Οι αμβλώσεις στην Τουρκία επιτρέπονται άνευ όρων ως τη 10η εβδομάδα της κύησης και ως την 20ή εβδομάδα για ιατρικούς λόγους. Βάσει του νόμου μάλιστα, όλα τα δημόσια νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να τις διεξάγουν δωρεάν. Αυτά βέβαια στη θεωρία, γιατί στην πράξη ισχύει ο νόμος του «χαλιφάτου».
Σε όποιο δημόσιο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης κι αν απευθύνθηκε, η Εζρά έφαγε πόρτα: «Ακουγα παντού την ίδια κασέτα. “Eδώ δεν κάνουμε αμβλώσεις, να πάτε αλλού”. Τους έλεγα ότι είναι δικαίωμά μου, αλλά εκείνοι επέμεναν στην άρνηση», εξιστόρησε στον «Guardian».
Στα ιδιωτικά νοσοκομεία της ζητούσαν σχεδόν ένα μισθό (πώς να τα βγάλει πέρα με πληθωρισμό 80%;) κι όσο περνούσαν οι μέρες φοβόταν ότι θα καταλήξει στο ιατρείο κανενός χασάπη. Τελικά δεν το απέφυγε. Ο γυναικολόγος που την ανέλαβε της έκανε πρώτα ένα κήρυγμα υπέρ του… γάμου και της οικογένειας κι ύστερα προχώρησε σε μια ημιτελή άμβλωση, που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή.
Την έσωσαν οι γιατροί σε ένα από τα δημόσια νοσοκομεία που την είχαν αποπέμψει. Πόσες Εζρά ταλαιπωρούνται άραγε καθημερινά στην Τουρκία; Οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν το 1983, αλλά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Kαντίρ, αυτή τη στιγμή στην Πόλη δεν υπάρχει ούτε ένα δημόσιο νοσοκομείο που να τις πραγματοποιεί με απλό αίτημα της εγκύου! Μόλις δέκα ιδρύματα σε 8 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας εξακολουθούν να εφαρμόζουν το νόμο. Κι αυτά ως πότε;