Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΑΥΤΟ το πακέτο, όμως, αποκάλυψε την υπευθυνότητα και την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης, που είναι έμπρακτες κι όχι κατ’ επίφαση. Οπως αποκάλυψε την πολιτική ένδεια, αλλά και τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Τσίπρας, π.χ., δεν δίστασε να παραποιήσει βάναυσα τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να τον εμφανίσει να «παραδέχεται» πως δίνει «ψίχουλα», στήνοντας ένα ακόμα φτηνό αφήγημα. Και, βέβαια, δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να κοστολογήσει σοβαρά τα όσα «γαλαντόμα προτείνει» (μείωση του ΕΦΚ, πλαφόν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ εδώ και τώρα κ.λπ.). Αραγε συνεχίζει αυτή την ανεύθυνη πολιτική λόγω εμμονής και άγνοιας ή το κάνει σκόπιμα;
ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως ισχύουν και τα δύο. Αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί ότι, π.χ., τα έσοδα του κράτους από τον μεγάλο ΕΦΚ είναι μειωμένα, γιατί υπολογίζονται με βάση την ποσότητα και όχι την τιμή του καυσίμου. Η ακρίβεια έχει οδηγήσει σε μείωση της ποσότητας που καταναλώνεται. Αγνοεί ή κάνει πως αγνοεί -προτείνοντας, π.χ., μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης (άραγε, ποια και πόσα είναι αυτά; Κάποτε στο περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς υπήρχαν 17 προϊόντα, ενώ σήμερα υπάρχουν πάνω από 280)- ότι η χώρα δυστυχώς ΔΕΝ έχει διατροφική αυτάρκεια. Εισάγει βασικά αγαθά. Μέχρι και φακές εισάγει. Επομένως, πράγματι η ακρίβεια σε σημαντικό βαθμό είναι εισαγόμενη. Αν μειωθεί ο ΦΠΑ σε τέτοια εισαγόμενα προϊόντα, ποιος έμπορος θα πουλήσει φθηνότερα απ’ όσο αγόρασε το προϊόν; Αντιθέτως, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έκρηξη της μαύρης αγοράς, η οποία τους πρώτους που «καταπίνει» είναι οι ευάλωτοι. Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει πολιτικός που θέλει κάτι τόσο οικτρό. Αρα, υπάρχει και άγνοια.
ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και σκοπιμότητα. Η οποία έχει και ιδεολογικό υπόβαθρο, αλλά και πολιτική ιδιοτέλεια. Οταν η Ε. Αχτσιόγλου έλεγε ότι η κανονικότητα δεν ευνοεί την Αριστερά, ουσιαστικά αναμασούσε τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, η οποία το είχε πει πιο ολοκληρωμένο: «Στην αστική κοινωνία, ο ρόλος της Αριστεράς είναι ο ρόλος του κόμματος της αντιπολίτευσης. Σε κόμμα εξουσίας επιτρέπεται να υψωθεί μόνο πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Με μεγαλύτερη σαφήνεια δεν γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε μία φορά το 2015 και δεν διδάχθηκε τίποτα. Πάνω σε «ερείπια» προσπάθησε να δημιουργήσει το καθεστώς του. Ευτυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το «έργο» του. Φαίνεται, όμως, ότι θέλει να το ξανακάνει. Εκεί οδηγεί η πολιτική του. Σε «μεγάλη αναταραχή», που κατά τον προσφιλή του Α. Τσίπρα, Μάο, είναι «υπέροχη κατάσταση».
ΓΙ’ αυτό ακριβώς ο Κ. Μητσοτάκης ενοχλεί αφάνταστα τον Α. Τσίπρα. Γιατί κάνει κάτι που ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει ο ίδιος, ενισχύει το κοινωνικό κράτος (όπως έκανε και με την πανδημία και τη μείωση της φορολογίας) χωρίς να κινδυνεύει η ασθενής -ακόμα- ελληνική οικονομία να εκτροχιαστεί και να διαλυθεί ξανά. Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα-μέλος της Ε.Ε. που είναι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Δύο συνθήκες που καθιστούν την οικονομία της ευάλωτη, ιδιαίτερα σε τέτοιες ακραίες συνθήκες πολέμου και ενεργειακής κρίσης. Αυτό το ξέρουν όλοι οι νουνεχείς άνθρωποι. Οπως ξέρουν και κάτι ακόμα: Οσοι πλειοδοτούν σήμερα σε υποσχέσεις, είναι οι πρώτοι που θα τρέξουν στις «πλατείες» για να ξανασυναντηθούν με τα «ερείπια».
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΒΙΑΣΤΗΚΑΜΕ;
Μπορεί οι σκληροί δείκτες της πανδημίας να πέφτουν, αλλά τα κρούσματα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τις τελευταίες μέρες. Από 15.000 που ήταν κατά μέσο όρο το προηγούμενο διάστημα, ανέβηκαν στις 18.000 την περασμένη εβδομάδα και η τρέχουσα εβδομάδα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα κλείσει πέριξ των 22.000 κρουσμάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από καιρό, δείχνει κάποια σημάδια ανησυχίας για την κατά 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της «Ομικρον 2» από την «Ομικρον». Η νόσηση στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει σχετικά ήπια και βραχυχρόνια. Ωστόσο, τα κρούσματα επιμένουν και ανεμβολίαστοι ή οι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις δεν είναι λίγοι. Πολλοί πλέον συμπεριφέρονται όχι σαν μην υπάρχει, αλλά σαν να μην υπήρξε ποτέ η πανδημία. Κι όμως είναι εδώ. Ασφαλώς παίζουν σημαντικό ρόλο η τεράστια κούραση όλων μας και η χαλάρωση των μέτρων. Οπως φαίνεται, οι περισσότεροι εκλαμβάνουν αυτή τη χαλάρωση σαν σφύριγμα λήξης της πανδημίας. Μήπως βιαζόμαστε όλοι, κράτος και πολίτες;
Ο Μάιος δεν είναι μήνας εκλογών…
Το μετρημένο -όχι μόνο ποσοτικά- πακέτο μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκε κρύβει κι ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα: Τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών τον Μάιο. Ο πρωθυπουργός, χωρίς να αλλάξει ποτέ άποψη για εκλογές το 2023, τις τελευταίες εβδομάδες άκουσε αρκετές εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές. Τόσο με το μίγμα της πολιτικής που επέλεξε όσο και με το συμπαγές πολιτικό αμπαλάζ με το οποίο «τύλιξε» το πακέτο έστειλε κι ένα σαφές μήνυμα στην εκλογολογία του τελευταίου διαστήματος. Ο Μάιος δεν θα είναι μήνας εκλογών…
…Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει «ετοιμότητα»
…Αυτό το κατάλαβαν όλοι, με πρώτο το ΚΙΝ.ΑΛ., εκτός από τον Α. Τσίπρα. Ο οποίος επιμένει να έχει «κυκλωμένη» την ημερομηνία 22 Μαΐου και να έχει θέσει το κόμμα σε κατάσταση εκλογικής ετοιμότητας. Προφανώς δεν έχει «μυστική ενημέρωση από πρεσβείες» ούτε στερείται πολιτικής αντίληψης. Απλώς τον εξυπηρετεί η εκλογική ετοιμότητα, γιατί «σκεπάζει» το σχεδόν βομβαρδισμένο εσωκομματικό τοπίο που δημιουργεί η εσωκομματική αντιπαράθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι άρχισαν να ακούγονται κάποιες ψιθυριστές φωνές περί νέας αναβολής του Συνεδρίου, που είναι προγραμματισμένο για τον Μάιο. Προσυνεδριακές διαδικασίες και εκλογική ετοιμότητα δεν πάνε μαζί. Καμία ομάδα δεν μπορεί να παίζει σε δύο γήπεδα ταυτοχρόνως. Ισως ο Α. Τσίπρας και οι «προεδρικοί» επιδιώκουν κάτι πιο ρεαλιστικό. Να μην παίξουν σε κανένα γήπεδο. Ωστε να αποφύγουν την γκρίνια, αλλά και να μη δείξουν την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr