Ο Λεξ, λοιπόν, έκανε την έως τώρα πιο επιτυχημένη συναυλία του καλοκαιριού με 25.000 θεατές. Ο Λεξ είναι 40άρης, τραγουδάει χιπ χοπ -και όχι τραπ-, με στίχους που αγγίζουν τη γενιά της κρίσης, από πιτσιρίκια έως μεσήλικες. Ο Λεξ όπως και πάρα πολλοί άλλοι καλλιτέχνες «βγαίνουν» πλέον από το YouTube και το Spotify, δεν αποτελεί κάποιο πρωτοφανές φαινόμενο.
ΤΟ θέμα, όμως, δεν είναι η μεγάλη επιτυχία του Λεξ. Το θέμα είναι αυτή η γενιά της κρίσης. Γιατί κάποιοι εμφανίστηκαν να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μικροκομματικά ακόμα και αυτή τη συναυλία. Ξεχνώντας, προφανώς, πού θα βρισκόταν αυτή η γενιά της κρίσης αν είχε εφαρμοστεί το «όχι» του δημοψηφίσματος και η Ελλάδα είχε βγει από την ευρωζώνη.
ΤΑ κόμματα και ένα κομμάτι της κοινωνίας αγνοούν ένα παράλληλο σύμπαν που υπάρχει δίπλα μας. Ενα σύμπαν που πασχίζει να βρει ένα όραμα για το αύριο.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΠΟΙΑ είναι η γενιά της κρίσης; Οι σημερινοί 18άρηδες δεν έχουν ούτε ως ανάμνηση τα χρόνια της ευμάρειας πριν από τη χρεοκοπία του 2010. Ακόμα και όσοι είναι γύρω στα 30, δεν πρόλαβαν να ζήσουν ως ενήλικες μια διαφορετική κατάσταση από τη διαρκή πίεση σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας.
ΕΙΧΑΜΕ μια δεκαετία Μνημόνια, στο καπάκι δύο χρόνια πανδημία και lockdowns και τώρα μια νέα παγκόσμια κρίση ακρίβειας, που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα κρατήσει.
ΠΟΙΕΣ ευκαιρίες δόθηκαν στους σημερινούς 20άρηδες, 30άρηδες ακόμα και 40άρηδες; Από ελάχιστες έως καμία. Με πτυχία και μεταπτυχιακά τους προσφέρουν μισθούς 400 και 500 ευρώ. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη λύση. Πάνω από 400.000 νέοι έφυγαν στο εξωτερικό για να διεκδικήσουν τις ευκαιρίες που αξίζουν. Αλλά αυτό δεν είναι η πραγματική λύση ούτε για τους πολίτες ούτε για τη χώρα.
ΑΥΤΟ το «παράλληλο σύμπαν» βρίσκεται δίπλα μας. Αν στην υπερδεκαετή κρίση προσθέσει κανείς και τη σαρωτική επικράτηση των social media από το 2010 και μετά, τότε είναι απολύτως κατανοητοί οι λόγοι που απορρίπτουν το «σύστημα».
ΤΟ «σύστημα», λοιπόν, οφείλει να προσαρμοστεί στη νέα εποχή και στις νέες απαιτήσεις και όχι το αντίστροφο. Να δώσει δουλειές καλά αμειβόμενες, να δώσει πραγματικές ευκαιρίες εξέλιξης, να δώσει όραμα για ένα καλύτερο αύριο.