Ο καταφανώς ανιστόρητος και αδαής Στ. Κασσελάκης αρχικά διαμαρτυρήθηκε γιατί αποχώρησε -ως όφειλε!- η Ελληνίδα πρέσβης από την ορκωμοσία της νέας προέδρου. Και στην συνέχεια… κατάλαβε – από την έντονη αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη για το «σκίσιμο» της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας από την πρόεδρό του- ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός… «εκλιπαρεί για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών», διερωτώμενος με «νόημα», «δεν ήταν προδοτική τελικά;» Ακολούθως έβαλε την εκπρόσωπο του κόμματός του, να το τερματίσει: Ζήτησε από τον Κ. Μητσοτάκη «να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη για τη στάση στη Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά και να αξιώσει «τουλάχιστον την κύρωση των τριών πρωτοκόλλων συνεργασίας από την ελληνική Βουλή»!
Εντάξει, όταν ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών ο Στ. Κασσελάκης ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες κι έβγαζε λεφτά, άγνωστο ακόμα πώς. Με αστακοκάραβα ή με εξωχώριες εταιρίες, θα το μάθουμε όταν δεήσει να δώσει να δώσει το «πόθεν έσχες» του. Ελειπε ο άνθρωπος, δεν δείχνει και ιδιαίτερη έφεση στο να μάθει τα στοιχειώδη, ακόμα κι όταν πρόκειται για σημαντικά εθνικά θέματα, δεν ήξερε. Και δεν ξέρει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε FYROM, παρέδωσε «Βόρεια Μακεδονία» και εκχώρησε χωρίς ρήτρες «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Δηλαδή, παρέδωσε μια χώρα που τη λένε «Βόρεια Μακεδονία», αλλά οι πολίτες δεν είναι «Βορειομακεδόνες» αλλά «Μακεδόνες» και ομιλούν μια γλώσσα, η οποία δεν είναι «βορειομακεδονική», αλλά «μακεδονική»!
Δεν ξέρει επίσης, ότι στις επιτροπές που λειτουργούν εδώ και 5 χρόνια, ώστε να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές εκ μέρους των Σκοπίων (π.χ. εμπορικά σήματα, πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και αλλαγές στα σχολικά βιβλία κ.λπ.), αυτός που κωλυσιεργεί είναι τα Σκόπια. Και παρ’ όλα αυτά, ζητά άμεση κύρωση των πρωτοκόλλων από τη Βουλή!
Προφανώς δεν ξέρει, επίσης, ότι για να ψηφιστεί η «συμφωνία της ήττας», ο Α. Τσίπρας αφού τα «έσπασε» με τον Π. Καμμένο, χρειάστηκε να δημιουργήσει την περίφημη «κυβέρνηση κουρελού». Μια «κυβέρνηση» αποτελούμενη από τον καταρρέοντα ΣΥΡΙΖΑ και κάτι πολιτικά περιτρίμματα από το διαλυμένο κόμμα του Καμμένου, από ένα ρηχό «Ποτάμι» που στέρεψε και εξαφανίστηκε και μια ανύπαρκτη ΔΗΜ.ΑΡ. η οποία, όσο υπήρχε, πήγαινε πέρα δώθε ανάλογα με τον «αέρα».
Λογικό είναι, αφού δεν τα ξέρει όλα αυτά να λέει τις πολιτικές ανοησίες που λέει. Κι ακόμα πιο λογικό είναι να μην καταλαβαίνει: 1. Οτι όταν ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έκαναν ό,τι μπορούσαν -έως και πρόταση δυσπιστίας- για να μην περάσει αυτή η συμφωνία, το έκαναν γιατί όπως ρητώς το είχαν πει τότε, εφόσον περνούσε ΔΕΝ μπορούσε να αλλάξει. 2. Οτι η τωρινή στάση του πρωθυπουργού, η οποία με ένα πρωτοφανή τρόπο, βρήκε την άμεση και κάθετη στάση της Ε.Ε., αποσκοπεί στην προσπάθεια να μην επικρατήσει η χείριστη εκδοχή αυτής της διάτρητης συμφωνίας, του σκέτο «Μακεδονία»
- Οτι αν, αν, τονίζω, υπάρχει στον ορίζοντα μια πιθανότητα αλλαγής αυτής της συμφωνίας, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν συμβεί με αποκλειστική υπαιτιότητα των Σκοπίων, η οποία θα αποφασιστεί σε αρκετά χρόνια από Διεθνές Δικαστήριο.
Επομένως ο κ. Κασσελάκης και όσοι προσπαθούν να αποτινάξουν από επάνω τους την ενοχή που φαίνεται να έχουν αποκτήσει, αφού έδρεψαν τους πικρούς καρπούς της «επιτυχίας» τους και στις εκλογές του 2019 και στις διπλές εκλογές του 2023, καλύτερα είναι να συνεχίσουν να «φλερτάρουν» με τα απολιτίκ και λούμπεν κοινά που δείχνουν πως γοητεύουν κι ας αφήσουν τα σοβαρά στους σοβαρούς. «Οχι άλλο κάρβουνο» με τη «συμφωνία της ήττας».
ΑΙΧΜΗ
Τα συμπεράσματα από τη φετινή Eurovision
Η Eurovision δεν είναι ούτε του γούστου μου ούτε το φόρτε μου. Ομως ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε για τη φετινή διοργάνωση τράβηξε και την προσοχή μου. Και ομολογώ πως παρ’ ότι έχασα κάμποσες ώρες, δεν μετανιώνω.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Καθώς μαζί με εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους διαπιστώσαμε πως ο οργανωμένος αντισημιτισμός ηττήθηκε κατά κράτος. Οπως και ότι η Ουκρανία δεν είναι μια ξεχασμένη πονεμένη ιστορία. Οι εισβολείς και των δύο πολέμων, ο Πούτιν και η Χαμάς, ηττήθηκαν κατά κράτος στη μαζική και ύπουλη προπαγάνδα που κάνουν συστηματικά. Και νομίζω ναι, όλα όσα γλίσχρα συνέβησαν και δεν ήταν λίγα, μετέτρεψαν σε σημαντικό βαθμό το «πανηγυράκι της Eurovision» σε πολιτικό γεγονός.
Διαπιστώθηκε και κάτι ακόμα που αφορά όλη την Ευρώπη κι έχει αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά. Η woke ατζέντα έχει ξεπεράσει τα απολύτως θεμιτά όρια της κατοχύρωσης δικαιωμάτων και έχει περάσει στην επιθετική εκδοχή της. Προσπαθεί να επιβληθεί και σε όσους δεν αυτοπροσδιορίζονται ως LGBTQ+, αλλά και όσους δεν νιώθουν ότι ανήκουν στην non-binary κοινότητα του «το».
Υπάρχει όμως και η δική μας ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση. Η οποία είναι υπόλογη για τις επιλογές της. Όχι τόσο γιατί διάλεξε «ζάρια» που ρίχνουν «ασόδυο» και όχι «εξάρες». Αλλά γιατί ανέθεσε την εκπροσώπηση της χώρας σε μια ηλικιακά ώριμη γυναίκα, η οποία παλιμπαίδισε με «χασμουρητά» και απεδείχθη πως δεν είχε συναίσθηση πώς και γιατί βρέθηκε εκεί. Οχι, πάντως, για να πει την άποψή της για τη Γάζα.
Η Διοίκηση της ΕΡΤ είναι υπόλογη γιατί επέλεξε δύο παρουσιαστές, οι οποίοι εκτός από τη θηριώδη αμάθειά τους (η «νησιωτική» χώρα Σαν Μαρίνο, «ο λαβύρινθος της Νεμέας» κι άλλα ευτράπελα), θεώρησαν ότι έχουν δικαίωμα να προβάλουν τον αντισημιτισμό τους. Ή να προσβάλλουν το πολίτευμα της χώρας που φιλοξενούσε το διαγωνισμό, κάνοντας επιδεικτικά πως δεν αναγνώρισαν της πριγκίπισσα της Σουηδίας. Πολλά φάουλ για τόσο δημόσιο χρήμα.
Χωρίς φοβικότητα και «υποχωρήσεις»
Οι διαφωνίες που εξέφρασαν ο Κ. Μητσοτάκης και ο Τ. Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους, δεν εκπλήσσουν κανέναν. Το αντίθετο θα ήταν περίεργο. Να μη διαφωνήσουν. Και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος και για το αν η Χαμάς είναι τρομοκρατική ή «αντιστασιακή οργάνωση». Γνωστές και δεδομένες διαφωνίες, όπως γνωστή και δεδομένη είναι η διαφωνία στο ένα και μοναδικό θέμα που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, την οριοθέτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο. Αντιθέτως δεν ήταν γνωστές οι αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες που υπογράφηκαν για την ίδρυση «Επιχειρηματικού Συμβουλίου», το οποίο θα προωθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία και τις τουρκικές στην Ελλάδα. Δεν ήταν γνωστή η συμφωνία για την αμοιβαία συνδρομή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής κρίσης που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες.
Ούτε και η ενίσχυση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Κανένας νουνεχής δεν περιμένει τη λύση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και τα οποία εδράζονται στη μία και μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα. Αλλά και κανένας νουνεχής δεν μπορεί να αγνοήσει τη βελτίωση του κλίματος και τα αμοιβαία οφέλη που προκύπτουν από τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο και από τις επιμέρους συνεργασίες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, φαίνονται ακόμα πιο επιπόλαιες οι προ ολίγων ημερών παροτρύνσεις, όχι μόνο από τον Κ. Βελόπουλο, αλλά και από τον Ν. Ανδρουλάκη, να αναβληθεί η συνάντηση. Το δε θέαμα και ακρόαμα, ο Κ. Βελόπουλος να βάζει την «πατριωτική» ατζέντα και ο Στ. Κασσελάκης να ακολουθεί πιστά, μόνο κλαυσίγελω προκαλεί…
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Πού βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι πολλοί Κολοκοτρώνηδες και Νικηταράδες στο Γαλατικό Χωριό;
ΑΠΟΡΙΕΣ -2
Η επίσκεψη του Ε. Ράμα στην Αθήνα και τα όσα είπε, «κλείδωσαν» την εκλογή του Φρ. Μπελέρη;