«Δεν είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά, να υπάρχει αναντιστοιχία των δημοσκοπικών μετρήσεων με την εικόνα και το σφυγμό που επικρατεί στην πραγματική ζωή και την κοινωνία. Το έχουμε δει και τον Μάη του 2014 στις ευρωπαϊκές εκλογές τις προηγούμενες και τον Γενάρη του ’15 και τον Σεπτέμβριο του ’15. Κυρίως όμως εκεί που “το τερμάτισαν”, ήταν το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του ’15, όπου δίνανε πέντε μονάδες μπροστά το “Ναι” και βγήκε με 22 το “Οχι”. Συνεπώς, υπάρχει μία σταθερή αναντιστοιχία. Σε ό,τι με αφορά, εγώ έχω συνηθίσει να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη».
Αυτά έλεγε ο Τσίπρας και λίγες ημέρες αργότερα είδε τη Ν.Δ. να κερδίζει τις ευρωεκλογές με διαφορά άνω των 9 μονάδων και να υποχρεώνεται στην άρον άρον προκήρυξη εθνικών εκλογών. Και πάλι όμως αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις, λίγο πριν από τις κάλπες του Ιουλίου του 2019 είχε υποστηρίξει ότι δεν θα έχανε από τον Μητσοτάκη «ούτε μία στο εκατομμύριο». Τελικώς «κλήρωσε» το εκατομμύριο και ηττήθηκε πανηγυρικώς, ενώ υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους δημοσκόπους γιατί αμφισβητούσε τις έρευνές τους.
Ο Τσίπρας δεν άλλαξε, άλλωστε δεν έχει και άλλο επιχείρημα απέναντι στην παγιωμένη εικόνα των τελευταίων χρόνων, και όχι απλώς μηνών, που αποτυπώνει το ισχυρό προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Προχθές στη Θεσσαλονίκη αμφισβήτησε ξανά τις εταιρίες δημοσκοπήσεων λέγοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι τα αποτελέσματα των εκλογών και όχι των δημοσκοπήσεων.
«Οπως χθες στην Κύπρο, που έπεσαν πάλι μόνο 12 μονάδες έξω από το τελικό αποτέλεσμα. Και πάλι όλως τυχαίως έπεσαν έξω εις βάρος του υποψήφιου της Αριστεράς. Για αυτό, πιστέψτε με, όταν σας λέω μη φωνάζετε συνθήματα για την ανατροπή, γιατί η ανατροπή έχει ήδη γίνει, να ξέρετε ότι το εννοώ. Είμαστε μπροστά και η καθαρή νίκη μας θα ανοίξει το δρόμο για τη προοδευτική διακυβέρνηση το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική», είπε στο Ιβανώφειο, αλλά και πάλι δεν έπεισε.
Αντιθέτως κινδυνεύει να την ξαναπατήσει, όπως τον Μάιο του 2019, όταν ανακάλυπτε στοιχεία πολιτικής συνωμοσίας σε βάρος του από τους δημοσκόπους. Ελεγε συγκεκριμένα τότε ο κ. Τσίπρας:
«Νομίζω με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αυτή η ευρωεκλογική αναμέτρηση έχει πάρει χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και στο τέλος της ημέρας έχω την αίσθηση ότι ο πολιτικός μου αντίπαλος θα πέσει μέσα στην παγίδα την οποία έστησε ο ίδιος, πουσάροντας αυτές τις υπερβολικές δημοσκοπικές έρευνες και μετρήσεις και αυτά τα αποτελέσματα όλο το προηγούμενο διάστημα για τους δικούς του τους λόγους».
Το ίδιο κινδυνεύει να πάθει ο Τσίπρας τώρα. Απαξιώνοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων να δει το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και να μείνει όχι μόνο χωρίς αφήγημα για τις δεύτερες κάλπες, αλλά και χωρίς «εχθρό», για να επιρρίψει σε κάποιον τις δικές του ευθύνες.
Οπότε, αντί για πολιτική ανατροπή, να έχουμε «πέναλτι και γκολ».
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Μπορεί η «Μπάρμπαρα» να μην είχε τη σφοδρότητα του «Ιανού» ή της «Μήδειας», όμως ο κρατικός μηχανισμός έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά σε όλα τα επίπεδα. Η δουλειά που γίνεται από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, για τον συντονισμό των υπηρεσιών και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών απέδωσε καρπούς, όπως φάνηκε τα προηγούμενα δύσκολα 24ωρα. Επειδή ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά μας και οι κρατικές υπηρεσίες θα δοκιμασθούν εκ νέου απαιτείται διαρκής εγρήγορση και κυρίως να αντιμετωπισθούν αδυναμίες στα ζητήματα των υποδομών. Μέσα από τα παθήματα η κυβέρνηση βελτιώνει τις επιδόσεις της, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις, είναι και αυτό ένα θετικό στοιχείο που προσμετράται από τους πολίτες.