Είναι, λοιπόν, το λιγότερο οπισθοδρομικό και σίγουρα υποκριτικό να γκρινιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση για αλλαγές που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, προς όφελος των ίδιων των εργαζομένων αλλά και της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής.
Κακά τα ψέματα, σήμερα είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που ποντάρουν και υποστηρίζουν την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων τους. Αυτές, βέβαια, είναι και οι επιχειρήσεις που φυτοζωούν και μαραζώνουν, αφού είναι κολλημένες σε ένα εργασιακό μοντέλο που σε λίγα χρόνια απλά δεν θα υπάρχει. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε στο φόρουμ των Δελφών μια ενδιαφέρουσα έρευνα με την επιμέλεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου για την απασχόληση στην Ελλάδα, και ορισμένα από τα συμπεράσματα που ακούστηκαν προκαλούν το λιγότερο προβληματισμό.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Εχουμε εργαζόμενους με πολλά πτυχία αλλά λίγες δεξιότητες, έχουμε ένα πιεστικό εργασιακό περιβάλλον, τα νέα δεδομένα της τηλεργασίας και τη… Μεγάλη Παραίτηση. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, και πλέον και στην Ελλάδα, παραιτούνται, αντιδρώντας στις χαμηλές απολαβές, την αναντιστοιχία προσόντων και επαγγελματικής εξέλιξης, τα εξουθενωτικά ωράρια, την έλλειψη αναβάθμισης γνώσεων, το τοξικό στρες.
«Ολα αλλάζουν πλέον. Εάν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα η κατάσταση είναι μη διαχειρίσιμη. Δεν θα βρίσκουμε ανθρώπους, κι όχι μόνο με δεξιότητες. Εχουμε ανατροπή. … Οι εξειδικευμένες πιστοποιημένες δεξιότητες και τα e-skills είναι το παρόν, είναι το μέλλον. Είναι μια συνεχής διαδικασία που δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά απαιτεί αναβάθμιση και πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων. Αυτή είναι η λύση στο ρεύμα της ’’Μεγάλης Παραίτησης’’», είπε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της εταιρίας People Cert που έκανε την έρευνα.
Είναι, λοιπόν, να απορεί κάποιος για το λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στη μετατροπή του ΟΑΕΔ από Oργανισμό επιδότησης σε Oργανισμό για θέσεις εργασίας. Για ποιο λόγο θεωρεί περιττή τη συνεχή εκπαίδευση και αναβάθμιση; Επειδή δεν ταιριάζει με το… συνδικαλιστικό προφίλ που φτιάχνει πολιτικές καριέρες και χαντακώνει τις κανονικές δουλειές;