομασία της χώρας χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό.
Οι «Πρέσπες» δεν έλυσαν προβλήματα, όπως πίστευαν -και μάλιστα με ακλόνητη βεβαιότητα- όσοι τις υπέγραφαν. Η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας από την Ελλάδα προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι Βούλγαροι, που θεωρούν ότι τα υποτιθέμενα «μακεδονικά» δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία διάλεκτος της δικής τους γλώσσας, έθεσαν προσκόμματα στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και απαίτησαν την αλλαγή του Συντάγματος για την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας.
Στο παιχνίδι και η Αλβανία, που δεν θέλει ανάμιξη των Βουλγάρων, ενώ ταυτόχρονα στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, βασικά κεφάλαια της συμφωνίας που σχετίζονται με επίσημα έγγραφα, ιστορικά βιβλία και πινακίδες παραμένουν ανεφάρμοστα. Τώρα αναδεικνύονται τα κενά της Συμφωνίας, που αναζωπυρώνουν εστίες έντασης στα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτε. Γνωρίζει ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός των Σκοπίων περνά από την Αθήνα και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει ανάγκη από κοινοτικά κονδύλια και στήριξη από τις Βρυξέλλες προκειμένου να γυρίσει σελίδα στην οικονομία της χώρας.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οι «τσαμπουκάδες» της νέας προέδρου Σιλιάνοφσκα ορθώς καταγγέλθηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τον πρωθυπουργό και πρέπει οι γείτονες να λάβουν το μήνυμα της «κίτρινης κάρτας». Εάν θέλουν να είναι με την Ευρώπη, πρέπει να λειτουργούν αντίστοιχα. Το βέβαιο είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που ήταν και μία βασική επιδίωξη του Βερολίνου, δεν έφερε αποτελέσματα.
Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να ψηφισθούν άμεσα από τη Βουλή τα τρία Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, την ώρα που η Συμφωνία παραβιάσθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από την πρόεδρο της χώρας, θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι στη διπλωματία δεν γίνεται να δίνεις τα πάντα όταν η άλλη πλευρά όχι μόνο δεν σεβάστηκε τα «δώρα» της αναγνώρισης ονομασίας και γλώσσας, αλλά προκαλεί.
Εκτός εάν στην Κουμουνδούρου ασπάσθηκαν τη θεωρία «γκολ εσείς, σέντρα εμείς» και πιστεύουν ότι η Συμφωνία θα πρέπει να τηρείται μέχρι κεραίας από εμάς, αλλά να «ξεσκίζεται», για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του Κασσελάκη, από τους γείτονες χωρίς την παραμικρή κύρωση.
Τα Σκόπια έχουν ανάγκη από την Αθήνα και η πορεία τους προς την Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει με εθνικισμούς του παρελθόντος. Γι’ αυτό και τελικώς οι προκλήσεις της νέας προέδρου θα γυρίσουν μπούμερανγκ, εάν επαναληφθούν.