Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Για να είμαστε ακριβείς, 6 στους 10 πολίτες υιοθετούν πλήρως το χαρακτηρισμό, αλλά οι υπόλοιποι βάζουν αστερίσκους ή βρίσκουν βαριά τη λέξη. Βαρύτερη και από τις οβίδες που πέφτουν στα κεφάλια άμαχων πολιτών; Μάλλον.
Το εύρημα αυτό περιλαμβάνεται σε δημοσκόπηση του «Politico» σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, όπου το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας. Ωστόσο, υπάρχει ένα κομμάτι του κόσμου που παραμένει επιφυλακτικό ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Οσον αφορά στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, αυτή κυμαίνεται από 60% στην Ελλάδα έως και 86% στην Ισπανία.
Πολλά έχουν ειπωθεί τον τελευταίο καιρό για τις μακροχρόνιες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και για τα αισθήματα συμπάθειας που τρέφει μερίδα πολιτών και πολιτικών για το «ξανθό γένος» για λόγους ιστορικούς, θρησκευτικούς ή άλλους. Μόνο που εν προκειμένω δεν τίθεται κανένα θέμα για τον ρωσικό λαό, αλλά για τον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η ρωσική ηγεσία εναντίον ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου κράτους, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπισμού.
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι: Πώς είναι δυνατόν Ελληνες να αποδέχονται την εισβολή σε μια χώρα, όταν αυτό έκανε η Τουρκία στην Κύπρο και μάλιστα με το ίδιο επιχείρημα; Ο ένας για να «απελευθερώσει» τους ρωσόφωνους, ο άλλος για τα «δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων. Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται ως πατριώτες που κλαίνε για την κατεχόμενη γη της Μεγαλονήσου, αλλά θεωρούν «κατανοητή» την κατοχή στην Ουκρανία;
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αποκαταστήσουμε ένα φραστικό λάθος σε προηγούμενο άρθρο της στήλης, όταν γράφαμε πως οι στρατοί κατοχής δεν μακροημερεύουν. Η αλήθεια είναι πως οι στρατοί κατοχής δεν κατακτούν ποτέ τις ελεύθερες ψυχές, όμως σκοτώνουν, αρπάζουν σπίτια και περιουσίες, ξεριζώνουν τους ανθρώπους από τη γη που γεννήθηκαν. Αυτό έγινε στην Κύπρο.
Και αν κάποιοι χρησιμοποιούν το επιχείρημα «αφού δεν μας βοήθησαν στην Κύπρο, γιατί να βοηθήσουμε στην Ουκρανία», επιχειρούν μεγαλύτερη βλασφημία. «Ζούμε με την ανοικτή πληγή της Κύπρου και καλούμαστε να απαντάμε σε προκλήσεις για νησιά του Αιγαίου», είπε από το βήμα της Βουλής ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ετσι είναι. Ενα λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο λάθος. Διορθώνεται μόνο με την επιλογή της σωστής πλευράς της Ιστορίας.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr