ΗΡΘΑΝ στο Μαξίμου. Μίλησαν με τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση τους έδωσε ένα πακέτο στήριξης. Με σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο για το ρεύμα όσο και για το πετρέλαιο. Με επίσπευση της καταβολής των επιδοτήσεων.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οι αγρότες ήθελαν και θέλουν περισσότερα. Οπως όλες οι κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Υπάρχει, όμως και ένα μέτρο στις απαιτήσεις. Και το μέτρο αυτό το επιβάλλουν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.
ΕΙΝΑΙ δεδομένο πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα.
ΑΠΟ την άλλη υπάρχει το παράδοξο πως το 95% των επαγγελματιών της πρωτογενούς παραγωγής δηλώνει εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή περίπου 400 ευρώ το μήνα. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει και αυτό στο τραπέζι της συζήτησης.
ΤΟ πιο σημαντικό, όμως, είναι πως πρέπει οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, η κυβέρνηση και οι φορείς να καθίσουν κάτω και να μιλήσουν για το μέλλον της πρωτογενούς παραγωγής.
ΠΟΙΟ πρέπει να είναι το μοντέλο για την επόμενη εικοσαετία. Πώς θα αμβλυνθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης; Πώς μπορούν να μπουν σύγχρονες επιστημονικές και καλλιεργητικές μέθοδοι στη γεωργία και την κτηνοτροφία; Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μικρού κλήρου; Πώς θα υπάρξουν νέα συνεργατικά σχήματα;
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ, είχαμε συζητήσει για το περίφημο ολλανδικό μοντέλο. Ας ξαναδούμε λίγο τα στοιχεία. Η Ολλανδία έχει έκταση μικρότερη από το ένα τρίτο της Ελλάδας και πληθυσμό σχεδόν 17 εκατομμύρια. Πριν από δύο δεκαετίες υπήρχε μεγάλη ανησυχία, για το αν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.
ΤΟΤΕ, αποφασίστηκε να αλλάξει όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής. Να παράγουν τα διπλάσια προϊόντα χρησιμοποιώντας τους μισούς πόρους. Φάνταζε αδιανόητο. Κι, όμως, κατάφεραν να το πετύχουν. Σήμερα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο μετά την Αμερική, αλλά και από τους σημαντικότερους εξαγωγείς τεχνολογίας τροφίμων.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΑΝ το μοντέλο. Με κάθετες καλλιέργειες, με υψηλή τεχνολογία στην παραγωγή σπόρων, τη χρήση ρομποτικής στο μάζεμα της σοδειάς και στο άρμεγμα του γάλακτος, με καινοτομίες για μειωμένη χρήση νερού και χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
ΜΙΑ ολλανδική φάρμα καταναλώνει μόλις 3,79 λίτρα νερού για την παραγωγή μισού κιλού ντομάτας, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στα 106 λίτρα. Τα θερμοκήπια είναι υψηλής τεχνολογίας, ενώ έχει ελαχιστοποιηθεί η χρήση φυτοφαρμάκων.
ΕΔΩ, έχουμε μείνει δεκαετίες πίσω. Η πλειονότητα των αγροτών χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές μεθόδους για την καλλιέργεια και την παραγωγή. Αρνούνται να συμβουλευτούν γεωπόνους και ειδικούς επιστήμονες. Περιμένουν να σωθούν, ακόμα, από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια εμβληματική αγροτική μεταρρύθμιση. Αν υπάρξει πολιτική βούληση και ένα ρεαλιστικό πλάνο, τότε και οι αγρότες θα ακολουθήσουν. Γιατί θα αναγεννήσει την ελληνική περιφέρεια και θα προσθέσει δισεκατομμύρια στο ΑΕΠ της χώρας.