Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι κάτοικοι του Σεβράν, ενός υποβαθμισμένου προαστίου στο Βορειοανατολικό Παρίσι, που ο Σαρκοζί θα έλεγε ότι κατοικείται από «αποβράσματα» (racailles). Στο Σεβράν η αποχή ξεπέρασε το 32% και όσοι ψήφισαν έριξαν δαγκωτό Μελανσόν (πάνω από 50%), ενώ κάποιοι λίγοι προτίμησαν τον Μακρόν.
Η Λεπέν δυσκολεύτηκε να βρει την ψήφο της – απόλυτα λογικό. Στο Σεβράν, όπως και σε άλλα «γκέτο» της ανατολικής όχθης του Σηκουάνα, στο Seine-Saint-Denis, κατοικούν Γάλλοι με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, το Μαγκρέμπ και την Αφρική. Δηλαδή πολίτες β’ και γ’ κατηγορίας, τους οποίους η γαλλική Πολιτεία αντιμετωπίζει σαν μιάσματα ή εσωτερικούς εχθρούς, όπως το λευκό κατεστημένο τους φτωχούς μαύρους των ΗΠΑ.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Στη συνοικία Μποντότ του Σεβράν και να ήθελαν ήταν σχεδόν αδύνατον να ψηφίσουν στον α’ γύρο. Η γειτονιά βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τη δολοφονία στις 26 Μαρτίου από την αστυνομία του αφρικανικής καταγωγής 33χρονου πατέρα δύο παιδιών Ζαν-Πολ Μπενζαμέν. Τον κατηγόρησαν για κλοπή, αλλά στην πραγματικότητα παρακράτησε το βανάκι του αφεντικού του, ενός υπεργολάβου της Amazon, που αρνιόταν να τον πληρώσει. Ακολούθησαν νύχτες ταραχών με δεκάδες συλλήψεις.
Οι γείτονές του δηλώνουν εξοργισμένοι για τη σπίλωση της μνήμης του από τα ΜΜΕ και την προσπάθειά τους να βγάλουν λάδι τον αστυνομικό.
«Αντί να συμβάλουν στην κατασίγαση των παθών, έστειλαν τις μονάδες καταστολής διαδηλώσεων», είπε στο Al Jazeera o 40χρονος Γιαό Τσολενιανού, αναφερόμενος στις 20 κλούβες που μαζεύτηκαν στον τοπικό σταθμό του μετρό παραμονή των εκλογών. «Γεννήθηκα στη Γαλλία και είμαι Γάλλος, αλλά η Γαλλία δεν με θεωρεί παιδί της», κατέληξε. «Εδώ υπάρχει ένα κλίμα πολέμου».