Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Στη Νότιο Αφρική, όπου εντοπίστηκε αρχικά η νέα παραλλαγή, οι γιατροί ήδη διαπιστώνουν ραγδαία ύφεση κρουσμάτων και νοσηλειών, ενώ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η «Ομικρον» προκαλεί λιγότερους θανάτους κατά 99% σε σχέση με την πιο επικίνδυνη «Δέλτα».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι αναμένει κλιμάκωση των κρουσμάτων τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες, αλλά αμέσως μετά η αποκλιμάκωση θα είναι ταχύτερη από ό,τι ανέμεναν και θα υπάρξει βαθμιαία αποσυμπίεση στο ΕΣΥ.
Ολα δείχνουν ότι η πανδημία μπαίνει σε μία τελική φάση και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς ωραιοποιήσεις, αλλά και καταστροφολογίες. Είναι βέβαιο ότι το ΕΣΥ θα εξακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες να δέχεται ισχυρή πίεση, καθώς ένα ποσοστό των κρουσμάτων μεταξύ 10% και 20% αφορά ακόμη τη μετάλλαξη «Δέλτα».
Για το λόγο αυτόν η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της ώστε το σύστημα υγείας να μείνει όρθιο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες νοσηλειών. Θετικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο αριθμός των διασωληνώσεων δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από τα σημερινά υψηλά επίπεδα των 630-640 ασθενών.
Το σύστημα υγείας κινείται εδώ και μήνες σε οριακές καταστάσεις και πρέπει όλοι να βρίσκονται σε συνθήκες συναγερμού για να ξεπερασθεί και ο επόμενος δύσκολος κάβος.
Το τέλος της πανδημίας, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αρκετοί επιστήμονες το τοποθετούν χρονικά τον προσεχή Μάρτιο.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, η χώρα θα μπει σε μία νέα φάση κατά την οποία θα πρέπει να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση και ενίσχυση του ΕΣΥ, την εμπέδωση του αναπτυξιακού κλίματος στην οικονομία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Να λαμβάνεται υπόψη και η εγχώρια προστιθέμενη αξία
Το πρόγραμμα ανανέωσης των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και εξειδίκευσε ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν για να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες οικιακές συσκευές με νέες, «πράσινης» τεχνολογίας.
Με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος σε κάθε νοικοκυριό, εξοικονόμηση συνολικά των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας και μικρότεροι λογαριασμοί για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να συμπληρώσει την ενεργειακή της πολιτική με ρυθμίσεις που θα ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικών συσκευών. Από τη στιγμή που πλέον μπαίνει στην ατζέντα η ανακύκλωση των παλαιών συσκευών, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στην εγχώρια βιομηχανία να αναπτύξει τεχνολογίες για την παραγωγή προϊόντων που θα είναι ανταγωνιστικά με τα εισαγόμενα. Εάν το πετύχουμε αυτό η ενεργειακή αναβάθμιση θα συνοδευθεί από αύξηση της παραγωγικής μας δυνατότητας, ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και μείωση των εισαγωγών. Η έννοια της προστιθέμενης αξίας πρέπει να μπει στο τραπέζι πριν από τις τελικές αποφάσεις, ώστε εκτός από πράσινες συσκευές να μπορούμε να αγοράζουμε και ελληνικές.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr