Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η μάχη θα κριθεί και πάλι από το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες. Στην Ολλανδία αποφάσισαν την επιστροφή σε ένα σκληρό και καθολικό lockdown, τουλάχιστον έως τις 14 Ιανουαρίου. Μίνι lockdowns ανακοινώθηκαν σε Γερμανία, Πορτογαλία. Μέτρα αυστηροποιήθηκαν σε Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία. Το ντόμινο της πανδημίας ξαναχτυπά για μια ακόμη φορά την Ευρώπη.
ΤΟ ερώτημα είναι αν θα κερδηθεί το «παιχνίδι καθυστέρησης» στο οποίο ποντάρουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση στη χώρα μας. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι κάθε μέρα περισσότεροι από 80.000 πολίτες κάνουν την τρίτη δόση και λίγο πάνω από 10.000 την πρώτη δόση, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι κάθε εβδομάδα πάνω από 600.000 Ελληνες αποκτούν έξτρα προστασία απέναντι στον κορονοϊό. Οπότε, αν καθυστερήσουμε τη μετάλλαξη «Ο» έως τα μέσα Ιανουαρίου, τότε άλλα δύο εκατομμύρια πολίτες θα έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Το ποντάρισμα είναι σωστό, αλλά είναι αρκετά πιθανό να μη βγει.
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ περισσότερα περιοριστικά μέτρα; Μάλλον φαντάζει αναπόφευκτο. Πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη ότι στη χώρα μας εφαρμόζεται, ίσως, το πιο αυστηρό πακέτο μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι απαγορεύσεις στους ανεμβολίαστους, η χρήση πιστοποιητικού Covid για πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους και τα αυξημένα τεστ αποδεικνύεται πως έως τώρα αποδίδουν. Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων έως τώρα ήταν εμφανής. Χθες, βέβαια, παρατηρήθηκε μια αύξηση. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν ήταν τυχαίο γεγονός ή αν οφείλεται στη μετάλλαξη «Ο».
ΤΟ επόμενο στοίχημα είναι το τι θα συμβεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Προβλέψεις κανείς δεν μπορεί να κάνει με βεβαιότητα. Γι’ αυτό και κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν τόσο τα μεγάλα λόγια από κυβερνητικά στελέχη όσο και η γκρίνια από την αντιπολίτευση.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διάθεση δωρεάν self tests σε όλους τους πολίτες ήταν σωστή και δίκαια. Καθώς η πληρωμή rapid tests από τους εμβολιασμένους θα έστελνε λάθος μήνυμα.
Aπελάσεις αυθημερόν στην Ιρλανδία
ΚΑΙ τώρα πάμε στο βασικό ερώτημα που ταλανίζει κυβερνώντες, αλλά και πολίτες. Θα πάμε σε κάποιου τύπου lockdown; Η απάντηση δίνεται με ένα άλλο ερώτημα: Ηθελαν ο Ρούτε, ο Σολτς, ο Κόστα να εφαρμόσουν μίνι ή καθολικό lockdown στις χώρες τους; Προφανώς και όχι, αλλά το έκαναν.
ΓΙ’ αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι. Ας τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ας έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μπορεί να μην αποφύγουμε μια ακόμη καραντίνα.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr