Για τους ετεροφυλόφιλους και τους ομοφυλόφιλους υπάρχει ο γάμος και το σύμφωνο κοινωνικής συμβίωσης. Για όσους θέλουν απλώς να καταπολεμήσουν τη μοναξιά και να έχουν ένα «θεσμικό» αποκούμπι στα γεράματα, ο Γερμανός νομοθέτης βρήκε μια λύση πέρα από το ρομαντισμό και το σεξ: «Κοινότητα ευθύνης».
Ετσι ονομάζεται το νομικό σχήμα που πρότεινε η τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων. Σε μια χώρα με γηράσκοντα γηγενή πληθυσμό και τον 1 στους 4 κατοίκους να δηλώνει ότι ζει μονάχος, η «πιο ρηξικέλευθη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου των τελευταίων δεκαετιών», όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν, προβλέπει τα εξής:
Ομάδες ατόμων από 2 έως 6 τον αριθμό έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν μια «κοινότητα ευθύνης», στο πλαίσιο της οποίας αναλαμβάνουν νομικά την ευθύνη ο ένας για τον άλλο, ειδικά σε θέματα υγείας ή επειγόντων ιατρικών περιστατικών.
Ετσι, αν δεν έχεις παιδιά -ή άλλους κοντινούς συγγενείς- ο «κοινοτικά υπεύθυνος» σύντροφος θα μπορεί να αποφασίζει αν θα υποβληθείς σε μια επικίνδυνη επέμβαση, θα τερματιστεί η μηχανική υποστήριξη και αν θα δωρηθούν τα όργανά σου.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη νομιμοποίηση μιας de facto οικογένειας, δημιουργημένης σε οικειοθελή βάση από ανθρώπους, που τους δένει κάτι παραπάνω από φιλία.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Με το θεσμό της «κοινότητας ευθύνης», η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι θέλει να στηρίξει μοναχικούς ηλικιωμένους και μονογονεϊκές οικογένειες.
Το 2022 στο σύνολο της Ε.Ε. το 32% των ανθρώπων άνω των 65 ζούσαν μόνοι τους, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό έφτανε το 34%. Υπάρχει ωστόσο και αντίλογος. Οι Χριστιανοδημοκράτες και η AfD υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση η «κοινότητας ευθύνης» θα δημιουργήσει μια «light οικογένεια», στη χειρότερη μια συγκεκαλυμμένη πολυγαμία.
Επίσης κάποιες κοινωνικές οργανώσεις θεωρούν ότι οι υπάρχοντες θεσμοί κοινωνικής πρόνοιας καλύπτουν ήδη τις ανάγκες. Η συζήτηση στη Γερμανία μόλις άνοιξε και η συνέχεια προδιαγράφεται άκρως ενδιαφέρουσα.